enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:56 Artan yapay zeka uygulamalarıyla 2027 yılında 4.2-6.6 milyar metreküp su tüketilebileceği tahmin ediliyor.
09:09 CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, “Antidepresan Kullanımı 20 Yılda 16 Kat Arttı!”
08:41 SPD Başkanı Yıldız: Su olmayınca teknoloji yetersiz, yönetim çaresiz kalır. Krizi değil riski yönetebiliriz.
08:12 Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 68’i şehirlerde yaşayacak.
07:29 Avrupa’da savaş çanları: Refah devrinin sonu mu?
06:58 Terörsüz Türkiye Perspektifinde PKK’nın silah bırakması: Akademik Bakış Açısı
06:50 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu sordu Bakan Uraloğlu cevapladı: “Ulaşımda kredi kartı kullanımında komisyon alınamaz!”
00:56 Nar kabuğundan geleceğe: SosyalUp Etki Odaklı Sohbetler’in yeni konuğu Yugen Company Kurucusu İpek Tüysüzoğlu oldu
00:52 Türkiye-Irak arasında 1973 yılından bu yana yürürlükte olan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması, 27 Temmuz 2026’da sona erecek.
00:33 Kocaeli’nin Gölcük ilçesine yeni bir eğitim yatırımı: 35 derslikli ilkokulun temeli atıldı
00:24 Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek, Bahçeli’nin “1 Kürt, 1 Alevi cumhurbaşkanı yardımcıs
00:23 Göçmen İstemeyen İtalya Neden 500 Bin İşçi Arıyor?
00:10 Kıbrıs Meselesinde Yeni Temas, Eski Çıkmaz: New York Görüşmesi
00:07 Nizip Ticaret Odası’nın (NTO) girişimiyle Schengen vize sorunu çözüme kavuşuyor
11:51 Salzburg Mozarteum Üniversitesi’ne ikincilikle kabul edilen 12 yaşındaki Elif Naz Ertuğrul
09:01 Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir partisinden istifa etti.
08:36 ‘GÖKÇE’ ile hedef tam isabetle vuruldu
07:20 Türk savunma sanayisi bünyesindeki yenilikçi teknolojiler kullanılarak “lazer silahlı hibrit araç” çözümüne imza atıldı.
06:55 Milli Eğitim Bakanı Tekin, “Bakanlıkta çok yoğun bir yapay zeka hamlesi başlattık”
06:53 Gazze Neden Sahipsiz?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Güneş enerjisiyle havadan su üreten akıllı sünger geliştirildi

Güneş enerjisiyle havadan su üreten akıllı sünger geliştirildi
28 Mayıs 2025
8
A+
A-

* Avustralya ve Çinli bilim insanları, balsa ağacından geliştirilen yeni bir cihazla güneş ışığı kullanarak nemi havadan suya dönüştürdü. Sistem düşük nemli bölgelerde bile etkili çalışıyor.

* Detayı bültenimizde!…

UHA/  İnternational News Agency

Avustralya, Çin,  28 MAYIS 2025 – Scitech Daily kaynaklı habere göre, Melbourne’deki RMIT Üniversitesi ile Çin’deki Zhejiang A\&F Üniversitesi liderliğinde yürütülen ortak çalışmada, doğadan ilham alan yeni bir su toplama cihazı geliştirildi. Sünger benzeri yapıya sahip olan cihaz, güneş ışığıyla çalışıyor, düşük nemli ortamlarda bile havadaki nemi emerek içme suyuna dönüştürebiliyor.

Cihaz, 5 ila 55 derece sıcaklık aralığında ve yüzde 30’dan yüzde 90’a kadar değişen nem oranlarında etkili şekilde çalışabiliyor.

Balsa ağacından yapıldı, güneşle su salıyor

Cihaz, doğal gözenekli yapısı sayesinde nemi emip saklayabilen balfsa ağacı liflerinden üretildi. İçeriğinde ayrıca lityum klorür, demir oksit nanoparçacıkları ve karbon nanotüp katmanları bulunuyor.

Sistemin içinde bir kubbe kapak, soğutma mekanizması, kirlilik önleyici tepsi ve güneş enerjili tetikleyici de yer alıyor. Laboratuvar testlerinde, cihaz her gramında 2 mililitreye kadar su toplayabildi.

Dış ortamda da yüksek verim

Projenin Çin ayağını yöneten Dr. Junfeng Hou, açık hava testlerinde cihazın gece boyunca 2,5 mililitre su topladığını ve gündüz neredeyse tamamını serbest bıraktığını açıkladı. Sistem, günlük yüzde 94’lük su toplama verimliliğine ulaştı.

Düşük nemde bile (yüzde 30) her gram malzeme 0,6 mililitre su toplayabiliyor. Bu oranlar, sistemi çöl, afet bölgesi ya da şebekeden bağımsız alanlar için ideal kılıyor.

Zor koşullara dayanıklı, ölçeklenebilir sistem

Cihaz -20°C’de 20 gün saklandıktan sonra bile esnekliğini ve işlevini kaybetmedi. 10 ardışık kullanım döngüsünde yalnızca yüzde 12 verim kaybı yaşandı. Bu da uzun vadeli ve düşük maliyetli uygulamalar için umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Baş araştırmacı Dr. Derek Hao, cihazın acil durumlar, doğal afetler ve uzak bölgelerdeki su ihtiyacı*için büyük potansiyele sahip olduğunu belirtti. Cihazın kolay üretilebilmesi ve balsa ağacının ucuz ve biyolojik olarak çözünebilir olması, seri üretim önünü açıyor.

Yapay zekâ ile optimize edildi

Yapay zekâ destekli simülasyonlar sayesinde, cihazın farklı çevresel koşullardaki performansı önceden tahmin edildi ve optimize edildi. Ekip, gelecekte Nesnelerin İnterneti (IoT) sensörleri ve termal enerji depolama sistemleriyle cihazın tam otomatik ve 7/24 çalışabilir hale getirileceğini duyurdu.

Hao, endüstri ortaklarıyla pilot ölçekli üretim ve saha testleri için görüşmelerin sürdüğünü, sistemin modüler versiyonlarıyla geniş çaplı kullanıma hazır hale gelebileceğini söyledi.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.