enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:30 Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Bulut’tan TCMB Faiz Kararına İlişkin Değerlendirme
00:29 Filistin’i devlet olarak tanıyan ve tanımayan ülkeler hangileri, gerekçeleri neler?
00:28 Terörsüz Türkiye Komisyonu kuruluyor
00:20 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Orman yangınlarına ilişkin 27 şüpheli tutuklandı
00:04 Adalet Bakanı Tunç, “Siyasi partilerin her birine sorduğumuz zaman hepsi yeni, demokratik bir anayasa istiyor.”
19:30 Bilecik ve İzmir afet bölgesi ilan edildi
19:18 Adalet Bakanı Tunç, Gaziantep’in Şehitkamil ilçesi Adli Tıp Grup Başkanlığı binasının temel atma töreninde konuştu
18:58 Yangın riski yüksek olan bölgelerde ‘Risk Yönetim Ekibi’ oluşturuldu
12:59 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Mehmet Özyurt’tan TCMM faiz indirimine ilişkin değerlendirme
10:44 Haydar Aliyev’in ‘Zengezur’ planı
07:09 Hacettepe Hukuk’ta Yeni Dönem: Eğitim Dili yüzde 30 İngilizce Oldu
06:56 Dünden Bugüne İsrail’in Filistin’e Yönelik Uluslararası Hak İhlalleri
06:51 TBMM’de kabul edilen sağlıkla ilgili torba kanundaki, tıbbi kenevir: Hekimlerde “tıbbi kenevir” çekincesi!
00:54 Türkiye, kişi başına düşen ortalama günlük sigara adedi sayısında dünya birincisi
00:36 ASELSAN, IDEF 2025’te Çelik Kubbe’ye dahil olan EJDERHA, GÖKTAN, KORAL 200 ve TURAN ve GÜRZ Hava Savunma Sistemini tanıttı.
00:26 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti Adana İl Başkanı Tamer Dağlı ve partililerle görüştü
00:25 Anne, Bebek ve Çocuk Ürünleri Sektörünün Yeni Girişimlerine Fuar Desteği
00:16 ABD’nin Kanada’ya yönelik tarife uygulanması için verdiği süre yaklaşıyor
00:01 Katil İsrail’in ablukayla Gazze Şeridi’ne dayattığı açlık sebebiyle insanlar bayılıyor ve hayatını kaybediyor
08:42 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, gayrimenkul piyasasında heyecan yaratacak dev bir adım atıyor!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Mavi Vatan’a kritik güç: TB-3’ten atılan süpersonik füze

Mavi Vatan’a kritik güç: TB-3’ten atılan süpersonik füze
27 Mayıs 2025
8
A+
A-

Bayraktar TB-3’ten ateşlenen İHA-122 süpersonik füzesi klasik bir atış testinden çok daha fazlasını ifade ediyor… TB-3’ün deniz platformlarına iniş-kalkış kabiliyetine dikkat çeken uzmanlar, Türk donanmasının Mavi Vatan başta olmak üzere farklı coğrafyalarda kullanabileceği yeni ve bir o kadar da önemli bir güce işaret ediyor.

Sertaç Aksan
Sertaç Aksan, TRT Muhabir
Ezgi Adıyaman Ak
Ezgi Adıyaman Ak, Haber prodüktörü

* Detayı bültenimizde!…

UHA/ İnternational News Agency

ANKARA, 27 MAYIS 2025 – Kısa pistli bir gemiye iniş-kalkış kalkış yapabilen ilk SİHA olan Bayraktar TB-3’ün testleri devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde süreçle ilgili bir viraj daha dönüldü ve TB-3 ilk kez İHA-122 süpersonik füzesini ateşledi.

Muğla Dalaman’dan havalanan TB-3, deniz üzerinde belirlenen bir hedefi yaklaşık 50 km mesafeden tam isabetle vurdu. Bu test her ne kadar bir mühimmat entegrasyonu gibi görünse de aslında çok daha farklı anlamlar taşıması adına da önemli.

Daha uzun menzilden yüksek başarılı atış imkanı

Savunma Sanayii Uzmanı Kadir Doğan, TB-3 ile İHA-122 birlikteliğini anlatırken önce füze kısmına eğiliyor. ROKETSAN imzalı İHA-122’nin hem süpersonik olması hem de hava-kara görevleri kapsamında kullanılabilmesinin çok kıymetli olduğunu söylüyor.

İHA-122’nin klasik güdümsüz mühimmatlardan farklı olarak özel bir operasyonel konsept sunduğunun altını çiziyor Doğan ve “Normalde itkisiz bir mühimmatı bırakmak için belirli irtifalara alçalmanız, biraz daha kısa mesafelerden atış yapmanız gerekir. Bu senaryoda özellikle de hareketli hedefleri vurmanız zordur. Ancak süpersonik itkili ve güdümlü bir mühimmat ile daha uzun menzilden etkili olursunuz. Ayrıca hareketli ya da sabit hedef fark etmeksizin yüksek bir başarı elde edersiniz.” bilgisini paylaşıyor.

Dalaman'dan havalanan TB-3, 50 km uzaktaki hedefi İHA-122 füzesiyle vurdu.
[Dalaman’dan havalanan TB-3, 50 km uzaktaki hedefi İHA-122 füzesiyle vurdu.]

“Hedefin TB-2 ile işaretlenmesi dikkate değer”

Atış testinde dikkatlerden kaçmayan bir diğer nokta hedefin TB-2 ile işaretlenmesiydi. Aslında TB-2’yi uzun yıllardır duyduğumuz için bu platformun sanki giderek eskidiği ya da demode kaldığı gibi bir algı oluşuyor. Ancak gerçek öyle değil. BAYKAR, gelişen teknolojiyle birlikte TB-2’yi de sürekli güncelliyor ve yeni özellikler ekliyor.

Kadir Doğan, İHA-122’nin atış testinde Bayraktar TB-2 ve TB-3’ün birlikte çalışmasına ayrı bir parantez açıyor. “Bizim yıllardır anlattığımız müşterek çalışılabilirliğin en temel örneklerinden birini gördük.” dedikten sonra devam ediyor:

“Müşterek hareket kabiliyeti, operasyonel sahada farklı sistemlerin birbiriyle sürekli iletişim içerisinde kalarak görev paylaşımı yapması esasına dayanıyor. Bu testte olduğu gibi kara, hava, deniz ve hatta uzayda bulunan bir platform ile yine farklı bir alanda bulunan platformların birlikte çalışabilirliği çok önemli.

Sürecin nasıl işlediğini somutlaştıralım… Örneğin, TB-2 veya daha kolay feda edilebilir mühimmatı belli bir noktaya kadar gönderirsiniz. Siz orada hedef işaretlemesi yaparken, bölgede bulunan düşman hava savunma sistemi sizi fark eder ve angaje olur. Çünkü tehdidin sizden geleceğini düşünür. Ancak siz ateşlemeyi farklı bir platformdan yaparsınız. Bu durum sadece operasyonel etkinliğinizi artırmakla kalmaz. Aynı zamanda daha güvenilir bir yol izlemiş olursunuz.

BAYKAR, platformlarını birbiriyle konuşturan bir şirket. TB-2 ve TB-3’ü bu örnekte gördük. Akıncı, KIZILELMA ve hatta Kalkan DİHA’nın da hem kendi aralarında hem de sahadaki diğer dost unsurlarla sürekli iletişim halinde olduğunu göreceğiz. Ki bu müşterek çalışma kabiliyeti, TSK’nın en önemli güç çarpanlarından biri.”

TB-3 testlerde birden fazla kez TCG Anadolu'ya başarıyla iniş-kalkış yaptı.
[TB-3 testlerde birden fazla kez TCG Anadolu’ya başarıyla iniş-kalkış yaptı.]

“Türk donanması adına kritik bir kazanım”

Testin TB-3 ile yapılması işin deniz kısmını da ayrıca düşünmeyi gerektiriyor. Bilindiği üzere TB-3 dünya havacılık tarihinde kısa pistli bir gemiden iniş-kalkış yapabilen ilk SİHA unvanını taşıyor.

Gemiden havalanabilen bir platformdan süpersonik füze ateşlenmesinin ne anlama geldiğini de soruyoruz Kadir Doğan’a:

“Türk donanması çok önemli bir dönemden geçiyor. Uzun yıllardır belirledikleri ve bu hedef doğrultusunda adımlar attıkları yol haritaları var. Şimdi de bir hava aracıyla süpersonik füze ateşleme kabiliyetine kavuşuyorlar.

TCG Anadolu’dan yola çıkalım… Zaten çok uzak mesafelerde kritik görevler üstlenebilecek bir platform. Ayrıca bu gemiden siz TB-3 gibi bir insansız hava aracı kaldırabiliyorsunuz. Haliyle keşif, gözetleme ve istihbarat anlamında eliniz daha da güçleniyor. İlaveten bir de İHA-122 süpersonik füzesini ateşleyebiliyorsunuz…

Türkiye, bahsettiğimiz bu süreçle birlikte özellikle açık denizlerde üstleneceği görevlerde kritik bir kazanım elde etti. Artık daha uzun menzilde angaje olma ve görevi daha güvenli bir şekilde yerine getirme imkanımız var.

Elbette İHA-122 testi bir ön adım… Zamanla bu mühimmatların çeşitlenecek. Kimisi deniz sistemlerini imha edecek kimi hava savunma ya da kıyı savunma sistemlerine yönelecek. Günün sonunda tüm bu yerli/milli mühimmatlar Türkiye’ye çok değerli bir operasyonel avantaj sağlayacak.”

***

Yazar hakkında

Sertaş AKSAN, Adana’da 1986 yılında doğdu. Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve TV Bölümü mezunu. 2008 yılında Anadolu Ajansında başladığı iş hayatında gerek özel sektör gerek kamu tarafında farklı kurumlarda görev aldı. Kasım 2019’dan bu yana TRT Haber’de çalışıyor.

Ezgi Adıyaman AK, 1997’de İzmir’de doğdu. Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik mezunu. Kasım 2021’den beri TRT Haber için çalışıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.