enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB’den Aşı İçin ”Patent Feragatı Yerine İhracatı Arttırma” Çağrısı

AB’den Aşı İçin ”Patent Feragatı Yerine İhracatı Arttırma” Çağrısı
9 Mayıs 2021
417
A+
A-

UHA HABER / Avrupa Komisyonu, ABD ve diğer büyük imalatçıları, Corona virüsü aşılarının fikri mülkiyet haklarından feragat etmekten bahsetmek yerine, Avrupa Birliği’nin yaptığı gibi ürettiklerini ihraç etmeye çağırdı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın Amerika’nın Sesi’ne (VOA) dayandırdığı habere göre, Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, AB liderleri zirvesinin oturum aralarında düzenlediği basın toplantısında, fikri mülkiyet haklarından feragat edilmesi konusundaki tartışmaların, kısa ve orta vadede tek bir doz Corona virüsü aşısı üretimine hizmet etmeyeceğini söyledi.

Von der Leyen, “Bu tartışmayı yönetmeye açık olmalıyız. Ancak bu tartışmayı yaptığımızda, etraflıca bir değerlendirme yapmamız gerekiyor, çünkü şimdi tüm dünya için aşıya ihtiyacımız var. Avrupa Birliği, dünyanın büyük ölçekte ihracat yapan tek kıtasal veya demokratik bölgesidir” dedi

AB Komisyonu Başkanı, Avrupa tarafından üretilen Corona virüsü aşısının yaklaşık yüzde 50’sinin Dünya Sağlık Örgütü destekli COVAX programındakiler de dahil olmak üzere neredeyse 90 ülkeye ihraç edildiğine dikkat çekti.

Von der Leyen, ‘’Fikri mülkiyet haklarından feragat etme tartışmasına giren herkesi de, kendi bölgelerinde üretilenlerin büyük bir kısmını ihraç etmeye istekli olma taahhüdünde bulunmak üzere bize katılmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Ursula von der Leyen, sadece daha yüksek üretim, ihracat engellerinin kaldırılması ve sipariş edilmiş aşıların paylaşılmasının salgınla hızlı bir şekilde mücadeleye derhal yardımcı olabileceğini vurguladı ve “Yani kısa ve orta vadede ne gerekli? Her şeyden önce aşı paylaşımı. İkincisi, üretilmekte olan aşıların ihracatı. Üçüncüsü de aşı üretme kapasitesinin arttırılmasına yapılan yatırım” ifadelerini kullandı.

Von der Leyen, Avrupa Birliği’nin aşı paylaşım mekanizmasını başlattığını belirterek, örnek olarak Batı Balkanlar’a 615 bin doz gönderilmesini gösterdi.

Avrupa ülkeleri, ABD Başkanı Joe Biden’ın COVID-19 salgınını sona erdirmenin anahtarının aşıları daha hızlı yapmak ve paylaşmak olduğunu savunarak aşıların patent haklarından feragat edilmesi önerisine mesafeli yaklaşıyor.

Macron: “Dayanışma gösterilmesi gereken asıl mesele aşı dozlarının dağıtımı”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, aşıların ve bileşenlerinin daha geniş çapta ihracatını engelledikleri için İngiltere ve ABD’ye çağrıda bulundu.

Asıl meselenin fikri mülkiyetle ilgili olmadığını söyleyen Macron, ‘’Aşıyı üretmeyi bilmeyen ve yarın üretemeyecek laboratuvarlara fikri mülkiyet verebilir misiniz? Dayanışmada asıl mesele aşı dozlarının dağıtılmasıdır” dedi.

Macron, Fransa’nın bu konuda Almanya ile işbirliği içinde çalıştığını da sözlerine ekledi. Berlin bu fikre karşı olduğunu Perşembe günü açıklamıştı.

Dünyanın en büyük aşı üreticileri arasında yer alan AB, birlik dışına gönderilmiş 200 milyon dozla aynı zamanda ana ihracatçı konumunda. ABD ve İngiltere ürettikleri aşıların hiçbirini ihraç etmedi.

Başkan Biden Çarşamba günü Hindistan ve Güney Afrika’nın Corona virüsü aşıları için patent korumasından feragat etme çağrısına destek vererek, Demokrat Kongre üyeleri ve 100’den fazla ülkenin çağrısına yanıt vermiş oldu; ancak ilaç şirketlerini kızdırdı.

Uzmanlar, fikri mülkiyet hakkından feragat müzakerelerinin yıllar sürebileceğini ve daha fazla dozun hızlı bir şekilde üretilmesi ihtiyacını gidermeyeceğini söylüyor.

Bazı AB yetkilileri de Dünya Ticaret Örgütü’nde bu konuda anlaşma sağlamanın iki yıl sürebileceğini ve bunun büyük olasılıkla mevcut salgınla ilgisi kalmayacağını savunuyor.

Amerikan ilaç firması Moderna, elçi RNA teknolojisini kullanan aşısının patent haklarından Ekim ayında feragat etti, ancak henüz başka hiçbir firma aşının muadilini üretmeye kopyalamaya çalışacağını açıklamadı.

ABD’li Pfizer ile ortaklaşa geliştirilen diğer elçi RNA aşısının patentine sahip olan BioNTech’e ev sahipliği yapan Almanya da patent haklarından feragatlere karşı. İtalya ise, patent muafiyetine destek veriyor.

İlaç endüstrisi, en uygun yaklaşımın mevcut üretim darboğazlarının üstesinden gelmek ve dünyanın dört bir yanındaki ülkelere aşı satmak veya bağışlamak olduğunu savunuyor. Çok sayıda AB ülkesi ve kurumu da bu görüşü paylaşıyor.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 09 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.