enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:50 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonunun 15’inci toplantısında, kadın ve gençlerden oluşan STK’ların temsilcileri dinlendi…
00:46 Beş soruda Eurofighter’lar hakkında bilmeniz gerekenler
00:38 Türk Devletleri Teşkilatı Gebele Zirvesi: Dikkat Çeken Noktalar
00:37 (AFAD) koordinasyonundaki Gazze için insani yardım malzemesi taşıyan 17. “İyilik Gemisi” Mısır’ın El-Ariş Limanı’na yaklaştı.
00:32 Almanya Dışişleri Bakanı neden Türkiye’ye geliyor?
00:30 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, 5G yetkilendirme ihalesinin ardından konuştu…
00:29 Etiyopya’nın Tartışmalı Barajı ( GERD) tamamladı. Şimdi ne olacak ?
00:25 Sağlık Bakanlığı’nın ‘Tütün Bağımlılığı ve Tedavi Birimleri Yönetmeliği’ Resmi Gazete’de yayımlandı.
00:24 Mansur Yavaş neden iktidarın hedefinde?
00:19 Büyük Rönesans Barajı’nın açılışı ve Mısır ile Etiyopya arasında karşılıklı çıkar arayışı: Etiyopya Barajı artık bir gerçeğe dönüştü
00:11 Türk askerinin Irak ve Suriye’deki görev süresinin 3 yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkere TBMM Başkanlığı’na sunuldu…
00:04 Gazze Sağlık Bakanlığı İsrail’den 30 ceset aldı, “Üzerlerinde istismar izleri görülüyor”
00:01 Haber Analiz: Travmadan Pragmatizme: Rusya’nın Taliban’la kurduğu yeni ilişkiler
09:37 “NATO ülkelerine gitmeyelim”
09:04 Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu’nun (TABEF) beşincisi bugün İstanbul’da atılacak
08:54 Türkiye’de 5G’ye geçişin ilk aşaması olan operatörlere yönelik frekans ihalesini bugün gerçekleştirecek
00:52 SETA 2025 Güz Dönemi Seminer Programı Başlıyor!
00:47 Cumhurnaşkanı Erdoğan,”Gazze’nin vatanlarını savunan evlatlarına terörist iftirası asla atmadık”
00:42 Kriter’in Ekim Sayısı Çıktı!
00:28 Şarm El-Şeyh Zirvesinde ’Yeni Bir Ortadoğu’nun Doğuşu’
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’deki Fransız okulları krizi: Fransa’dan Ankara’ya heyet geliyor

Türkiye’deki Fransız okulları krizi: Fransa’dan Ankara’ya heyet geliyor
18 Temmuz 2024
27
A+
A-

Fransa’dan bir heyet, Fransız Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarının hukuki statüsüyle ilgili yaşanan krize ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı ile müzakereleri devam ettirmek için Çarşamba günü Türkiye’ye geliyor.

Gazeteci* Begüm TUNAKAN’ın haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Fransa Büyükelçiliği arasında Türkiye’de eğitim veren iki Fransız okulunun hukuki statüsü konusunda yaşanan anlaşmazlığın krize dönüşmesinin ardından Fransa’dan bir heyetin Çarşamba günü Türkiye’ye geleceği bildirildi.

Pazartesi günü Pierre Loti Lisesi Okul Aile Birliği’nden yapılan açıklamada, Türkiye’ye gelecek Fransız heyetin MEB yetkilileri ile görüşme gerçekleştireceği aktarıldı.

Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği, Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarının hukuki statüsüyle ilgili yaşanan soruna ilişkin sosyal medya hesabı X üzerinden pazar günü yaptığı açıklamada, “Paris’ten bir heyetin, Türk Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmek ve diyaloğu devam ettirmek üzere Türkiye’ye gelmesi için bir ziyaret düzenliyoruz,” bilgisi verilmişti.

Image

Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği, “müzakereleri bir çözüme ulaştırmaya son derece odaklı bir şekilde sürdürmeye kararlı” olduklarını belirtti.

Ne olmuştu?

Ankara’daki Charles de Gaulle ve İstanbul’daki Pierre Loti liseleri, Türkiye’deki Fransız elçiliğine bağlı iki okul.

İki okul da doğrudan Fransız Milli Eğitim Bakanlığı ve Yurt dışı Fransız Eğitim Ajansı (AEFE) tarafından yönetiliyor. Okulun eğitim-öğretim kararları direkt olarak AEFE tarafından alınıyor ve denetleniyor. Müfredat, AEFE’nin tüm dünyada eğitim veren kurumları ile uyumlu olarak düzenleniyor.

İki Fransız okulunun Türkiye’den resmi onayı bulunmuyor. Bu durumda iki okul da MEB tarafından resmi olarak tanınmıyor. Taraflar arasındaki anlaşmazlık da bu noktada başlıyor.

Aralık ayında MEB ve Fransız büyükelçiliği arasında yapılan görüşmelerin ardından 2024 yılı başında iki Fransız okuluna Türk vatandaşı öğrencilerin artık alınmayacağına dair haberler basına yansıdı.

Bir süre sonra, MEB’in iki Fransız okulunda din kültürü ve ahlak dersi verilmesini ve Türk öğretmenlerin çalıştırılmasını istediği iddiaları kamuoyuna yansıdı.

12 Temmuz’da Türkiye Fransız Kültür Merkezi Genel Müdürü ve Kültür Etkinlikleri İşbirliği Müsteşarı Sylvie Lemasson imzasıyla velilere yazılı açıklama gönderildi.

Açıklamada, 2 Temmuz tarihinde MEB’in kendilerine gönderdiği anlaşma taslağının kabul edilmemesi halinde, 2024-2025 öğretim yılından itibaren Türk öğrenci alınamayacağı ve okulda eğitim gören öğrencilerin de Türk okullarına nakledileceğine ilişkin bir nota verildiği belirtildi.

13 Temmuz’da ise Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Erzurum İl Başkanlığı Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda, Fransız yetkililerin sunulan şartları kabul etmemeleri halinde gerekli hukuki prosedürü başlatacaklarını söylemesiyle gerginlik arttı.

Gazeteci* Begüm TUNAKAN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.