enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
22:45 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB Mahkemesinden Polonya’ya Günde 1 Milyon Euro Ceza

AB Mahkemesinden Polonya’ya Günde 1 Milyon Euro Ceza
28 Ekim 2021
524
A+
A-

UHA HABER / AB ile Polonya arasında “yargı bağımsızlığı” krizi tırmanırken, birliğin en yüksek mahkemesi AB Adalet Divanı, geçen Temmuz ayında “hukuk devleti ilkesi ve yargı bağımsızlığı” konusunda verilen talimatları uygulamayan Polonya’ya “her gün için 1 milyon Euro para cezası verilmesini” kararlaştırdı. Adalet Divanı tarafından alınan mali yaptırım kararı, AB Komisyonu tarafından talep edildi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ya dayandırdığı Arzu Çakır’ın haberine göre,  Avrupa Birliği Adalet Divanı, 14 Temmuz’da, Polonya’nın, Anayasa Mahkemesi Disiplin Kurulu’na verilen ve yargı bağımsızlığını engelleyen yetkileri askıya almasını hükmetti. AB Adalet Divanı, özellikle, Disiplin Komisyonu’na, “Avrupa mevzuatını uygulayan yargıçlara yaptırım uygulayabilme, yargı dokunulmazlığını kaldırabilme ve daha önce yargı tarafından alınan tüm kararları geriye dönük olarak askıya alma gücü” veren kararların iptal edilmesi talimatı verdi.

Polonya iktidarının yargı üzerinde hüküm kurmak amacıyla bu düzenlemeleri getirdiğini savunan Avrupa Komisyonu, Polonya’ya defalarca AB Adalet Divanı kararını uygulaması çağrısı yaptı. Ancak Polonya hükümeti Anayasa Mahkemesi’ne giderek “Polonya yasalarının AB yasalarının üstünde olduğu” yönünde karar aldırttı.

Karar üzerine AB yönetimi, Covid sonrası ekonomilerin yeniden ayağa kaldırılması için AB Komisyonu tarafından diğer üyelerle birlikte Polonya’ya da verilmesi beklenen 26 milyar Euro’luk yardımın ilk 5 milyar Euro’sunun transferini askıya aldı.

Geçtiğimiz hafta Polonya ile AB Komisyonu arasında yükselen tartışma Avrupa Parlamentosu’ndaki görüşmelerde su yüzüne çıktı. Polonya Başbakanı Matheusz Morawiecki, “AB’nin şantajı kabul edilemez. Bize şantajla değil diyalogla gelin” dedi. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, “Hukukun üstünlüğü ilkesi AB’nin temel ilkesidir ve tartışılamaz. Polonya’ya yaptırım için elimizdeki araçları uygulayacağız” uyarısında bulundu.

Avrupa Komisyonu 7 Eylül’de, AB Adalet Divanı’na başvurarak, Divan kararlarını uygulamayan Varşova’ya günlük para cezası verilmesini istedi. Polonya hükümeti, bu başvuru karşısında kendisini “kararnameyi uygulama yetkisine sahip olmadığını ve konuya ilişkin yargı reformunu bir yıl içinde hazırlayacaklarını” söyleyerek savundu.

Lüksemburg’daki AB Adalet Divanı Başkan Yardımcısı Lars Bay Larsen, “Avrupa Birliği’nin yasal düzenine ve bu birliğin üzerine kurulduğu, özellikle hukukun üstünlüğü gibi değerlere ciddi ve onarılamaz bir zarar gelmemesi için alınan geçici tedbirlerin uygulanması önemlidir” sözleriyle kararın gerekçesini açıkladı.

AB mahkemesi, Polonya hükümetinin yargı sistemini bir yıldan kısa sürede reforme etme planlarının AB’nin hukuk düzenine “ciddi ve onarılamaz bir zarar verilmesini” engellemeyeceğini de söyledi

[UHA Haber Ajansı, 28 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.