enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
00:54 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
00:49 Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi sonrası ortak bildiri yayımlandı
00:41 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
00:38 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD Venezuela petrolüne ambargoyu kaldıracak mı?

ABD Venezuela petrolüne ambargoyu kaldıracak mı?
9 Mart 2022
389
A+
A-

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cumartesi günü “Gönül Dağı”dan sonra saat 00.15’te  TRT 1 Ekranlarında..  

WASHINGTON – UHA HABER / ABD’den üst düzey bir heyetin Venezuela’da Devlet Başkanı Maduro ile görüştüğü bildirildi. Washington’un Rus petrolüne alternatif arayışında ambargoyu kaldırmayı değerlendirdiği belirtiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) üst düzey bir heyetin geçen hafta sonunda Venezuela’nın başkenti Caracas’ta Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile görüştüğü bildirildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada görüşmelerde enerji tedarik konusunun da gündeme geldiği aktarıldı.

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, ABD’li yetkililerin Venezuela ziyaretinin amacını “enerji ve enerji güvenliği de dahil olmak üzere bir dizi konunun istişare edilmesi” olarak açıkladı.

Maduro da televizyondan yaptığı açıklamada ABD’li yetkililerle Cumartesi gecesi gerçekleşen görüşmeyi teyit ederek, Devlet Başkanlığı ofisindeki görüşmenin yaklaşık iki saat sürdüğünü, “saygılı, samimi ve diplomatik” bir ortamda gerçekleştiğini kaydetti.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas MaduroGörüşmenin içeriğiyle ilgili ayrıntı vermeyen Maduro, “Venezuela açısından azami önem taşıyan konuların yüz yüze istişare edilebilmesine büyük önem atfettiğini” söyledi. Maduro, görüşmelerin devam edeceğini belirterek, “ABD’li heyete söylediğim gibi, diplomasi, saygı ve daha iyi bir dünya umuduyla refah ve barışa izin verecek bir gündemde ilerleme kaydetme isteğimizi yineliyorum” ifadelerini kullandı.

Reuters haber ajansının, ismini açıklamadığı beş kaynağa dayandırdığı haberde ise, görüşmede Venezuela’ya yönelik ambargonun hafifletilmesinin ele alındığı ancak önemli bir gelişme kaydedilemediği bildirildi.

NYT: Rus petrolü yerine düşünülüyor

ABD yönetimi, Rusya ile yaşanan kriz ışığında Rus petrolüne bağımlılığı azaltma politikasına hız vermiş durumda. ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, görüşmeye Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray’dan üst düzey yetkililerin katıldığını belirterek, ABD’nin şu an Rusya’dan aldığı petrolün bir kısmını, Venezuela petrolüyle telafi etmeyi düşündüğünü ileri sürdü.

Beyaz Saray henüz bu yönde resmi bir açıklama yapmasa da Rus petrolüne ambargo planları üzerinde düşünüldüğü biliniyor. Washington geçen ay, Maduro hükümeti ve muhalefet arasında görüşmelerin yeniden rayına oturtulabilmesi durumunda Venezuela’ya yönelik yaptırım politikasının gözden geçirileceği mesajı vermişti.

Venezuela muhalefet lideri Guaido, ziyaret sırasında ABD’li heyetle kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini bildirmişti. Devlet Başkanı Maduro da muhalefetle görüşmelerin beş aylık aranın ardından yeniden başlatılacağını duyurdu.

ABD’nin 2019 yılında diplomatik ilişkileri kestiği Maduro yönetimi, Ukrayna savaşında Rusya’ya destek veren az sayıdaki ülkeler arasında yer alıyor.

Washington yönetimi Maduro’yu devirebilmek için bir dizi yaptırım uygulamaya sokmuş, 2019’da da ülke gelirlerinin yüzde 96’sını oluşturan ham petrol ticaretine ambargo koymuştu.

Diplomatik ilişkilerin kesilmesinin ardından Maduro’yu muhatap almayan ABD, muhalefet lideri Juan Guaido’yu ülkenin meşru devlet başkanı olarak gördüğünü açıklamıştı. ABD ile birlikte yaklaşık 60 ülke, 2018’deki devlet başkanlığı seçimlerine hile karıştığı gerekçesiyle Maduro’nun seçim galibiyetini tanımamış ve Guaido’yu muhatap olarak gördüğünü bildirmişti.

EK Kaynaklar *AFP,rtr

[UHA Haber Ajansı, 09 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.