enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:56 Ambulansa yol vermeyen sürücülere ağır cezalar geliyor
00:43 Sıfır Atık Vakfı Onursal Başkanı Emine Erdoğan, “Sıfır atık kararı artık bir Birleşmiş Milletler politikasıdır”
00:41 Yüksek Seçim Kurulu, CHP’nin 39’uncu Olağan İstanbul İl Kongresinin devamı yönünde karar verdi
00:26 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “(Filistin’de) İki devletli çözüm hayata geçerse biz burada fiili garantör olma sorumluluğunu almaya hazırız”
00:24 46 yıl önce kahpe ASALA tarafından öldürülen Ahmet Benler Bill Gates olabilirdi…
00:22 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu, gelecek hafta son toplantısını yapacak.
00:12 Türkiye’nin 17. “İyilik Gemisi”nden indirilen insani yardım malzemelerinin bir kısmını taşıyan 25 tır, Refah Sınır Kapısı’na doğru yola çıktı.
00:08 Adalet yatırımlarını anlatan bir video paylaşan Adalet Bakanı Tunç, “Adaletin yüzyılını güçlü temellere inşa ediyoruz”
10:43 Gazze Görev Gücü’ne katılarak insani yardım faaliyetlerine gönüllü destek vermek isteyen vatandaşlar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) başvurdu…
09:05 Gıda sevkiyatı kadar temiz su temini de acil!
00:59 Moskova ve Şam geçmişi geride bırakıp ilişkilerini yeniden tesis ediyor
00:55 Gaziantep mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan soğan kebabı, özellikle sonbahar ve kış aylarında artan talep ile dikkat çekiyor.
00:40 Putin, Trump’la yaptığı telefon görüşmesinin ardından Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı.
00:33 İçmeler Marmaris’in ve Dilek Yarımadası’nın adını parlatan o sakin mavi, dalgası nazik kumu ince günü uzatan bir huzur.
00:30 Ukrayna’ya karşı ‘demiryolu savaşı’ başlatan Rusya, demiryolu hatlarına saldırılarını yoğunlaştırdı…
00:25 Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, flüt sanatçısı Aslıhan And ile evlendi.
00:04 Trump’ın Ortadoğu barış girişimi İran’ı ikiye böldü
00:03 Kuzey Kıbrıs’ta kritik seçim: İki devlet mi, federasyon mu?
00:50 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonunun 15’inci toplantısında, kadın ve gençlerden oluşan STK’ların temsilcileri dinlendi…
00:46 Beş soruda Eurofighter’lar hakkında bilmeniz gerekenler
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB için “ABD’den tam bağımsızlık” mümkün mü?

AB için “ABD’den tam bağımsızlık” mümkün mü?
27 Şubat 2021
482
A+
A-

UHA HABER / AB liderler zirvesinin ikinci gününde Avrupa’nın savunma ve güvenlik alanında özerklik planları, NATO ile işbirliği ve ABD’den ne ölçüde bağımsız olunabileceği gündemdeydi. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (AFP,dpa/BK,EC)’ye dayandırdığı habere göre, AB liderler özel zirvesinin ikinci gününde Cuma günü Birlik’in savunma ve güvenlik politikalarıyla bu alanlarda ABD’den bağımsızlık konusu masaya yatırıldı.

Zirve bildirgesinde AB’nin kendine yeterlik kapasitesinin artırılmasında kararlılığın sürdüğü ifade buldu. AB’nin dünyada giderek artan istikrarsızlık karşısında kendi güvenliği için daha fazla sorumluluk üstlenmek zorunda olduğu vurgulandı, NATO, BM ve önemli bölgesel partnerlerle işbirliğini güçlendirmede kararlılık mesajı verildi.

Bildirgede, “ABD’deki yeni yönetimle, güvenlik ve savunma alanlarında yakın diyaloğu da içeren güçlü ve iddialı bir transatlantik gündem üzerine işbirliğinden” duyulacak memnuniyete de vurgu yapıldı ve “savunma ve güvenlik alanında daha güçlü bir AB’nin küresel işbirliğinde daha büyük avantajlar sağlayacağı” kaydedildi.

Michel: Güçlü Avrupa NATO’yu da güçlendirecektir

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de zirve sonrası yaptığı açıklamada NATO ile yakın işbirliğini sürdürme iradesini bir kez daha vurgulayarak “Daha güçlü bir Avrupa NATO’yu da daha güçlü kılacaktır” dedi. Michel, AB üyesi devletler arasında güvenlik ve savunma alanlarındaki işbirliğini derinleştirmek, savunma yatırımlarını ve operasyonel hazırlıklılık kapasitesini artırmak istediklerini belirtti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel

Zirveye katılan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de AB ile NATO arasında işbirliğinin güçlendirilmesi mesajı verdi. ABD’de yeni yönetimin ittifakları yeniden güçlendirme iradesi gösterdiğine işaret eden Stoltenberg, “Güvenlik politikaları önündeki güncel sınamalarla hiçbir ülke ve hiçbir kıta tek başına karşı koyamayacaktır. Avrupa ve Kuzey Amerika bunu ancak birlikte gerçekleştirebilir” dedi.

NATO-AB işbirliğinde Türkiye engeli

NATO ile AB arasında işbirliğinin derinleştirilmesi önündeki en büyük pürüz ise Türkiye. AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımayan Türkiye, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmadığı sürece NATO ile AB arasında gizli bilgilerin paylaşımı ve işbirliğinin derinleştirilmesi planlarını bloke etme politikası izliyor.

NATO-AB ilişkilerinin geliştirilmesi, NATO’nun geleceği ile ilgili reform planlarında da ifade bulmuştu. Reform planları arasında NATO üyeleri ile NATO’ya üye olmayan AB ülkeleri arasında istişarelerin artırılması da bulunuyor.

Fransa ile Almanya arasında görüş ayrılığı

AB’nin ABD’den tam bağımsızlığını ve “stratejik özerkliğe” sahip olmasını savunan cephenin başını Fransa çekiyor. ABD’de Donald Trump’ın başkanlığı döneminde esen sert rüzgarlar Fransa’nın elini güçlendirmişti. Paris, Rusya’nın izlediği politika, koronavirüs pandemisi ve Trump döneminde ABD ile yaşanan sorunların AB’nin kendi ayakları üzerinde durabilmesini zorunlu hale getirdiğini savunuyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, krize yol açan “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşmiştir” açıklamasının ardından geçen hafta da “Soğuk Savaş sonrası dünyasında NATO’nun hala geçerliliğinin bulunup bulunmadığını” sorgulamıştı. AB diplomatları Fransa’nın bu bakış açısına Birlik içinde destek olmadığını, Almanya’nın NATO’ya bağlılıkta kararlı bir duruş sergilediğini belirtiyor.

AB’nin harcamaları ABD’ninkinin yarısını bulmuyor

Almanya’nın başını çektiği cephe, üye ülkelerin savunma harcamalarının yetersizliğine işaret ederek AB’nin tam özerkliğe kestirilebilir bir dönemde zaten ulaşamayacağını düşünüyor, bu tür bir hedefin ilan edilmesinin ABD ile sorunlar yaratabileceği endişesi taşıyor.

NATO verilerine göre İttifak’ın en büyük ordusu ABD geçen yıl savunma harcamalarına yaklaşık 785 milyar dolar ayırırken 27 üyeli AB’nin toplam savunma harcaması 300 milyar euroyu bile bulmuyor.

Almanya’nın “orta yol” formülü

Alman hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Başbakan Angela Merkel’in zirvede hem transatlantik ittifakın hem de Avrupa’nın savunma kapasitesinin artırılmasından yana görüş bildirdiğini kaydetti. Bu iki hedefin birbirini tamamladığına işaret eden Seibert, AB ile NATO arasındaki işbirliğinin, AB’nin Kalıcı Yapılandırılmış İşbirliği Savunma Anlaşması (Pesco) dahilinde AB ile ABD arasındaki işbirliğini de kapsayabileceğini kaydetti.

AFP ajansına konuşan ve ismi verilmeyen üst düzey bir AB yetkilisi, AB’nin savunma alanında özerklik projesinin, “giderek daha saldırganlaşan Rusya’ya karşı NATO’ya bel bağlayan bazı AB ülkelerinde endişe yarattığını” belirterek Rusya ile doğrudan komşu olan AB üyelerine işaret etti.

[UHA Haber Ajansı, 27 Şubat 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.