enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:58 Türk dünyasının ortak ruhunu, milli dirilişini ve bağımsızlık idealini temsil eden Ahmed Cevad, “Unutulmadı”…
00:58 Ekol TV’de sarsıcı gelişmeler yaşanıyor. Kanalın Ankara bürosu kapatıldı, İstanbul’da ise çok sayıda çalışanla yollar ayrıldı.
00:55 Olmadı Bay Kuipers: Hollandalı yazarın Jön Türk anlatımı… Yazıdaki gerçekler, eksikler ve oryantalist sapmalar
00:53 Oyunculuk yanında İran’da ticaretle de uğraşan Niloufar Rosa Ghodsifar, aynı sistemini Türkiye’de kuruyor.
00:42 TRT 1’in sevilen dizisi “Teşkilat farkı açtı! 12 Ekim reytinglerinde TRT 1 zirvede
00:41 Ankara Gastronomi Festivali 24-26 Ekim’de, tarih ve lezzet başkent sofralarında buluşuyor.
00:27 Gazze’ye yardım taşıyan 17. İyilik Gemisi yola çıktı
00:23 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanvekili Nuri Aslan İmamoğlu’nun yerine seçilmişti! Aslan için hapis talebi
00:18 Filistin’in Başkenti Doğu Kudüs’ten derlediğimiz haber turu!
00:16 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) pazar günü yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda yarışacak 8 aday, yoğun kampanya dönemine girdi.
00:16 Bu hafta sıcaklıklar mevsim normallerinin 1-2 derece altında seyretmeye devam edecek. Kar yolda…
00:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Özel, Brüksel’de laf üretirken biz Anadolu’da eser üretiyoruz
00:09 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: KKTC Cumhuriyet Meclisinde bugün önemli bir adım atıldı
00:07 ABD’li teknoloji şirketi Google, gelecek beş yıl içinde en büyük yapay zeka merkezini Hindistan’da kuracak
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gazze soykırımını durdurma noktasında önemli bir adım attık”
00:59 Büyük Menderes Havzasında ekonomik kalkınma doğal çevre kirliliği tehditi altında
00:53 Malezya Milli Günü Kutlaması ve 2026 Malezya Ziyaret Yılı tanıtımından notlar…
00:47 Gençlik ve Spor Bakanlığı ile (TÜBİTAK) iş birliğinde gençler için “uzay ve havacılık” kampı
00:41 Güvenlik uzmanı ve yazar Mete Yarar, “Bugün Gazze’de yapılanları onaylayanların oranı yüzde 70″
00:37 Tataristan helal ürün ihracatını artırmayı planlıyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türk dünyasının ortak ruhunu, milli dirilişini ve bağımsızlık idealini temsil eden Ahmed Cevad, “Unutulmadı”…

Türk dünyasının ortak ruhunu, milli dirilişini ve bağımsızlık idealini temsil eden Ahmed Cevad, “Unutulmadı”…
15 Ekim 2025
6
A+
A-

* Türk milletinin hafızasında ölümsüzleşen büyük dava ve fikir adamı, Ahmed Cevad, vefatının 88. yıl dönümünde anıldı.

* Türk dünyasının ortak ruhunu, milli dirilişini ve bağımsızlık idealini temsil eden Ahmed Cevad, kalemiyle istiklâlin sesini yüreğine yazan, Türk’ün kaderini ifade eden ve “Çırpınırdın Karadeniz” dizeleriyle Türk milletinin hafızasında ölümsüzleşen büyük dava ve fikir adamıydı. 

* İşte detayı!…

UHA / İnternational News Agency

Gazeteci Veysel KAVRAYAN'dan Başkent Ankara'da Sportif faaliyetler! – (UHA) Uluslararası Haber Ajansı

Gazeteci* Veysel KAVRAYAN

ANKARA, 15 EKİM 2025 -Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi (HBV) ile Azerbaycan Büyükelçiliği ve Ahmet Cevad Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen “Azerbaycan’ın İstiklal Şairi Ahmed Cevad’ı Şehadetinin 88. Yılında Saygı ve Rahmetle Anıyoruz” başlıklı anma programı HBV Beşevler Yerleşkesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 100. Yıl Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Azerbaycan ve Türkiye’nin kadim dostluğunun göstergesi olarak, milli şairlerimiz Mehmet Akif Ersoy ve Ahmed Cevad adına düzenlenen resim sergisinin ziyareti ile başlayan programa; Rektör Prof. Dr. M. Naci Bostancı, Azerbaycan Büyükelçisi Reşad Memmedov, ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Ahmed Cevad Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ruhi Ersoy, TRT Genel Müdür Yardımcısı Alperen Aydın, akademik ve idari birimlerimizin yöneticileri ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

/api/files/1/Hacıbayram AHBV/web(tr-TR)/2025 HABER KLASÖRÜ/Ahmed Cevad'ı Anma Programı/1.jpeg
Rektör Prof. Dr. M. Naci Bostancı

Anma programında konuşan Rektör Prof. Dr. M. Naci Bostancı; şairlerin, insanların duyup da anlatamadıklarını dile getirdiğini belirterek; Şair Ahmed Cevat’ın Türk milletinin kalbini ve aklını temsil ettiğini vurguladı.

Ahmed Cevat’ın Türk dünyasının ortak duyarlılığını dile getirdiği için 1937 yılında Stalin’in zalim yönetimi tarafından şehit edildiğini belirten Prof. Dr. Bostancı; “Bugün biliyoruz, görüyoruz, kalbimizle ve dilimizle ikrar ediyoruz ki, Ahmed Cevad hepimizle yaşamaya devam ediyor” ifadelerini kullanarak konuşmasını sonlandırdı.

/api/files/1/Hacıbayram AHBV/web(tr-TR)/2025 HABER KLASÖRÜ/Ahmed Cevad'ı Anma Programı/2.jpeg

Azerbaycan Büyükelçisi Reşad Memmedov ise; Ahmed Cevad’ın sadece bir şair olmadığını, asimile çağında Türk milletinin kimliğini korumak için çabalayan, bugünkü Türk kültürünün inşasında önemli katkıları olan bir isim olduğunu belirtti.

/api/files/1/Hacıbayram AHBV/web(tr-TR)/2025 HABER KLASÖRÜ/Ahmed Cevad'ı Anma Programı/3.jpeg

Ahmed Cevad Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ruhi Ersoy konuşmasında; Ahmed Cevad’ın “Türk dünyası  vizyonunun önderlerinden biri olarak günümüze ışık tuttuğunu ifade ederek programın düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.

Ruhi Ersoy konuşmasında  şu ifadelere yer verdi:
“ Bugün; Ahmed Cevad Enstitüsü ve Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği Kültür Merkezi iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz “Şehadetinin 88. Yıl Dönümünde Ahmed Cevad’ı Anma” programında, Türk dünyasının ortak sesi, bağımsızlık ve hürriyet şairi Ahmed Cevad’ı büyük bir saygı, rahmet ve minnetle andık. Türk milletinin kaderini dizelerine işleyen, kelimeleriyle hürriyetin ruhunu yoğuran, inancını kalemiyle birleştirerek Türk dünyasının ortak vicdanında ebedileşen Ahmed Cevad özgürlüğe ve kardeşliğe inanan tüm Türk milletinin ortak kalp atışı olmuştur. Bugün, onun aziz hatırası etrafında bir araya gelerek, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ebedi kardeşliğin, ortak kültürel mirasın ve hürriyet ülküsünün sarsılmaz bağlarını bir kez daha güçlendirdik, yücelttik ve gönüllerimizde yeniden dirilttik. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.”

G3 Jx S1 Q X A A A P P X P

Avrasya çalışmalarıyla tanınan, Akademisyen, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Türk Dünyası, Kimlik Teorileri, Siyasal İletişim Uzmanı ve Yazar Mehmet Gökhan Özçubukçu da, Azerbaycan’ın İstiklal Şairi Ahmed Cevad’ın Şehadetinin 88. ölüm yılı etkinliğine katıldı.

Akademisyen Mehmet Gökhan Özçubukçu
Mehmet Gökhan Özçubukçu, burada UHA / İnternational News Agency’na yaptığı açıklamaya göre, Ahmed Cevad, İstiklal Marşı’mızın güfte yazarı, millî şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un Azerbaycan’daki çağdaşı, eş şairi, Azerbaycan Millî Marşı’nın yazarı, istiklal mücadelesi kahramanı.
Akademisyen Özçubukçu, Ahmed Cavad’ın, 5 Mayıs 1892 tarihinde Gence’nin Şemkir (Şamhor) ilçesinin Seyfeli köyünde doğduğunu hatırlatarak, dedesinin, ailesiyle Güney Azerbaycan’dan göç etmiş bir din adamı, molla olduğunu ve babası Mehemmed Eli/Ali’ye’nin de okur yazar ve bilgili bir adam olması dolayısıyla köylerinde “molla” dendiğini ifade etti.
Bu sebeple, Ahmed Cavad ailesinin Ahundzade soyadıyla anıldığını anlatan Mehmet Gökhan Özçubukçu, “Altı yaşına geldiğinde babasını kaybetti. Annesiyle birlikte Gence’deki üvey kardeşlerinin yanına gitmek zorunda kaldı. Köyündeki mollahanede Arap harfleriyle yazmayı, Kur’an okumayı öğrenmişti. Gence’de Şah Abbas Mescidi bünyesindeki medresede Arapça, Farsça ve Rusça dillerine de sahip oldu. Tarih ve edebiyata önem verdi” dedi.
İlk şiirlerini de medrese yıllarında yazdığını belirten Özçubukçu, Ahmed Cavad’ın Medresedeki edebiyat öğretmeni Abdulla Sur’un tavsiyelerinden yararlandığını, 1906 yılında başladığı medrese öğrenimini 1912 yılında tamamladığını  Medreseyi bitirdiğinde yirmi yaşındaydı olduğunu söyledi.
Akademisyen Özçubukçu,  şöyle devam etti:
“O yıl, Osmanlı Devleti Balkan Savaşı’na girmişti. Şair, eğitimci arkadaşı Abdulla Şaik’le birlikte “Kafkas Gönüllü Kıtası”na katılarak İstanbul’a gitti. Trakya’da Osmanlı askerleriyle birlikte Bulgar ordusuna karşı savaştı. İstanbul’da Mehmet Emin Yurdakul’la tanıştı. Yurduna dönünce Gence’de öğretmenliğe başladı. 1914 yılında Osmanlı Devleti bu defa I. Dünya Savaşı’na girmiş, Kafkas/Doğu
Cephesi’nde ağır bir yenilgiye uğramıştı. Ermeniler de bu fırsattan yararlanarak Erzurum, Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı ve Van’da katliamlara başlamışlardı. Bu sırada, Bakü’de Azerbaycan Türkleri bir yardım derneği (1905’te kurulan Bakü Müslüman Cemiyet-i Hayriyesi) vasıtasıyla Osmanlı Devleti’ndeki soydaşlarına yardım toplayıp gönderiyorlardı. Ahmed Cavad, bu yardım toplama faaliyetlerinin içinde yer aldığı
gibi, duygularını şiire dökerek halka moral vermeye çalışıyordu. Gence’de 15 Aralık 1915 tarihinde yazdığı “Çırpınırdın Karadeniz” şiiri, o karanlık günlerde Türk dünyasına umut ışığı olmuştu. Ünlü besteci Üzeyir Hacıbeyli’nin bestelediği bu şiir sadece Azerbaycan’da değil Türkiye’de de çok sevilmiş, âdeta marş hâline getirilmişti. Türkiye Türkçesiyle bu şiir şöyledir:
Çırpınırdın Karadeniz,
Bakıp Türk’ün bayrağına.
“Ah” diyerdin, hiç ölmezdin,
Düşebilsem ayağına!
Ayrı düşmüş dost elinden
İller var ki çarpar sinem.
Vefalıdır geldi, giden,
Yol ver Türk’ün bayrağına!
İnciler dök, gel, yoluna,
Sırmalar düz sağ soluna,
Fırtınalar dursun yana,
Selam Türk’ün bayrağına!
Hamidiye ve Türk kanı,
Hiçbirinin bitmez şanı,
Kazbek olsun ilk kurbanı
Selam Türk’ün bayrağına!
Dost elinden esen yeller,
Bana şiir, selam söyler
Olsun bizim bütün eller
Kurban Türk’ün bayrağına!

Anma programı, “Ahmed Cevad: Bir Milletin Ruhu” isimli belgesel filmin gösteriminin ardından sona erdi.

TURANCILIKLA SUÇLANAN ŞAİR AHMET CEVAD - Yeşil Iğdır Haberleri

Azerbaycan’ın İstiklal şairi Ahmet Cevat kimdir:

Azerbaycan’ın İstiklal şairi Ahmet Ceva, Gence’de doğmuştur. Küçük yaşta yetim kalmış; ağabeylerince okutulmuştur. 1912’de öğretmenlik yapmaya başlamıştır. 1912-1913 yıllarında, yirmili yaşlarda olan Ahmet Cevat, 1912 Balkan Savaşında ve Trakya Cephesinde bizzat Türk ordusuna katılmıştır. 1915’te Ermeni katliamına maruz kalmış, Kars-Erzurum yöresine yardım amacıyla düzenlenen “Kardaş Kömeği” adıyla bilinen faaliyetlere katılmıştır. I. Dünya Savaşı yıllarında, işgal edilerek Batum’a bağlanan Artvin’de, Rize’de, Trabzon’da ve Erzurum’da bulunmuştur. 1920 – 1922 yıllarında Guba Halk Maarif müdürü olarak görev yapmıştır. 1930-1933 yıllarında Gence’de Azerbaycan Tarım Enstitüsünde Azerbaycan ve Rus dilleri kürsüsünde öğretmen, doçent ve kürsü başkanı olarak görev yapmıştır. 1934’te Azerbaycan Devlet Neşriyyatının tercüme bölümünde editörlük; 1935-1936 yıllarında Azerbaycan stüdyosunda belgeseller düzenleyen şube müdürü olarak görev yapmıştır. (Salmanlı R. İstiklal şairi Ahmet Cevat hakkında) 1920’de Azerbaycan’ın Rusya tarafından işgalinden sonra, Stalin’in “Büyük Temizlik” tasfiye hareketi sonucunda karşı devrimcilik gibi asılsız suçlamalarla tutuklanmış ve askeri mahkeme kararıyla ölüm cezasına çarptırılmıştır. 1937’de de kurşuna dizilerek öldürülmüştür. 1955’te SSCB başsavcısı Ahmet Cevat’a karşı ileri sürülen bütün suçlamaların asılsız olduğunu belirtmiş; ancak hakkında beraat kararı öldürüldükten sonra çıkmıştır. KGB baskısı altındaki ailesi de ancak 1950’den sonra zindandan kurtulabilmiştir (AhmetCevat-https://ahmet-cevat)

Ahmet Cevat “Türk Birliği” fikrini savunan bir şairdir. Ahmet Cevat’ın kurtarıcı olarak gördüğü Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanması, Türk Ordusu’nun dağıtılması, Anadolu’nun idaresiz kalışı ve hele çok sevdiği İstanbul’un İngilizler tarafından işgal edilmesi, onu duygu yüklü şiirler yazmaya itmiştir. Türkiye’deki şiir akımının etkisi altında kalan Ahmet Cevat’ın yaratıcı kişiliğinde Türkiye’nin önemli bir yeri vardır. Yaşadığı dönemde diğer aydınlar gibi Ahmet Cevat da Türkiye’yi yakından izlemiş ve Türkiye’nin toplumsal ve kültürel hayatıyla sıkı ilişkiler içerisinde olmuştur. Azerbaycan’da yaşananlardan ötürü Türkiye’den çok şey umulmuştur. Hatta bu beklentiler; şehitlerin ve Türk ordusunun “ Çırpınırdı Karadeniz” gibi şiirlerine de yansımıştır. Nitekim Türk ordusu Azerbaycan’ı hem İngiliz işgalinden kurtarmış, hem de Rus ve Ermeni baskısına karşı kollamıştır. Bazı şirlerinde de 1915’te Sarıkamış’ta şehit olan askerler, maddî imkânsızlıklardan dolayı hastalıklara yakalanan öğretmenler ve dini yanlış yorumlayan kişiler vb. konular şiirlerinde işlenmiştir. (https://edebiyat ve sanat akademisi.com)

Ahmet Cevat, Türk dünyasının en etkili fikir adamı Gaspıralı İsmail Bey’in “Dilde, Fikirde İşte Birlik” prensibini benimsemiştir. Ziya Gökalp, Ömer Seyfeddin ve Ali Cânip Yöntem’in kullandığı yaşayan Türkçe’nin, Türk Dünyası’nın ortak dili olduğunu savunmuştur. Dörtlüklerle ve hece ölçüsüyle kaleme aldığı şiirlerinin müzikal değeri yüksektir ve üslubu akıcıdır. Türkiye’de millî marş gibi coşku ile söylenen “Çırpınırdın Karadeniz” şarkısının güftesi de ona aittir. (Afina Memmedli: Ahmet Cavad ve Türkiye)

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.