enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
22:45 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs sorununda yeni adım…İki devletli çözüm kabul görüyor…

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs sorununda yeni adım…İki devletli çözüm kabul görüyor…
24 Mart 2025
36
A+
A-

* KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs’ta taraflar arasında ortak zemin olmadığını bile bile Birleşmiş Milletler’in kendilerini Cenevre’ye davet etmesinin “iki devlet siyasetlerinin bir yere geldiği” anlamını taşıdığını bildirdi.

* Detayı haberimizde!

UHA / İnternational News Agency

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı İki devletli çözüm kabul görüyor... Kıbrıs sorununda yeni adımErsin Tatar, 17-18 Mart tarihlerinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in himayesinde Cenevre’de düzenlenen genişletilmiş formattaki Kıbrıs toplantısına ilişkin, değerlendirmelerde bulundu. Çok yapıcı bir anlayışla Cenevre’de olduklarını kaydeden Tatar, “Türkiye’nin burada bizim yanımızda olması bizim için çok önemliydi” dedi.

RUMLAR FIRSATLARI TÜKETTİTatar, 4 sene evvel yine gayriresmi bir toplantı için Cenevre’ye geldiklerini anımsatarak cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra ilk defa egemen eşitlik ve uluslararası statü siyaseti gündeme geldiğinde çok tepkiler olduğunu ifade etti. “Ancak neticede artık biz federasyon temelinde bir sürece girmememiz gerektiğini, hep onların boşa çıktığını ve Annan Planı’nda neler yaşandığını gayet iyi biliyoruz” diyen KKTC Cumhurbaşkanı, Crans Montana’da yine benzer şekilde Rumların tüm önerileri reddettiğini, bütün o fırsatların tüketildiğini anımsattı.EŞİT ŞARTLAR OLACAKTatar, Türkiye’nin de tam desteğiyle yeni bir sayfa açtıklarını ve bugünlere kadar geldiklerini ancak 2021’de ortak zemin olmadığının ortaya çıktığını vurgulayarak şunları kaydetti:

“Bugün ortak zemin olmadığını bile bile yine bizi buraya davet ettilerse demek ki bizim iki devlet siyasetimiz bir yere geliyor demektir. Kıbrıs’ta iki tarafın olduğunu, iki halkın ve devletin işbirliğiyle ancak Kıbrıs’ta nihayetinde bir çözüm olacaksa bunun öncesinde işbirliği kültürünün geliştirilmesi lazım.”

YENİ SINIR KAPILARI AÇILMALI

İşbirliği kültürünün tohumlarının atıldığını kaydeden KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreteri’nin kişisel temsilci atayarak bu sürecin bir parçası olduğunu belirtti.

Tatar, ara bölgede güneş enerjisi, mezarlıkların düzenlenmesi ve diğer konulardaki işbirlikleri için çalışmaların süreceğini belirtti. Ada’da yeni geçiş kapılarının açılmasının da gündeme geldiğini ve daha önce kendisinin yaptığı, iki kapı açılması önerisinin kabul görmediğini hatırlatan Tatar, her iki tarafın hayrına olacak, ticaretin ve turizmin artırılması hususunda kapıların açılabileceğini bildirdi.

İYİ KOMŞULUK İLİŞKİLERİ İÇİN ADIM ATILDI

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Cenevre’de düzenlenen Kıbrıs konulu genişletilmiş formatlı gayriresmi toplantıya ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

Ada’daki taraflar arasında Kıbrıs meselesinin nihai çözümüne yönelik “ortak zeminin bulunmadığı mevcut ortamda” iki halkın yararına işbirliğinin geliştirilebileceği alanların ele alındığını vurgulayan Keçeli, “Liderler, yeni geçiş noktalarının açılması, Ada’nın mayınlardan arındırılması, çevre ve iklim değişikliği konularında ilerleme sağlanması üzerinde mutabık kaldılar” dedi.
Keçeli, böylece toplantıda Ada’daki iki devletin arasındaki iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde önemli bir adım atılmış olduğunun altını çizerek, temmuzun sonunda benzer formatta ikinci bir gayriresmi toplantı yapılmasının da kararlaştırıldığını aktardı.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.