enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:27 Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, İncirlik Hava Üssü’nden “canlı yayın” yapılmasıyla ilgili resen soruşturma başlatıldı
06:51 İran’daki Türk vatandaşlarına güvenlik uyarısı
00:52 Ege Üniversitesi’den,“34. Yılında Her Yönü ile Hocalı ve Azerbaycan-Ermenistan İlişkileri”
00:45 ManpowerGroup: Zorunlu ofise dönüş, kadınların işten ayrılma olasılığını erkeklere kıyasla 3 kat artırıyor
00:17 EÜ’de Ramazan Huzuru: İftar sofrası tasavvuf musikisi ile taçlandı
00:10 DMM’den “sınırda kaçak geçiş” iddialarına yalanlama
00:08 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Ülkemizin geleceğinde benzer acıları üretecek hiçbir müdahale zemini, hiçbir vesayet odağı kalmamıştır.”
00:03 Demokrasiye vurulan darbe: 28 Şubat
00:00 ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın , “Güçlü bir katılım bankacılığını çok önemsiyoruz”
14:55 ABD ve İsrail’in İran’a saldırısı, Körfez’de tansiyonu yükseltiyor
14:19 Bolu Belediyesi’ne operasyon: Tanju Özcan ve 12 kişi gözaltına alındı
13:51 ABD – İsrail’in kardeş İran’a saldırısı öncesi çıkan haberler…
12:20 İran, İsrail’e misilleme saldırısı başlattı
12:12 ABD ve İsrail, İran’a saldırı başlattı
00:11 Türkmenistan Lojistikte Vites Yükseltiyor
00:10 “28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası” programı düzenlenecek
00:08 Rusya Yeni Türkiye Büyükelçisini Atadı “Sergey Verşinin”: Jeopolitik Portre Analizi
00:08 Çok kutuplu uluslararası sistem bağlamında Türk Dış Politikası’nda Güvenlik Anlayışının Dönüşümü
00:07 Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu
00:07 6 soruda Afganistan-Pakistan krizi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD’den Türkiye’ye İsveç Çağrısı

ABD’den Türkiye’ye İsveç Çağrısı
18 Mart 2023
109
A+
A-

Beyaz Saray, Finlandiya’nın NATO üyeliği için TBMM’deki onay sürecini başlatma kararı alan Türkiye’ye İsveç’in katılımını da hızla onaylaması çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Finlandiya’nın NATO’ya üyelik protokolünü TBMM’ye gönderme kararını memnunlukla karşıladığını ve sürecin hızla tamamlanmasını beklediğini kaydetti.

Açıklamada, “Türkiye’yi İsveç’in üyelik protokolünü de hızla onaylamaya teşvik ediyoruz” denildi.

Macaristan’a da hem Finlandiya hem de İsveç’in onay sürecini gecikmeden tamamlama çağrısı yapılan açıklamada, “İsveç ve Finlandiya, NATO’nun değerlerini paylaşan, ittifakı güçlendirecek ve Avrupa güvenliğine katkı sağlayacak güçlü ve yetkin ortaklardır” denildi.

ABD’nin her iki ülkenin de bir an önce NATO üyesi olması gerektiğine inandığı kaydedildi.

Senatörlerden açıklama: “Türkiye’nin İsveç’i ayrı tutma kararı hayal kırıklığı verici ve gereksiz”

ABD Senatosu NATO Gözlemci Grubu Eş-Başkanları olan Demokrat Senatör Jeanne Shaheen ve Cumhuriyetçi Senatör Thom Tillis de sosyal medya hesaplarından ortak açıklama paylaştı.

İki senatör, “Senato NATO Gözlemci Grubu Eş Başkanları olarak İsveç’in NATO üyeliğine desteğimizi yinelemekten gurur duyuyoruz. Macaristan ve Türkiye daha fazla gecikme olmadan İttifak’ın 30 üyesinden 28’inin yaptığı gibi her iki ülkenin üyeliklerini onaylamalı” dedi.

ABD’li iki senatör ortak açıklamada, “Türkiye’nin resmi olarak Finlandiya’nın katılım protokollerini onaylama kararını memnuniyetle karşılasak da, Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO üyelik sürecini İsveç’inkinden ayrı tutma kararı hayal kırıklığı verici ve gereksiz” ifadelerini kullandı.

İsveç’in üç ülkenin daha önce üzerinde anlaşma sağladığı 2022 Mutabakat Zaptı’nın tüm unsurlarını yerine getirmek için çalıştığını belirten senatörler, “Hem Türkiye hem de Macaristan’a Transatlantik ailesine karşı yükümlülüklerini yerine getirme ve her iki ülkenin NATO’ya katılım protokollerini gecikme olmadan onaylama çağrısı yapıyoruz” dedi.

Senatörler, “Özellikle Macaristan Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik süreçlerini kendi yararına kullanmaya son vermelidir” ifadelerini kullandı.

ABD’li iki senatör geçtiğimiz Çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’la görüşmüş ve bu yöndeki çağrılarını yinelemişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.