enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Sözbilir uyardı: Ölü faylar dirildi, o illere dikkat!
00:55 Türkiye’nin yabancı menşeli savaş uçağı tedarikinin nedenleri…
00:52 İlim Kültür Eğitim Vakfı’nın (İLKE) “İlim Adamının Ahlaki Yolculuğu” konferansı…
00:51 Gazze Raporu: Kanıt Var, Karar Bekleniyor
00:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail’in Sumud Filosu’na yönelik saldırısını lanetliyorum
00:42 Tarih Vakfı’nın Cumhuriyet’in 100 Yılı Serisinden Yeni Bir Cilt: Türkiye Siyaseti – Dönemler, Aktörler, Meseleler
00:42 Avrupa’da Rusya’ya karşı tutum sertleşiyor
00:37 Putin Türkiye’ye krediyi onayladı
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kantin solculuğu havasından bir türlü çıkamıyorlar”
00:25 Dünya gıda sektörü Moskova Crocus Expo’da buluştu
00:16 SPD Başkanı Yıldız, Büyük Menderes Havzası Su-Çevre-Ürün Güvenliği Çalıştayı’nda konuştu
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “AK Parti olarak çeyrek asırlık birikim temsil ediyoruz”
00:08 Saygınlar Kulübü, mehtap turuyla moral depoladı
23:38 Filistin’de yaşanan insanlık suçunun hala sona ermemesi oldukça düşündürücü
08:08 Covid’in yeni varyantları Nimbus ve Stratus hakkında neler biliniyor?
00:59 Erdoğan-Trump Görüşmesi
00:50 Bakan Göktaş, Ocak 2026 itibarıyla artırılacak Aile ve Gençlik Fonu kapsamındaki evlilik kredisi başvuruları başladı…
00:44 Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Açık Kaynak İstihbaratı Kullanımında Suriye Örneği…
00:37 Filistin tanınıyor, katil İsrail yalnızlaşıyor
00:34 Milli SİDA’larda ‘hava savunma’ dönemi başlıyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa’nın yeniden silahlanma programı çerçevesinde Yunanistan!

Avrupa’nın yeniden silahlanma programı çerçevesinde Yunanistan!
13 Ağustos 2025
67
A+
A-

* Güney Kore, Avrupa’nın yeniden silahlanma programı çerçevesinde Yunanistan’a denizaltı inşası, insanlı–insansız hava aracı sistemleri ve askeri araç ortak üretimini kapsayan üç büyük savunma iş birliği teklifi sundu. Teklifler, yerel savunma sanayiinin de sürece katılımını öngörüyor.

* İşte detayları!…

UHA/ İnternational News Agency

Umut Bağdadioğlu adlı kullanıcının profil fotoğrafı

Umut Bağdadioğlu, Blog Yazarı

NİĞDE, 13 AĞUSTOS 2025

Dünya Siyaseti Öğrenci Konseyi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde Tezli Yüksek Lisans Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ve  Blog yazarı Umut Bağdadioğlu’nun kaleme aldığı, “Avrupa’nın yeniden silahlanma programı çerçevesinde Yunanistan!” başlıklı Analizi!

Güney Kore, Avrupa’nın yeniden silahlanma programı çerçevesinde Yunanistan’a denizaltı inşası ,insanlı–insansız hava aracı sistemleri ve askeri araç ortak üretimini kapsayan üç büyük savunma iş birliği teklifi sundu. Teklifler, yerel savunma sanayiinin de sürece katılımını öngörüyor.

Güney Kore’nin Yunanistan’a sunduğu denizaltı inşası, insanlı–insansız hava aracı sistemleri ve askeri araç ortak üretimi teklifleri, yalnızca iki ülke arasındaki savunma iş birliğini değil, aynı zamanda Avrupa’nın yeniden silahlanma sürecindeki güç dengelerini de etkileyebilecek stratejik bir adım olarak öne çıkmaktadır.

Avrupa, özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası güvenlik algısında köklü bir dönüşüm yaşarken, NATO üyesi ülkelerin savunma kapasitelerini artırma yönünde attıkları adımlar, ittifak dışı ortakların da sisteme entegre edilmesine imkân sağlamaktadır. Bu bağlamda Güney Kore, gelişmiş savunma teknolojisi, yüksek üretim kapasitesi ve NATO standartlarına uyumlu sistemleriyle Yunanistan’a cazip bir ortak olarak konumlanmaktadır.

Yunanistan açısından bakıldığında, bu iş birliği teklifleri hem Ege ve Doğu Akdeniz’de Türkiye ile yaşadığı askeri denge arayışını hem de Avrupa güvenlik stratejilerindeki yerini güçlendirme amacını taşımaktadır. Yerli savunma sanayiinin sürece katılması, Yunanistan’ın teknolojik bağımlılığını azaltarak kendi üretim kapasitesini artırma fırsatı sunarken, aynı zamanda ülke içinde ekonomik ve istihdam etkileri yaratacaktır. Bu durum, savunma sanayisini stratejik bir büyüme alanına dönüştürerek Atina’nın bölgesel caydırıcılığını pekiştirecektir.

Güney Kore için ise bu anlaşmalar, Avrupa pazarına derinlemesine nüfuz etme ve Batı’nın güvenlik mimarisi içinde daha görünür bir aktör olma fırsatı anlamına gelmektedir. Özellikle insansız sistemler ve denizaltı teknolojisi alanında küresel rekabetin artması, Seul’ün kendi teknolojik üstünlüğünü pekiştirmesine imkân tanımaktadır. Ayrıca bu tür ortak üretim projeleri, Kore savunma sanayisinin NATO üyesi ülkelerde standartizasyon ve ortak operasyonel kabiliyet açısından test edilmesine olanak sağlar.

Sonuç olarak, bu tekliflerin kabul edilmesi, sadece ikili ilişkileri değil, Avrupa’nın güvenlik stratejisinde Asya-Pasifik kaynaklı teknolojik entegrasyonun artmasını da beraberinde getirecektir. Bu durum, uluslararası ilişkilerde ittifak yapılarını daha esnek ve küresel ölçekte bağlantılı hale getiren yeni bir dönemin habercisi olabilir.

***

Yazar hakkında

Umut Bağdadioğlu, 12 Şubat 1998 tarihinde Antakya’da doğdu. Liseyi Seçkinler Kolejinde tamamladım. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinden mezun oldu. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde Tezli Yüksek Lisans Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkilerde eğitime devam ediyor. Lisans döneminde Sivil Toplum Kuruluşu Kulübü, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Topluluğu ve Genç Tema Topluluğuna üyesi. Çocuk yaşlarımdan bu yana babasının sahibi olduğu işletme olan Bağdadi Elektronik’de teknik personel olarak çalıştı.Yazı yazmaya İlk başlarda kendi kişisel facebook hesabında kısa metin şeklinde yazılar yazdı. Bir arkadaşının tavsiyesi ve yönlendirmesi ile blog yazarlığına girişti. 2017-2018 seneleri arasında Darker History Writer isimli sitede yazmaya başladı. Acemilik dönemi o sitedeydi. 2018-2019 seneleri arasında üniversite öğrenci grubunun kurmuş olduğu Küresel Dünya isimli sitede, 2021-2022 seneleri arasında küreseloji sitesinde yazıları yayınlandı.15 Şubat 2019 tarihinde kendi blogu olan umutbagdadioglu isimli blogu kurdu. Cosmos İstanbul, Paradigma, Anka Historius, Atlantis gibi gruplarda bilimsel ve akademik olan çeşitli konferanslarda katılım sağladı ve üyeliği de oldu. Bu konferanslar genelde kadın hakları, çocuk hakları, Doğal Afetler ve Dünya Siyaset Tarihi konularını kapsamakta. Şuanda Rezonans ve Kooplog sitelerinde yazım kariyerine devam ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.