enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
02:35 Serdar Dursun Kocaelispor’a imza attı.
00:50 Moskova’da Türk iş dünyası Crocus Expo fuarına katıldı
00:44 Geleceğin sanayisi dijital ve yeşil dönüşümle şekilleniyor
00:44 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den afetzedelere 10 milyon TL destek
00:41 “İslamî ve İnsani Bir Sorumluluk: Gazze” Konferansı Kapanış Basın Bildirisi
00:31 MSB: Tüm imkanlarımızla Katar’ın yanındayız
00:08 Cevdet Yılmaz: CHP, iç kavgayı toplumun tamamına yansıtmaya çalışıyor
00:06 Küresel Gazeteciler Konseyi’nin (KGK) ödül töreni ve sergisi 13 Eylül’de New York’ta
11:38 Türk-İsrail savaşı zaten yaşanıyor!
10:15 Yeni Bir Kocaelispor…
09:42 Gazeteci Veysel Kavrayan’ın babası Özcan Kavrayan vefat etti, Cenazesi Nevşehir’de toprağa verildi.
06:54 Tarih ve Bilim uzmanı Nesrin KALKAN OKUR: Türkiye Cumhuriyeti Devleti-ABD İlişkileri
00:56 CHP’li Belediyelerde yaprak dökümü devam ediyor… Şimdi de bir istifa Beykoz Belediyesi’nden geldi..
00:52 AK Parti tarafından “Türkiye Yüzyılı Buluşmaları” başlığıyla başlatılan programlar kapsamında, 54 il ve 584 ilçede vatandaşlarla bir araya gelindi.
00:48 Türkiye’nin 1 Eylül 2025 itibarıyla geldiği genel durum
00:40 Türkiye Gazetesi köşe yazarı Cem Küçük’ten gelen zam tepkisi gündem oldu.
00:32 Amerikan ‘Savaş’ Bakanlığı
00:26 CHP’de kurultay davası sonucu beklenirken, Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu’nun B planı gündeme bomba gibi düştü.
00:21 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yalçın: Refah Sınır Kapısı’na dünyadan ilk giden siyasi heyetiz
00:15 AYM: CHP Kurultayı davası 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB Yetkilisi: Türkiye Yunanistan’dan göçmen almayı sürdürmeli

AB Yetkilisi: Türkiye Yunanistan’dan göçmen almayı sürdürmeli
30 Mart 2021
485
A+
A-

UHA HABER / AB Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Türkiye’nin Yunan adalarından “göçmenleri geri almayı sürdürmesini” istedi. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (AFP,epd / BÖ,ET)ye dayandırdığı habere göre, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, yaklaşık 8 bin sığınmacının bulunduğu Yunanistan’ın Midilli Adası’nı ziyaret etti.

AB yetkililerinin gelecek hafta yapacağı Türkiye ziyareti öncesi adada açıklamalarda bulunan Johansson, “Türkiye’yi acilen Yunanistan’dan yeniden göçmen kabul etmeyi başlatmaya çağırıyorum” dedi.

Ylva Johansson

Ylva Johansson

Johansson ile bir araya gelen Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarakis de Türkiye’yi, sığınma başvuruları Yunanistan’da reddedilen bin 450 sığınmacıyı geri kabul etmeye davet etti. Midilli, Sakız, Kos ve Leros adalarında yaklaşık 14 bin sığınmacının bulunduğu tahmin ediliyor.

Johansson, daha önce de Türkiye’yi mutabakattan doğan yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırmış ve Türkiye’nin geçen yaz Yunan adalarından göçmenleri almayı durdurduğunu belirterek bu sürecin yeniden başlatılması gerektiğini ifade etmişti. AB Komisyonu’nun verilerine göre, mutabakatın yürürlüğe girdiği 2016 Mart’ından bu yana AB topraklarına Türkiye üzerinden giriş yapan toplam 2 bin 140 sığınmacı Türkiye’ye geri gönderildi.

Güncellenmesi gündemde

Türkiye ile AB arasında imzalanan 18 Mart 2016 tarihli göç mutabakatı kapsamında, Türkiye’nin AB’ye yasa dışı yollardan giriş yapan göçmenleri geri kabul etmesi ve insan kaçakçılığı ile mücadele etmesi karşılığında, Türk vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize muafiyetinin değerlendirilmesi, sığınmacılar için mali yardım, katılım müzakerelerinin canlandırılması ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi Ankara’ya taahhüt edilmişti.

AB, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara destek amacıyla dört yıllık bir süre için toplam altı milyar euro yardımda bulunma sözü vermişti. 2019 yılında tarafların yeni dönem mali yardımlarını belirleyebilmek için yeniden masaya oturması bekleniyordu.  AB, 2020 yılının sonunda Türkiye’ye 485 milyon euro ek mali kaynak tahsis etti. Türk tarafı ise AB’nin mali yardımlarını yeterli bulmuyor ve eleştirilerini sürdürüyor.

Mevlüt Çavuşoğlu

Mevlüt Çavuşoğlu

Türk hükümeti, AB’nin adil yük paylaşımı sözünü tutmasını ve mali desteği ciddi oranda artırmasını istiyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “2016’dan bu yana Türkiye bu mutabakat gereği yükümlülüklerini yerine getirdi, AB ise getirmedi, getirmek istemedi” demişti. “Bugüne kadar tüm zorluklara rağmen işleyen göç mutabakatının güncellenmesi konusunda AB ve üye ülkeler ile hemfikiriz” diyen Çavuşoğlu, “Ama onun güncellenebilmesi için bizim tekliflerimize AB’nin geri dönmesi gerekiyor” diye konuşmuştu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Borrell ise AB-Türkiye mülteci anlaşmasının yenilenmesi gerektiğini savunmuştu.

[UHA Haber Ajansı, 30 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.