enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:47 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
00:38 Fatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
00:25 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:23 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
00:21 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
00:11 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
00:04 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
06:52 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
00:59 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Yıkım kararlarına karşı açılan davaların yüzde 92’si karara bağlandı”
00:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
00:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
00:49 Yapay zeka ‘bencil’ davranmayı öğreniyor
00:47 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:44 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:29 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:21 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…

Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
2 Kasım 2025
9
A+
A-

* Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı, engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezlerinin tanımı, kuruluşta “tam gün”, “yarım gün” ya da “seanslı” gündüzlü bakımı içerecek şekilde yeniden yapılacak.

* İşte haberin detayı!…

UHA / İnternational News Agency

 

ANKARA, 02 KASIM 2025 – 2026 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı“na göre, başta bakım, eğitim ve istihdam olmak üzere engelli bireylere yönelik sunulan hizmetlerin iyileştirilmesi, engelli bireylerin toplumsal yaşamın tüm alanlarına engellerini hissettirmeyecek şekilde katılımları ve erişilebilirliği sağlanacak.

Bu kapsamda engellilere yönelik sosyal hizmetlerin niteliği ve niceliği artırılacak. Gündüzlü bakım hizmetleri etkinleştirilecek ve ülke geneline yaygınlaştırılacak. Ayrıca bu merkezlere ilişkin mevzuat altyapısı da tamamlanacak.

Engelli bakım ve rehabilitasyonunu düzenleyen tasarı bilgiye sunuldu

Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran eğitim, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler yürüttüğü aktif yaşam merkezleri yeniden tanımlanacak.

Halihazırda tam veya yarı zamanlı hizmet veren merkezler için 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu’nda düzenleme yapılacak.

Böylece aktif yaşam merkezi tanımı, kuruluşta “tam gün“, “yarım gün” ya da “seanslı” gündüzlü bakımı da içerecek şekilde yeniden yapılacak. Buna ek olarak, engellilere yönelik geçici misafir bakım hizmeti yaygınlaştırılacak.

Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu Hakkında | Üsküdar Üniversitesi

Travma odaklı eğitim programları uygulanacak

Engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımı ile bakım rehabilitasyon hizmetlerine ilişkin yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları da dahil olmak üzere ilgili kurumlar arasında koordinasyon geliştirilecek.

Erken çocukluk döneminden başlamak üzere, çocukların eğitime yönlendirilmesi ve destekler konusunda engelli bireye sahip ailelerin bilgilendirilmelerine yönelik eğitimler verilecek. Bu kapsamda özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin ailelerine daha etkili destek sunmak amacıyla travma odaklı eğitim programları uygulanacak.

Engelli bireylerin istihdamında işverenlerin, engelli olmayan diğer çalışanların ve toplumun genelinin farkındalığı artırılarak olumsuz yargıların giderilmesi ile bilgi ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi ve iyi uygulamaların özendirilmesi sağlanacak.

Evde bakım yardımı alanların sayısı arttı

Çalışma Bildirim Sistemi hayata geçirilecek

Engelli işçi çalıştırma yükümlülüğüne ilişkin mekanizmalar değerlendirilerek güçlendirilecek.

Kota ve ceza yönteminin ve İŞKUR tarafından uygulanan idari para cezalarının etkinliği ve istihdama katkısı ile uygulamaya ilişkin denetimler artırılacak.

İşverenler açısından bürokratik prosedürler azaltılacak, engelli, eski hükümlü ve terör mağduru kontenjan takibinin etkinliği artırılacak. Engelli kontenjan hesaplamasının SGK verileri kullanılarak otomatikleştirilmesine yönelik yürütülen Çalışma Bildirim Sistemi hayata geçirilecek.

Ulusal Engelliler Veri Tabanı’nda ulusal bakım ihtiyaçları ve uluslararası standartlara uyumlu, güncel, kapsamlı ve kaliteli engellilik göstergelerinin üretilmesi için çalışmalar yapılacak.

E-Rapor platformunda yer alan Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporları ve Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER) sistemindeki veriler incelenecek, ulusal ve uluslararası taleplere uygun güncel kapsamlı ve kaliteli engellilik göstergelerinin üretilmesi için çalışmalar yürütülecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.