enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
09:22 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:11 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
00:27 Bakan Fidan, Hamas heyetiyle görüştü
00:17 “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda kurulacak komisyonun ilk toplantı tarihi belli oldu
00:16 ‘Yazı Tura Tiyatro’ Ayvalık Turnesinde
00:01 Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel başvuru hakkının getirildiği 23 Eylül 2012’den 30 Haziran 2025’e kadar yapılan 686 bin 484 bireysel başvurudan 573 bin 180’ini sonuçlandırdı.
23:16 İstanbul’da Türkiye-İtalya-Libya zirvesi
23:01 TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile parti genel başkanlarına “Terörsüz Türkiye” teşekkürü
22:53 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de omuz omuza şükür namazı kılacağız
08:32 Güneydoğulu halıcılar, yılın ilk yarısında ihraç ettikleri 165 milyon 121 bin metrekare halıdan 873 milyon 321 bin dolar gelir sağladı.
08:02 POLSAM’ın “Bir Akademisyenin Ardından: Güney Ferhat Batı” adlı kitabı okuyucuyla buluştu
06:57 Dünya Dönüyor!
06:55 Şirketlerden N’aber!
06:53 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın Sosyal Medyada dolaşan ‘Erdoğan’ın Akıbeti’ üzerine yorumu…
06:52 Mersin’de ünlüleri gençleştiren, şifa ve güzelliğin adresi: Getat uzmanı Dr. Işıl ÖZDEMİR!
00:54 Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) için Adana-Gaziantep Otoyol Bağlantı Yolu ve Misis Köprüsü yeniden projelendiriliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Uyuşturucuyla mücadele operasyonlarında ‘Rekor’ kırıldı, ama hazin son değişmedi: Dosyada tutuklu kalmadı

Uyuşturucuyla mücadele operasyonlarında ‘Rekor’ kırıldı, ama hazin son değişmedi: Dosyada tutuklu kalmadı
22 Aralık 2024
17
A+
A-

Türkiye’nin uyuşturucu gerçeğini, bağımlılık tedavisi ve alternatif yöntemleri sosyal ve psikolojik boyutlarla ele alan Ayık Yaşamlar isimli belgesel serisinin dördüncü bölümü yayınlandı.

Gazeteci” Selin YURDAKUL’un haberine göre, Yapımcılığını Gazeteci ve Yazar Hande Karacasu’nun üstlendiği belgesel, “sosyal çürüme”nin bir ayağı olan uyuşturucuyu birçok perspektiften ele alıyor.

Belgeselin yayınlanan son bölümüne konuk olan Aykırı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, uyuşturucuyla mücadelede rekor sayıda operasyona imza atıldığını, ancak açılan dosyalarda birkaç ay sonra tek tutuklu sanığın dahi kalmadığını ifade etti.

Hande Karacasu’nun yapımcılığını üstlendiği “Ayık Yaşamlar” belgeseli, Türkiye’nin uyuşturucu dosyasını masaya yatırıyor. Birçok doktor, bağımlılık danışmanı ve gazetecinin katkılarıyla hazırlanan 10 bölümlük belgeselin dördüncü bölümü yayınlandı.

Belgesel, uyuşturucu bağımlılığının Türkiye’de yaygın hale gelmesiyle birlikte sosyal çürümenin bir ayağı olarak tüm toplumu nasıl terörize ettiğini, bağımlılığın Türkiye’de nasıl milli güvenlik sorununa dönüştüğünü ele alıyor.

Uyuşturucunun ülkeye giriş sürecini, neden yaygınlaştığını, uyuşturucu bağımlılığının nedenlerini, bağımlılık tedavisinin çeşitli ve alternatif yöntemlerini sosyal ve psikolojik boyutlarıyla ele alan belgesel toplumun farklı kesimlerinden gerçek yaşam öykülerine yer veriyor.

Ayık Yaşamlar” belgeseli uyuşturucu sorununa çarpıcı bakış sunuyor -  Wolagada - Haberin her rengi

ICRYPEX’in katkılarıyla hazırlanan belgesel ayrıca, bağımlılığın iş gücü kaybından aile içi şiddete, eğitimdeki başarısızlıktan artan suç oranlarına kadar uzanan sonuçlar detaylı bir şekilde analiz ediyor. “Ayık Yaşamlar”, uyuşturucuyla mücadelede çözüm odaklı bir perspektif sunarak, aktif politikalar ile ve toplumsal dayanışmanın önemine de dikkat çekiyor.

“ALTI AY SONRA DOSYADA TEK TUTUKLU KALMIYOR, BU DURUM İZAHA MUHTAÇ”

Belgeselin yeni bölümüne konuk olan Aykırı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Gazeteci Batuhan Çolak son yıllarda artan uyuşturucu madde çeşitlenmesine dikkat çekti.

Çolak, “Türkiye’nin daha evvel karşılaşmadığı, duymadığı, bilmediği her madde uyuşturucu insanların vücutlarına sokuluyor. Yaş ortalaması oldukça düşmüş durumda. Ufacık çocuklar dahi bu maddeleri kullanıyor. Peki ama bu tırmanışın ardında yatan gerçek ne? Türkiye’de hep uyuşturucuyla mücadeleden, uyuşturucu operasyonlarındaki rekorlardan bahsediliyor. Peki resmi rakamların dışında kalanlar? Aslında biz buz dağının görünen kısmıyla mücadele ediyoruz. Baronlar yakalandı, şu kadar kişi gözaltına alındı haberleri servis ediyoruz. Sonra bir bakıyoruz, 6 ay sonra dosyada tutuklu kalmamış. İşte bu kısım izaha muhtaç” ifadelerini kullandı.

“AÇIK KAPI POLİTİKASIYLA UYUŞTURUCUDA YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI”

Türkiye’nin göçmen politikasının da uyuşturucu kullanımı üzerinde etkili olduğunu belirten Gazeteci Batuhan Çolak, “Sınırdan kontrolsüz geçişlerle, özellikle de Afganistan üzerinden Türkiye’ye yapılan girişlerle birlikte Türkiye’de uyuşturucu gerçeğiyle ilgili yeni bir perde açıldı” diye konuştu.

“TERÖR ÖRGÜTLERİNİ BESLİYOR”

Çolak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ciddi bir suç işleniyor. Gencecik hayatları kaybediyoruz. Tabii bir yandan da uyuşturucu ticareti ya da kaçakçılığı artık başka illegal ağları da besliyor. Yahut terör örgütlerini besliyor. Terör örgütü PKK’nın geçmişteki finans kaynaklarının başında uyuşturucu geliyordu. Yeni örgütlenme alanlarını da bu uyuşturucu ağlarıyla yaratıyorlar. Uyuşturucu gerçeğinin ardında yatan tüm bu nedenlere bir bütün olarak bakılmalı ve milli seferberlik başlatılmalı. Yalnızca sivil toplum kuruluşları veya yalnızca siyasi aktörlerle çözülebilecek bir sorun değil.”

Selin Yurdakul - Ajans Başkanı - Contact More PR | LinkedIn

Gazeteci* Selin YURDAKUL

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.