enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Avrupa’nın Gergin Trump Bekleyişi

Avrupa’nın Gergin Trump Bekleyişi
30 Aralık 2024
13
A+
A-

Türkiye’nin saygın, güvenilir Ankara merkezli bir düşünce Türkiye’nin saygın, güvenilir Ankara merkezli bir düşünce kuruluşu olan SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Genel Koordinatörü ve Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi MİŞ, “Avrupa’nın Gergin Trump Bekleyişi”  başlıklı bir yazı kaleme aldı.

UHA / İnternational News Agency

Putin’in Ukrayna’ya “özel askeri operasyon” başlatmasından bu yana, “dünya savaşının eşiğinde olma” tedirginliği her yeni gelişmede yeniden yükseliyor.

Trump’ın “savaşları bitireceğim” vaadi, Avrupa ve ABD’nin mevcut yönetimini bu iki aylık sürede Putin’e karşı “yeni bir eyleme geçme” sürecini doğurdu.

Biden yönetimi, Ukrayna’ya verilen süpersonik taktik balistik füzelerin Rusya topraklarını vurmasına izin verdi. Şansölye Olaf Scholz Putin’i arayıp gerilimi düşürmeye yönelik çağrıda bulunsa da Putin saldırıları artırdı.

Putin, Rus topraklarına, büyük bir saldırının olması durumunda “nükleer silah kullanma doktrini“ni kabul etti. Ukrayna’nın ABD füzeleri ile Rusya’yı vurması halinde bunun “müşterek bir saldırı” olacağı kararını imzaladı.

Savaşın en başından itibaren Putin çeşitli dönemlerde “kırmızı çizginin aşılması” durumunda nükleer silah kullanma tehdidini sürekli gündemde tutsa da şu ana kadar bu gerçekleşmedi. Hatta ABD ve Avrupa ülkelerinin, Putin’in kırmızı çizgiyi aşmak olarak değerlendirdiği birçok silahı, Ukrayna’ya sağlamasına rağmen şu ana kadar, “nükleer silah kullanırız” tehdidi bir “caydırıcılık” unsuru olarak kaldı.

Seçilmiş başkan Trump göreve başlayana kadar geçecek sürede, hem Rusya-Ukrayna hem de İsrail-Filistin savaşında durum daha kötüye gidebilir.

Avrupa medyasında, “Ukrayna’ya güvenilir garantiler artırılmalı” ve “Washington’a bel bağlanmamalı” çağrıları yapılıyor. Ukrayna konusunda Rusya’ya önemli bir üstünlük sağlayacak bir taviz verilmesi durumunda, Avrupa’nın güvende olmayacağı analizleri yoğunlaşıyor.

Trump’ın göreve başlamasına kadar, Avrupa’nın “endişe hali” ile Biden yönetiminin Trump’ı zor duruma düşürecek kararları artırması, bu iki aylık sürecin sancılı geçeceğinin işareti.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nda yeni bir dönüm noktasına gelindiği görülüyor. Ve bu durum Avrupa için ciddi bir paradoks ortaya koyuyor. Avrupalı liderler Rusya’nın dizginlenmesi gerektiğini düşünseler de Rusya’ya karşı sert saldırılar Putin’i daha fazla agresifleştirebilir. Avrupa’nın hem kısa hem de orta vadede aşması gereken en önemli paradokslarından birisi bu.

İkinci Trump döneminin, Rusya-Ukrayna Savaşı’na dair bu paradoks da dahil uluslararası siyasetin çoklu sorunsallarının nasıl çözüleceği konusunda belirleyici bir değişken olarak temayüz edeceği kesin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.