enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:38 Cep telefonu, akıllı saat ve bilgisayar ürünlerinde cayma hakkı devam edecek
06:59 İletişim Başkanı Altun, “Dezenformasyonla mücadele bizim için bir beka meselesi”
06:53 Emine Erdoğan, “Aile tüm dünyada toplumların ortak değeri, tüm dinlerin kutsalıdır”
21:39 Kuraklık, Zirai Don ve Artan Meteorolojik Afetler Su ve Gıda Güvenliğimizi tehdit ediyor
20:07 Kırmızı Bültenle aranan 3 suçlu daha Türkiye’ye getirildi
09:03 K-Pop ve cinsiyetsizleştirme propagandası üzerine!
07:15 Rize’nin Güneysu ilçesindeki dere yatağının rengi kırmızıya döndü. Bir süre sonra normale dönen nehirden numune alındı.
06:54 Orta Doğu’da Güç Mücadelesi: Kartlar Yeniden mi Dağılıyor?
00:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Aileyi korumak için daha fazla politikalar geliştirilmeli”…
00:38 İstanbul merkezi 36 ilde terör örgütü FETÖ’ye düzenlenen operasyonlarda, haklarında gözaltı kararı verilen 63 muvazzaf askerden 56’sı yakalandı.
00:18 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Aile Yılında Veli Sempozyumu”nda konuştu…
15:56 ABD Başkanı Trump, 1 Haziran’dan itibaren Avrupa Birliği’ne yüzde 50 gümrük vergisi getirilmesini istedi.
10:54 Galatasaray’ın teknik direktörü Okan Buruk, Süper Lig’de üst üste 3 kez şampiyon olarak tarihi bir başarı yakaladı…
10:36 Özel hakkında suç duyurusunda bulunan Gazeteci Nuray Başaran Demir, ‘İzmir’deki CHP Mitinginde hedef gösterdi’ dedi…
09:59 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik dördüncü dalga operasyonunda çok sayıda kişi hakkında gözaltı kararı verildi
00:57 İBB’ye “yolsuzluk” soruşturması: Gülibrahimoğlu’nun şirketine kayyum atandı
00:54 İngiltere’nin katil İsrail’e tavrı nasıl?
00:51 Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, “Cinsiyetsizleştirme gibi küresel ideolojik akımlar hızla yaygınlaşıyor”
00:48 İletişim Başkanlığı 2B arazileriyle ilgili yapılacak düzenlemeye ilişkin iddiayı yalanladı
00:41 Cumhurbaşkanı Erdoğan, TDV’ye kurban bağışında bulundu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kuraklık, Zirai Don ve Artan Meteorolojik Afetler Su ve Gıda Güvenliğimizi tehdit ediyor

Kuraklık, Zirai Don ve Artan Meteorolojik Afetler Su ve Gıda Güvenliğimizi tehdit ediyor
24 Mayıs 2025
19
A+
A-

* Su Politikaları Derneği Başkanı, Hidropolitik Akademi Merkezi Müdürü ve Bilim insanı Dursun YILDIZ, Kuraklık, Zirai Don ve Artan Meteorolojik Afetlerin, Su ve Gıda Güvenliğimizi tehdit konusunda açıklamalarda bulundu.  

* Detayı bültenimizde!…

UHA/ İnternational News Agency

ANKARA, 24 MAYIS 2025 

Dursun Yıldız, SPD Başkanı

Ekim 2024 ‘de başlayan 2025 su yılı Nisan 2025’e kadar Karadeniz bölgemiz hariç çok kurak geçti. Bu durum Meteoroloji Genel Müdürlüğünün haritasında aşağıdaki gibi yer aldı.

6 Aylık Kuraklık Haritası

2025 yılı Nisan ayında Marmara ve Güneydoğu Anadolu hariç ülkemizin diğer bölümleri normalin yüzde 25 üzerinde yağış aldı. Bu yağışlar kuraklık haritasında kısmi bir iyileşme sağladı .Ancak buna rağmen özellikle kuru tarım yapılan bölgelerin büyük bir bölümünde yine olağanüstü kurak ve şiddetli kuraklık yaşandı. Bu durum nedeniyle buğday başta olmak üzere tahıl ürünlerinde rekoltede önemli bir düşüş bekleniyor. Bu kuraklığın yanısıra Nisan ayında yaşanan zirai don ise İç Anadolu’da kayısı, kiraz ve elma, Ege ve Trakya’da üzüm bağları, Karadeniz’de fındık, Çukurova’da narenciye bahçeleri, karpuz ve Doğu Anadolu’da badem, ayva üretimini vurdu. Bu yıl aynı üretim sezonunda üç kez zirai don yaşandı ve çok etkili oldu.

Kuraklık nedeniyle sulama göletlerinde su seviyesinin azalması sonucu Aydın ve Adana’da kısıtlı sulama programına geçileceği açıklandı. Aydın’da ilk kez parsel bazlı su kısıtlamasına gidilecek. İznik gölünde su seviyesinin azalması nedeni ile tarımsal sulamada büyük zorluklar yaşanıyor.

İklim Krizinin Göz Ardı Edilen Sonucu: Kuraklık ve Çölleşme Neden Tehlikeli?

Bölgesel kuraklık etkileri artıyor

Su Politikaları Derneği olarak son 5 yıldır ülkemizin belirli bölgelerinde yaşanan bölgesel kuraklığın sıklığı ve şiddetinde artışlar olduğunu belirleyip açıklamıştır. Bu durum 2025 yılı için de devam etti ancak bu kez kuraklık ve zirai don birlikte oluşunca tarımsal üretim ve çiftçilerimiz üzerinde etkili daha da arttı .Bu durum üretimin azalmasına ve gıda fiyatlarında artışa neden olacak .Bunun yansıra bazı ürünlerde ihracat gelirlerinin azalmasına da neden olacak.

Diğer taraftan zaten yüksek olan gıda enflasyonunun daha da artması sonucunu doğuracaktır. Eğer çiftçilere acil ek destekler verilmez ise üreticilerin üretimden çekilmesine de neden olabilecektir.

Meteorolojik afetler en fazla mayıs ve haziranda görüldü - Son Dakika Haberleri

Türkiye’de Meteorolojik Afetlerde hızlı bir artış var

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2024 yılı İklim Değerlendirmesi Raporunda yer alan grafikte Türkiye’de yıllık meteorolojik afet sayısında çok hızlı bir artış göze çarpmaktadır. Bu durum bu yıl olduğu gibi kuraklık ve zirai don afetlerinin aynı dönemde yaşanması olasılığının da artabileceğini ortaya koymaktadır. Bu artış eğilimi Su, Enerji, Gıda ve Çevre güvenliğimiz gibi alanlarda alınması gereken tedbirlerin daha acil hale geldiğini göstermektedir.

Tarımsal üretimin zaman zaman oluşabilen olağandışı meteorolojik olaylardan dolayı bazı doğal riskleri bulunmaktadır. Ancak bu riskler artmakta ve su güvenliğimizi ve tarımsal üretim güvenliğimizi daha çok etkilemektedir. Bu nedenle kuraklığa karşı dirençli tohum üretiminden ,çiftçi eğitimine ve aşırı hava olaylarına karşı tahmin ve erken uyarı sistemleri oluşturmadan ,kuraklık karar destek sistemleri kurulmasına kadar birçok önlem acilen alınmalıdır. Sulama sistemlerinde kapalı basınçlı sisteme geçiş için verilen devlet teşvikleri arttırılmalıdır.

***

Yazar hakkında

Araştırmacı Yazar ve Akademisyen Dursun YILDIZ

Su Politikaları Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı, Su Politikaları Uzmanı, Akademisyen, İnşaat Mühendisi.

1958 yılında Samsun’da doğdu. İTÜ İnşaat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Devlet Su İşleri’nde çalışmaya başladı, kurumun çeşitli daire başkanlıklarında yöneticilik yaptı. Bu süre içinde Hollanda’da Uluslararası Hidrolik Enstitüsü’nde 1 yıl lisans sonrası, ABD’de ise 3 aylık uygulama eğitimleri aldı. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi Hidropolitik ve Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde Su Politikaları alanında Yüksek Lisans çalışmasını tamamladı. Bu arada Ankara Üniversitesi ATAUM’da AB Uzmanlığı ve Uluslararası İlişkiler Uzmanlık diploma eğitimlerini de tamamladı. Yıldız DSİ’de çalıştığı süre boyunca üniversitelerde de ders verdi.

Su ve Toprak Yönetimi, Su Güvenliği, Su Sorunları, Orta Asya Suları, Orta Doğu Suları, Su Savaşları gibi konularda 15 adet kitabı ve çok sayıda rapor ve uluslararası dergilerde yayınlanmış makalesi var. TEMA Bilim Kurulu üyesi olan Yıldız, Uluslararası Su Yönetimi ve Diplomasisi dergisinin editörlüğünü yapıyor ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün Uluslararası Su Kaynakları Bölümü’nde Su Politikaları dersi veriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.