enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:38 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Öztürk: Coğrafi işaretli ürünler AB yolunda
18:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
11:01 Rusya’da büyük deprem, ABD ve Japonya’da tsunami alarmı!
09:59 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in Sabah kahvesi: Orada N’ler oluyor!
08:20 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan: ​​​​​​​işsizlik oranı haziran ayında bir önceki yıla göre 0,5 puan azalarak yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti
07:04 Kira artış ve Emlak hizmet ve Komisyon Bedellerinde Adaletli Düzenleme Talebi için Derinceli vatandaştan TBMM Başkanlığına Mektup!
06:58 Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür, son anket sonuçlarıyla ilgili dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.
06:50 Cumhurbaşkanlığı, özellikle hastane ve emniyet gibi kurumlarda kesintisiz hizmet verecek kreş ve çocuk bakımevlerinin yaygınlaştırılması için genelge yayımladı.
00:55 MGK’da ‘Terörsüz Türkiye’ vurgusu: Milli hedeflere istikrarlı adımlarla ilerlenecek
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Orman yangınlarıyla ilgili 68 şüphelinin gözaltına alındı, bunlardan 39’unun tutuklandı”
00:48 Kulüpler Birliği yeni başkanını seçti
00:38 Türkiye, Gazze’de soykırım yapan İsrail’e karşı alınacak önlemleri ele alan Lahey Grubu’nun Bogota Ortak Bildirisi’ne katıldı
00:32 Türkiye’nin önde gelen tarım makinesi üreticilerinden Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş, üretimi durduruyor
00:28 Zafer Partili Aslan’dan Meclis’e çağrı: ‘Yangınsız Türkiye Komisyonu kurulmalı’
00:15 MHP Genel Başkanı Bahçeli, NeXT Sosyal’e katıldı
00:12 İşNet’e Üç Yıl Üst Üste En Mutlu İşyeri Ödülü
00:03 Anadolubank Özel Bankacılık Hizmet Ağını Genişletiyor
00:03 Bursa Harmancık/Orhaneli yangını kontrol altına alındı
12:06 Bursa’nın Gürsu, Kestel, Orhaneli ve Harmancık ilçelerinde çıkan orman yangınlarına, İnegöl Belediyesi’nden tam destek
09:57 Kocaeli’de Ekmek Skandalı: Zam Oyunuyla Vatandaş Soyuluyor!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD: BM Libya Özel Temsilcisi’nin Libya diyaloğuna öncülük etme çabalarını destekliyoruz

ABD: BM Libya Özel Temsilcisi’nin Libya diyaloğuna öncülük etme çabalarını destekliyoruz
11 Aralık 2022
170
A+
A-

ABD, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi ve BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Başkanı Abdoulaye Bathiliy’nin seçimlerin hızlandırılmasına yol açacak olan Libya diyaloğuna liderlik etme çabalarını “tamamen” desteklediğini duyurdu.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘TRT Haber, AA’ kaynaklı haberine göre, ABD’nin Trablus Maslahatgüzarı Leslie Ordman, başkent Trablus’ta UNSMİL Başkanı Bathiliy ile bir araya geldi.

Ordman, Twitter hesabından, Bathiliy ile görüşmenin kendisi için zevk olduğu paylaşımında bulunarak, “Seçimlerin hızlandırılmasına yol açacak şekilde Libya siyasi kurumları arasında bir diyalog başlatma çabalarını tamamen destekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Ordman, Bathiliy’nin ülkedeki mevcut krize çözüm bulunması gerektiğine yönelik mesajını vurguladıklarını aktardı.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, 4 Aralık’ta Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Bathiliy’nin, ülkede seçime gidilmesi yönünde yaptığı çağrıyı memnuniyetle karşılamıştı.

Bathiliy, 3 Aralık’taki açıklamasında, Libya’ya geldiğinden bu yana siyasi çevreleri siyasi süreçte ilerleme kaydedebilmek için müzakerelerini hızlandırmaya ve “tek hedef” olan şeffaf ve nezih seçimlerin yapılması için ortam hazırlamaya çağırdığını belirtmişti.

BM Libya Özel Temsilcisi Bathiliy, Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ile Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri’nin seçim sürecini hızlandırmak için BM gözetiminde Zintan kentinde toplantı gerçekleştirme konusunda anlaştıklarını ancak bu toplantının lojistik sebeplerden ötürü burada gerçekleştirilemediğini kaydetmişti.

Bathiliy, tarafları ülkeyi krizden çıkaracak somut ve hayata geçirilebilir çözümler üretmek için yeni bir toplantı zamanı ve mekanı belirlemeye çağırmıştı. Bathiliy’nin, Salih ile Mişri arasında Libya’da yeni hükümet kurma girişimlerinin ardından bu açıklamayı yapması dikkati çekmişti.

Ülkede iki ayrı hükümet

Libya’da bir süredir Abdulhamid Dibeybe ve Fethi Başağa’nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet bulunuyor. Bu durum ülkede istikrarsızlığın sürmesine neden oluyor.

Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun Kasım 2020’deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021’de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte gerçekleştirilememişti.

Tobruk’taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükümeti’nin görev süresi 24 Aralık 2021’de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat’ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa’yı başbakan seçmiş, 1 Mart’ta da Başağa hükümetine güvenoyu vermişti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ise Temsilciler Meclisi’ni Cenevre Anlaşması’nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söylemişti.

[UHA Haber Ajansı, 11 Aralık 2022]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.