enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:55 Ankara’nın devreye girdiği Refah’taki Tünel Krizi için ABD-Türkiye’nin Ortak Hamlesi
00:06 Zorunlu kış lastiği uygulaması bugün başladı…
19:39 Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 81. yılı
06:45 Adı terörle anılan Gabar Dağı, şimdi enerjide önemli bir nokta…
00:42 İklim kriziyle bağlantılı aşırı hava olaylarından son 10 yılda 250 milyon kişi evlerini terk etti…
00:35 Gazeteci Mustafa Salman’ın, Küresel Gazeteciler Konseyi 5. Küresel Medya Çalıştayı izlenimleri…
00:34 Tarihi komisyon 18 Kasım’da toplanacak
00:28 Konya’dan Kenya’ya bir başarı hikayesi
00:16 Babam Prof. Dr. İbrahim Hakkı Atun!…
00:10 KO-MEK’te öğrenciydi, şimdi Rusça usta öğreticisi oldu; Ukrayna’dan Kocaeli’ye uzanan başarı hikâyesi
00:01 Romanya Dışişleri Bakanı Oana Toiu’nun Ankara Ziyareti ve Türkiye-Romanya Güvenlik İlişkilerinde Gelişmeler
22:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’nin Kıbrıs davasındaki duruşunun her zaman net…
22:25 Gürcistan-Azerbaycan sınırında düşen “C130” tipi askeri kargo uçağında şehit olan askerlerin naaşları Ankara’ya getirildi…
12:47 MSB: Envanterdeki C-130 uçaklarının uçuşları tedbiren durduruldu
00:45 Sağlık hizmetlerindeki tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerine köklü değişiklik
00:36 Gelenekle modernlik arasında köprü kuran kadın sufiler!
00:33 Bakan Işıkhan, “2025 yılı Ağustos ayı itibarıyla belediyelerin, SGK’ye toplam borcu 234,2 milyar lira”
17:30 Düşen askeri kargo uçağında 20 askerimiz şehit oldu
00:58 Kapadokya’da balon sepetlerine, “10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü”nde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri asıldı.
00:57 Adana’da Kocaeli Şehir Tiyatroları’nın “Üç Jokerli Konken’i” adlı oyununa büyük ilgi… 
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD Afganistan’dan Çekilecek mi?

ABD Afganistan’dan Çekilecek mi?
6 Mart 2021
623
A+
A-

UHA HABER / Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 7 Ekim 2001 tarihinde Afganistan’a gerçekleştirdiği müdahalenin üzerinden 20 yıl geçmiş olmasına rağmen söz konusu ülkede istikrarlı bir ortam tesis edilememişti. Üstelik Afganistan’daki Amerikan varlığı, ekonomik anlamda da Washington yönetimine yük olmaya başlamıştı.

Bu kapsamda dönemin ABD Başkanı Donald Trump, Afganistan’dan çekilme fikrini gündeme almıştı. Buna bağlı olarak ABD, Taliban’la çeşitli müzakerelerde bulunmuş ve 29 Şubat 2020 tarihinde çekilme planına ilişkin taahhütlerin yer aldığı Doha Anlaşması imzalanmıştı.

Doha Anlaşması’na göre, 2021 yılının Mayıs ayında Afganistan’daki Amerikan askerlerinin tamamının çekilmesi gerekiyor. Ancak ABD’de yaşanan iktidar değişikliği, Beyaz Saray’ın Afganistan’a yaklaşımını da farklılaştırdı. Nitekim göreve yeni başlayan ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Afganistan’daki varlığını sürdürmek istediğine işaret eden mesajlar vermişti.

Bu bağlamda Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM), Dış Politika ve Güvenlik Danışmanı Doç. Dr. Nuri KORKMAZ, Biden döneminde ABD’nin Afganistan politikasının nasıl şekilleneceğini, olası senaryoları ve bölge jeopolitiğine yansımalarını (UHA) Uluslararası Haber Ajansı’na değerlendirdi.

Doç. Dr. Nuri Korkmaz, Taliban’ın ABD’yle yapılan geri çekilme anlaşmasına uyulmaması halinde ABD ve NATO askerlerini hedef alabileceğini açıkladı.

“Bölgedeki karışıklıkların devam etmesi nedeniyle Amerikan askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi mümkün değildir” diyen Doç. Dr. Nuri Korkmaz, “Bu nedenle de Biden yönetimi, Taliban’dan bir nevi erteleme talep edecektir. Ancak Taliban, herhangi bir ertelemeye sıcak bakmamaktadır. Aynı zamanda NATO ve Afganistan’da varlığını sürdüren diğer yabancı güçler de ABD’nin bölgeden çekilmesine mesafeli yaklaşmaktadır.” dedi.

Doç. Dr. Nuri Korkmaz, çekilme tartışmaları üzerinden yaşanan gerilime bağlı olarak bölgede tekrar çatışma ve kaosun hâkim olabileceğine dikkat çekti.

“Koalisyon güçlerinin Afganistan’da bulunmasının en önemli sebebi Kabil Hükümeti’ne yardımcı olmaktır” diyen Doç. Dr. Nuri Korkmaz, “Aynı zamanda ABD, Taliban’dan El-Kaide’yle herhangi bir işbirliği içinde olmamasını istemektedir. Lakin bölgede El-Kaide ile Taliban arasındaki ilişkilerin devam ettiği gayet açıktır. Zaten Biden’ın yaptığı son açıklamada kullandığı “ABD artık geri döndü” ifadesinin Afganistan konusunda meşruiyet kazanmak için söylendiği düşünülmektedir. Trump dönemindeki izolasyonist ABD olgusunun, Biden döneminde tam tersi bir şekilde kendini göstereceği açıktır. Afganistan merkezli tartışmalar da bu dönüşümü yansıtmaktadır.” açıklamasında bulundu.

HABER : Serra GÜNAY & ANKASAM

[UHA Haber Ajansı, 06 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.