enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
16:38 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti Gençlik Kollarınca Turka Kocaeli Stadyumu’nda düzenlenen “Bir Gençlik Şöleni Programı”nden notlar…
15:37 Kurban Bayramı ikramiyeleri hesaplara yatmaya başladı
09:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan Kocaeli’de Gençlere Seslendi: “Gençler Güçlüyse Devlet de Güçlüdür”
09:08 Kocaelispor USA’dan New York’ta Unutulmaz Türk Günü Yürüyüşü
08:50 Kocaeli Sümerspor Kürek Kulübü’nden Ayvalık’ta Büyük Başarı
08:09 Kazakistan Ziyaretinde Yön ve Rol Tarifi
08:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kazakistan ziyaretimizi başarıyla tamamladık
00:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail bölgemizi kendi hevesleri uğruna ateşe atıyor
00:52 3. Sivas Uluslararası Film Festivali’nde “Kırım” vurgusu
00:49 Midtjylland’da forma giyen 23 yaşındaki Türk sol kanat oyuncusu Aral Şimşir’e Danimarka’da büyük onur
00:36 Kandil hala neden silah bırakmıyor?
00:31 Maksatlı Tartışmalar ve Terörsüz Türkiye Süreci
00:24 Stockholm merkezli (SIPRI)’nın yayınladığı son araştırmaya göre, küresel askeri harcamalar 2025 yılında yüzde 2,9 artarak, 2 bin 887 milyar dolara ulaştı
00:18 SAHA EXPO 2026 kapsamında, koruyucu kıyafetler ve kritik savunma ekipmanları Kırşehir’de üretilecek
00:01 Kriter’in Mayıs Sayısı Çıktı: Gerilim Hatları ve Büyüyen Krizler
10:57 Kurban Bayramı tatili süresince kara yollarındaki trafik yoğunluğu, Akıllı Ulaşım Sistemleri’ce (AUS) takip edilecek
10:00 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda milli kadın güreşçiler, Türk bayrağını; Kürsünün en üst basamağına taşıdı…
09:27 Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak; 2 bin 610 personel alınacak…
00:18 Kocaeli gündeminin öne çıkan haberleri
00:06 Türkiye – Kazakistan arasında ekonomi, enerji, savunma sanayi, eğitim ve ulaştırma başta olmak üzere birçok alanda toplam 13 önemli anlaşma imzalandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TBV’nin Yarının Denklemi serisinin yeni bölümü yayınlandı

TBV’nin Yarının Denklemi serisinin yeni bölümü yayınlandı
16 Şubat 2026
14
A+
A-

* Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), 30’uncu yılına özel hayata geçirdiği, TBV Genel Sekreteri Çağdaş Ergin’nin moderatörlüğünde gerçekleşen “Yarının Denklemi” video serisinin 18’inci bölümünün konuğu TBV Yönetim Kurulu Üyesi, Prof. Dr. Erdem Büyüksağiş oldu.

* İşte detayı!…

UHA / İnternational News Agency

Pfizer Türkiye'den Hasta Derneklerine Yönelik Kapasite Geliştirme Programı

Gazeteci* Ulaş Dağlıoğlu    

İSTANBUL, 16 ŞUBAT 2026 -Türkiye Bilişim Vakfının 30’uncu yılı kapsamında hazırladığı yeni video serisi Yarının Denklemi’nde, “Yeni teknolojiler hızlanırken hukuk ve regülasyon hangi noktada geride kalıyor ve bu boşluk toplumda en çok nerede hissediliyor?” sorusunu yanıtlayan Prof. Dr. Erdem Büyüksağiş, şunları söyledi:

Türkiye Bilişim Vakfı'nın "Yarının Denklemi" serisinin yeni bölümü yayınlandı - A24

Solda; Prof. Dr. Erdem Büyüksağiş & TBV Genel Sekreteri Çağdaş Engin

“Regülasyon genel olarak teknolojiyi takip eder. Teknolojinin ortaya çıkardığı ihtiyaçlara ve risklere cevap verecek şekilde kanun koyucu ve mahkemeler tarafından hukuk hayatında yer bulur. Kanun koyucu önce yeni teknolojileri izlemek, ne tür ihtiyaçlar ve riskler doğuracağını görmek ister. Bu yaklaşım, inovasyonu boğmamak adına da gereklidir. Önce inovasyon gelişir, ardından ortaya çıkan riskler düzenlenir anlayışı vardır. Ancak teknolojinin çok hızlı geliştiği dönemlerde kanun koyucu stratejiyi ya da zamanlamayı doğru belirleyemezse regülasyon ile inovasyon arasında bir boşluk oluşur. Bu boşluk genişlerse gri alanlarda hukuki uyuşmazlıklar kaçınılmaz hale gelir.”

Bugün bu boşluğun özellikle yapay zekâ alanında hissedildiğini belirten Prof. Dr. Erdem Büyüksağiş, “Yapay zekâ veri setlerinde kullanılan telifli eserlerin durumu, salt algoritmalarla alınan otomatik kararların hukuki geçerliliği ve kişisel verilerin demografik verilerle harmanlanarak manipülasyon amacıyla kullanılması en çok tartışılan konular arasında. Regülasyon ile inovasyon arasındaki mesafeyi kapatmak için kanun koyucunun zamanlamayı doğru yapması; bir yandan inovasyona alan tanırken diğer yandan riskler netleştikçe düzenlemeleri devreye alması gerekir” dedi.

 

Programda ayrıca “Yarının dünyasında teknolojiyi mi hukuka uyarlayacağız, yoksa hukuku mu teknolojiye göre yeniden yazacağız?” sorusunu yanıtlayan Prof. Dr. Erdem Büyüksağiş, şunları dile getirdi: “Burada bir ikili ayrım yapmak lazım. Oturmuş ve mevcut bir teknoloji varsa, bu teknolojinin hukuka uygun olması gerekir. Ancak otonom sistemler, kendi kendine öğrenen uygulamalar ve kripto paralar gibi yeni gelişen teknolojiler söz konusuysa, önce bunların doğurduğu riskler ve ihtiyaçlar izlenir, ardından regülasyon gelir. Bugün dijital varlıkların mirasa konu olup olamayacağı gibi alanlarda regülasyon ile inovasyon arasında bir boşluk var. Bu boşluğu önce doktrin ve mahkemeler doldurmaya çalışır, en sonunda da kanun koyucu müdahale eder. Geçmişte olduğu gibi, bu sorunlara da zamanla çözüm bulunacaktır.”

TBV Yarının Denklemi YouTube serisinin 18. bölümünü izlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=RX7TWIe1VlY

Podcast olarak dinlemek için: https://open.spotify.com/episode/0T8xopoG9xUABnFWsHd49U?si=6dVnIXyRSyaeSM5PrG3fMA

***

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) hakkında  
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), merkezi İstanbul’da bulunan, iyilik için teknoloji vizyonuyla bu toprakların imzasını dünyaya tanıtmak üzere çalışan çok paydaşlı bir sivil toplum kuruluşu. 14 Nisan 1995 tarihinde, 114 kurum ve bu kurumlara üye 178 kişi tarafından kurulan, bugün itibarıyla 400’ün üzerinde üyesi bulunan vakfın hedefi; Türkiye’nin bilgi toplumuna dönüşebilmesi için gerekli altyapının oluşturulmasına katkıda bulunmak, bilimsel araştırma ve geliştirme etkinlikleri gerçekleştirmek ve özellikle yeni teknolojilerin sosyal ve ekonomik yaşam üzerine etkilerini inceleyip nitelikli & saygın paydaşlar ile projeler üretmek ve uygulamalarını sağlamak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.