enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:02 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
00:57 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
00:45 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
00:27 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
00:22 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
00:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
00:07 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevini Fahrettin Altun’dan devralan Burhanettin Duran, görevi kendisine layık gören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sundu.
23:10 Kartalkaya davasında otel sahibi Halit Ergül ifade verdi: ‘300 personelden birinin hatasını hepimiz çekiyoruz’.
11:24 İletişim Başkanlığı’na Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran atandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Boeing’in Starliner mekiğindeki iki NASA astronotu neden dünyaya dönemiyor?

Boeing’in Starliner mekiğindeki iki NASA astronotu neden dünyaya dönemiyor?
28 Haziran 2024
9
A+
A-

Boeing’in Starliner mekiğinin Dünya’ya dönüşü defalarca kez ertelendi. Peki, uzayda kalan iki NASA astronotı neden Dünya’ya dönemiyor?

Deneyimli Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotlarıEuronews png | PNGWing Butch Wilmore ve Suni Williams’ı taşıyan Boeing’in Starliner mekiğinin Dünya’ya dönüşü geçtiğimiz günlerde bir kez daha ertelendi.

5 Haziran’da başlayan test görevinin bir hafta içinde bitmesi ve astronotların 14 Haziran’da geri dönmeleri planlanmıştı ancak Boeing ve NASA sorunları çözmek için uğraşırken dönüş tarihi 22 Haziran olarak belirlendi. Daha sonra dönüş tarihi tekrar tekrar ertelendi.

NASA ve Boeing’in yolda ortaya çıkan teknik arızaları giderme çaabaları sürerken, astranotlar yaklaşık üç haftadır Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) bekliyor.

Bu hafta Boeing’den yapılan açıklamada, Starliner kapsülünün sorunlarının dönüş yolculuğu için endişe verici olmadığı belirtilerek, “astronotların mahsur kalmadığı” ifade edildi.

Boeing’in Starliner’ı, sınırlı yakıt nedeniyle ISS’de toplam 45 gün kalabiliyor. Süre aşıldığı taktirde NASA’nın ne planladığı henüz bilinmiyor.

Peki, Starliner dönüş yolculuğu neden sürekli erteleniyor?

Uçuş sırasında manevra yapmak için kullanılan kapsülün itici sistemlerindeki sorunları analiz etmek için NASA’nın daha fazla zamana ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.

NASA’nın ticari mürettebat programı yöneticisi Steve Stich geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında, “Tüm verileri gözden geçirmek için biraz daha zaman gerekiyor ve hizmet modülü yörüngede olduğu sürece mümkün olduğunca çok şey öğreniyoruz,” dedi.

Uzay yürüyüşü

NASA’dan yapılan açıklamada, astranotların Dünya’ya dönüşünün uzay yürüyüşleriyle çakışmasının istenmediği de belirtildi. Bu hafta gerçekleştirilmesi planlanan uzay yürüyüşü, astronotun yörüngedeyken uzay giysisinden su sızdırması nedeniyle iptal edildi. Önümüzdeki Salı günü yapılacak uzay yürüyüşünün ise daha önce planlandığı gibi gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Mekiğin 28 itici cihazından beşi, uzay istasyonuna yaklaştığı sırada devre dışı kaldı. NASA, bir itici dışında hepsinin yeniden başlatıldığını ve daha sonra yapılan bir test ateşlemesinde çalıştığını açıkladı.

Yetkililer, bağlantı sırasındaki itici faaliyetlerden kaynaklanan ısının bazı iticilerin devre dışı kalmasına neden olduğunu düşünüyor.

Boeing ise bir hatalı iticinin kapatıldığını ve dönüş yolculuğu için herhangi bir sorun teşkil etmediğini bildirdi.

Starliner 5 Haziran’da küçük bir helyum gazı sızıntısına rağmen fırlatılmıştı ancak uzay istasyonuna ulaştığında dört sızıntı daha yaşandı.

Helyum, itici sistemlere yönelik yakıt basıncını sağlamak için kullanılıyor.

Boeing’den yapılan açıklamada, sızıntıların stabil olduğu ve endişelenilecek bir durum olmadığı ifade edildi.

Stich de Boeing’i destekleyecek nitelikte ifadeler kullanarak, “Şu ana kadar, Starliner’ın Butch ve Suni’yi evlerine götüremeyeceği bir senaryo öngörmüyoruz,” dedi.

Sonraki adım ne?

NASA ve Boeing, uzay istasyonunda 24 Haziran ve 2 Temmuz’da düzenlenmesi planlanan iki uzay yürüyüşünün ardından mekiğin dönüş tarihinin yeniden değerlendirileceğini açıkladı.

Boeing’e göre, Starliner ihtiyaç halinde uzay istasyonunda 45 gün veya daha uzun süre kalabilir. Bu süre zarfında, bir sonraki uçuştan önce mevcut sorunların çözümü için itici sistemler ve helyum sızıntılarına yönelik analizler devam ediyor.

Wilmore ve Williams, mekikteki sistemleri kontrol etme görevlerinin yanı sıra uzay istasyonundaki işler ve araştırmalar için de katkıda bulunuyor.

NASA, tecrübeli astranotların istasyondan aceleyle ayrılmasını gerektiren bir durum olmadığını belirterek, uzay istasyonunda onlara yetecek kadar malzeme olduğu konusunda güvence verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.