enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
00:57 Boraltan Köprüsü Faciası…Rus ordusundan kaçan 146 Azeri TÜRK’ünün katliamı…
00:55 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:53 İran’dan ABD’nin Venezuela kararına kınama
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:50 Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu : “Terörsüz Türkiye” Bahanesiyle Bölücülük
00:48 Yüzyılın Konut Projesi’nde başvurular bu hafta sona eriyor
00:48 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Bu sadece Kocaeli’nin değil, tüm bölgenin su felaketidir”
00:42 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
00:35 ABD Başkanı Trump, Ukrayna-Rusya Savaşı’yla ilgili Avrupalı liderlerle kapsamlı görüşmeler yaptı…
00:32 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Duha Hmidan’ın haberleri!…
00:26 Bakan Murat Kurum, “553 milyon ağacın kesilmesini önledik”
00:25 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşanları haber yaptı…
00:25 FETÖ’nün kamu yapılanmalarına operasyon
00:23 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Terörü ilanihaye Türkiye’nin gündeminden kaldıracağız”
00:11 “Uluslararası Naat-ı Şerif Yarışması”nda ödüller sahiplerini buldu
00:10 İngiltere’den “Rusya” mesajı: Gerekirse savaşmaya hazır olmalıyız
00:09 Bakan Kurum: Kira ve konut fiyatlarını dengeleyeceğiz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

ABD’li Bakan: Rusya’yla Riyad’da yapılan görüşmeler ‘Ukrayna Savaşını sona erdirmek için uzun ve zorlu yolculukta ilk adım’

ABD’li Bakan: Rusya’yla Riyad’da yapılan görüşmeler ‘Ukrayna Savaşını sona erdirmek için uzun ve zorlu yolculukta ilk adım’
19 Şubat 2025
28
A+
A-

ABD ve Rusya, Ukrayna’daki savaşla ilgili görüşmeler için Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir araya geldi.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’in yabancı ajanslara dayandırdığı haberinde, Rusya’nın üç yıl önce Ukrayna’yı işgale başlamasından bu yana Moskova ve Washington temsilcileri ilk kez yüz yüze görüşmeler yapıldı.

Rusya’yı Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un ABD’yi de mevkidaşı Marco Rubio’nun temsil ettiği görüşmeye, Ukrayna ve diğer Avrupa ülkeleri davet edilmedi.

Görüşmelerin ardından açklama yapan ABD’li Bakan Marc Rubio Avrupa ülkelerinin davet edilmemesi konusunda “Burada kimse devre dışı bırakılmıyor” dedi.

Rubio görüşmelerden “ABD için, Avrupa için, Ukrayna için ve dünya için çok olumlu şeler çıkabileceğini” söyledi ve “ama öncelikle bu çatışmaya son vererek başlıyor” diye konuştu.

Marc Rubio “Bunlar bir süre kapalı odalarda, zorlu bir diplomasiyle olabilecek şeyler. Savaşın sona ermesi için herkesin bundan memnun olması ve kabul edilebilir olması gerekiyor” dedi.

Rubio ayrıca bugünkü toplantının amacının ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya lideri Vladimir Putin arasında geçen hafta yapılan telefon görüşmesinin devamı ve “iletişim hatlarını kurmak” olduğunu vurguladı.

Rubio “Bugün uzun ve zor bir yolculukta ilk adım ama önemli bir adım. Başkan Trump, seçim kampanyasında söylediği gibi bu savaşa son vermeye bağlı. Anlaşmanın adil, sürdürülebilir ve kalıcı olmasını, iki üç yıl içinde bir başka savaşa uzanmamasını istiyor” diye konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da görüşmelerde üç alanda anlaşmaya varıldığını anlattı:

  • İki ülkenin mümkün olduğunca kısa süre içinde büyükelçi ataması ve büyükelçiliklere banka transferleri de dahil “diplomatik misyonların önündeki engellerin” kaldırılması
  • Ukrayna anlaşması konusunda sürece başlamak. ABD’nin ve sonra Rusya’nın bir temsilci ataması
  • Çeşitli meselelerde tam işbirliğine yeniden başlamak

Lavrov ayrıca “Çok yararlı bir diyalogdu. Birbirimizi dinledik ve birbirimizi duyduk” dedi.

Rus Bakan, Putin’in pekçok kez NATO’nun genişlemesi ve Ukrayna’nın ittifaka girişini Rusya’ya yönelik “doğrudan tehdit” olarak gördüğünü söylediğini belirtti

Lavrov, Ukrayna lideri Zelenskiy’nin Ukrayna’nın katılımı olmadan bir barış anlaşmasını kabul etmeyeceğini söylemesi sorulduğunda da, bu konuda detaya girmeyeceğini belirtti.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenkiy de Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden sonraki basın toplantısında “Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında görüşmeler” diyerek Riyad’daki temasları eleştirdi.

Bu sürece dahil olmak isteyen Avrupalı liderler de Pazartesi günü Paris’te acil bir zirbe düzenlediler.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, kalıcı bir barış anlaşması durumunda Ukrayna’ya asker göndermeyi düşünebileceğini söyledi. Diğer Avrupa ülkeleri ise bu konuda isteksiz.

Kremlin: Putin ‘gerekirse’ Zelenskiy ile görüşür

Bu arada, Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya lideri Vladimir Putin’in “gerekirse” Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşebileceğini söyledi.

Fakat Peskov “Ama Zelenskiy’nin meşruiyetinin sorgulanabilir olduğu gerçeği düşünüldüğünde, anlaşmaların hukuki zemininin tartışılması gerekiyor” diye de ekledi.

Putin, görev dönemi geçen Mayıs’ta sona eren Zeleskiy’nin meşruiyetini sık sık sorgulamıştı. Ukraynalı yetkililer Rusya’nın devam eden işgalinin cumhurbaşkanlığı seçimi yapmayı imkansız hale getirdiğini söylüyor.

Peskov ayrıca Rusya’nın Ukrayna’nın Avrupa Birliğine katılmasına karşı olmadığını ve bunu güvenliğine karşı bir tehdit olarak görmediğini vurguladı.

Peskov “Bu her egemen ülkenin hakkı. Entegrasyondan ve ekonomik süreçlerden bahsediyoruz ve tabii burada kimse bir başka ülkeye herhangi bir şey dikte edemez. Bunu yapmayacağız” dedi.

Peskov “Fakat güvenlikle ilgili meselelerde, savunma ve askeri ittifaklarda duruşumuz tamamen farklı. Burada başka bir mesele var ve herkes bunu biliyor” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.