enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:23 Altun’dan İsrail’e tepki: Çıldırmışlık halinin son tezahürü
15:03 Ümit Özdağ tahliye edildi
09:40 Toplumsal sorunlar iş modeline dönüştü
07:58 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Emniyet ve jandarma trafik ekiplerince 5-12 Haziran tarihlerinde 3 milyon 647 bin 742 aracın denetlendi”
06:56 Gazeteci – Yazar Bekir AĞIRDIR, “Bahçeli’nin yeni anayasa çağrısı, yalnızca metin değişikliği değil; seçim sistemi, parti yasası ve meclis iç tüzüğü”
01:59 İran, İsraillilere ülkeyi terk etme, Kanal 12 ve Kanal 14 televizyonlarına da “tahliye” uyarısında bulundu.
01:37 Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Bolu’daki ormanlık alanlara girişler 01 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında yasaklandı.
01:24 İran-İsrail Çatışması İran Kamuoyuna Nasıl Yansıyor?
00:57 Kocaeli Ticaret Odası, Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. yılını gururla kutladı
00:56 İnfografik: İsrail, İran’ı Vurdu: Nükleer Tesisler Hedef Alındı
00:43 Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Karayılan’dan Nizip Ticaret Odası’na (NTO) ziyaret
00:39 Gazeteci-Yazar Merve GÜRBÜZ, “İran, modern savaş teknolojisinin gerisinde mi kaldı?”
00:33 Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi Heyeti’nden Su Politikaları Derneği’ne Ziyaret
00:28 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
00:26 Türkiye’de işe alım piyasasında hareketlilik beklentisi sürüyor
00:15 Hatay Sörf Merkezi, Türkiye Şampiyonası’ndan 6 madalya ile döndü
09:18 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:01 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:51 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’den Rusya’ya Yeni Yaptırım Hazırlığı

AB’den Rusya’ya Yeni Yaptırım Hazırlığı
5 Nisan 2022
448
A+
A-

PARİS – UHA HABER / Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça’da sivil kurbanların görüntülerinin bu hafta sonu yayınlanmasının ardından, uluslararası toplum savaş suçu iddiasıyla soruşturma başlatılmasını talep etti. Avrupa Birliği (AB) ise, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlara hazırlanıyor.

Avrupalı liderler, Buça’da işlenen suçun cezasız kalmaması gerektiğini belirterek, derhal uluslararası soruşturma açılması çağrısı yaptı.

AB’nin dönem başkanı Fransa’nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya’ya karşı petrol ve kömür ithalatını içeren bir dizi yaptırım üzerinde AB olarak görüşmelere başladıklarını açıkladı.

Rus ordusunun Kiev’den çekilmesinin ardından, Kiev yakınlarındaki kentlerde toplu mezarlıklarda ya da yollarda, bazıları elleri arkalarından bağlanmış halde ve işkence görerek öldürülen yüzlerce ceset görüntüsü uluslararası toplumu ayağa kaldırdı.

Fransa’da tüm gazeteler Buça kentinde yollardaki ceset görüntülerini manşetlerine taşıyarak, görüntüleri “katliam, soykırım ve barbarlık” olarak nitelendirdi.

“Savaş suçu işlendiğine dair çok net işaretler var”

Bu haftasonu yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu dolayısıyla kamu radyosu France Inter’e konuk olan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Buça kentinde savaş suçu işlendiğine dair “çok net işaretler” olduğunu ve “uluslararası adaletin harekete geçmesi gerektiğini” söyledi.

Macron, “Buça’da olanlar, yeni bir dizi yaptırım ve çok net önlemler gerektiriyor” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron cumhurbaşkanı seçimi için adaylığını resmen  açıkladı - 03.03.2022, Sputnik Türkiye

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Fransa Cumhurbaşkanı, “Buça kentinde savaş suçu işlendiğine dair ‘çok net işaretler’ var ve uluslararası mahkemelerin harekete geçmesi gerekiyor. Buça’da yollarda görülen cesetlerin görüntüleri dayanılır gibi değil. Hepimiz şoktayız ve ağır bir dille kınıyoruz. Henüz kesin değil, ama Rus ordusu oradaydı. Bu görüntüler, Rusya’ya yeni yaptırımları da zorunlu kılıyor. Fransa olarak bireysel yaptırım kararları alacağız, Almanya ile de konuşacağız, önümüzdeki günlerde kömür ve karbon yakıtları içeren yeni yaptırım kararları alınması için AB’li ortaklarımızla temasa geçeceğim” diye konuştu.

“Hepimizin ortak onuru ve değerlerini korumak için tepki göstermeliyiz” diyen Macron, uluslararası adalet mekanizmalarını harekete geçireceklerini sözlerine ekledi.

AB yeni yaptırımlar hazırlığında

Ukrayna’yı işgalinden bu yana Rusya’ya birbiri ardına dört ayrı yaptırım paketi açıklayan Avrupa Birliği (AB), yeni bir yaptırım serisi için hazırlanıyor.

Bugüne kadar Rus şirketleri, bankaları, üst düzey yetkilileri, oligarkları kitlesel olarak hedef alan ve Rusya’ya mal ihracatını yasaklayan çeşitli yaptırımlar uygulayan AB, şimdi Moskova’ya karşı “kömür ve karbon yakıt ithalini yasaklayan” yeni önlemler almak için hazırlanıyor.

Başkan Charles Michel'in 1-2 Ekim 2020 tarihli Avrupa Konseyi Özel  Toplantısına ilişkin Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı açıklama | AB Türkiye

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Rusya’ya karşı daha fazla AB yaptırımı ve Ukrayna’ya AB yardımı için yeni kararlar yolda” mesajını paylaştı.

Rusya, BMGK’yı toplantıya çağırdı

Bu arada Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni “Ukraynalı radikallerin provokasyonu” iddiasıyla toplantıya çağırdı.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçi Yardımcısı Dimitri Polianski, Ukraynalı radikallerin Buça’daki nefret dolu provokasyonları ışığında Rusya’nın, BM Güvenlik Konseyi’nin 4 Nisan Pazartesi günü toplanmasını talep etmişti.

Kuleba: Rusya, Ukrayna topraklarına girmeye çalışabilir | Ukrhaber

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba ise Twitter hesabından, “Buça katliamı kasıtlıydı. Ruslar, mümkün olduğu kadar çok Ukraynalı’yı ortadan kaldırmayı hedefliyor. Onları durdurmalı ve ülkemizden kovmalıyız. Yeni yıkıcı G7 yaptırımlarını talep ediyorum” mesajını paylaşarak, G7 ülkelerinden “petrol, gaz, kömür ambargosu, tüm limanların Rus gemilerine ve mallarına kapatılması ve tüm Rus bankalarının SWIFT bağlantısının kesilmesini” istedi.

G7 ülkeleri, Rusya’dan gaz alımına ilişkin hesapların bulunduğu Gazprombank’ı yaptırımlar dışında tutuyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a yeni suçlama

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Twitter’dan paylaştığı mesajda “Rusya’nın İrpin ve Buça’daki sivillere yönelik alçak saldırıları, Putin ve ordusunun Ukrayna’da savaş suçu işlediğinin yeni bir kanıtı” derken, Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck yaşananların “korkunç bir savaş suçu” olduğunu belirtmişti.

HABER : Arzu ÇAKIR

[UHA Haber Ajansı, 05 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.