enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:25 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:43 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:33 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi..
12:53 Trump’ın İlk 100 Günü
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çin-Özbekistan Stratejik İş Birliği Anlaşması’nın değerlendirmesi

Çin-Özbekistan Stratejik İş Birliği Anlaşması’nın değerlendirmesi
9 Mart 2024
45
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in Çin’e ziyaretini takiben Çin ile Özbekistan arasında “Kapsamlı Stratejik İş Birliği Anlaşması” imzalandı.

UHA / İnternational News Agency

Özbekistan-Çin İlişkilerindeki Son Gelişmeler – ERI

Avrasya İncelemeleri Merkezi’nden (AVİM) Araştırmacı Selenay Erva YALÇIN, kaleme aldığı  “Çin-Özbekistan Stratejik İş Birliği Anlaşması” başlıklı yazısını değerlendirerek, bu anlaşmanın Çin Dışişleri Bakanlığınca yapılan açıklamada tarafların ikili ilişkilerini önemli ölçüde güçlendireceğinin ifade edildiğini açıkladı.

ÇİN KAZAKİSTAN ÜZERİNDEN ÖZBEKİSTAN'A ÇOK MODLU İHRACAT SEFERLERİ BAŞLATTI

Selenay Erva YALÇIN  bu anlaşmanın, Çin’in Özbekistan’daki ithalat hacmini arttırmasına, Çin-Kırgızistan-Özbekistan arası demiryolu projesine, Özbekistan’ın içe kapalı bir ülke olmaktan çıkarılıp dünyanın geri kalanı ile aktif bir iş birliğine dahil edilmesine, öğrenci değişimine, taraflar arasında vatandaşların da birbirine yakınlaşmasını sağlayacağı düşünülen sosyal ve kültürel faaliyetlere ve bununla birlikte terör, ayrımcılık gibi unsurlarla mücadele konusunda güçlerini birleştireceklerine ve nihayet Çin için önemli olan Tayvan sorununa verilecek desteğe dair teminatları barındırdırdığının altını çizdi.[1]

Kuşak Yol Projesi! - Dosya Haber

Yukarıda bahsi geçen açıklamada ayrıca Özbekistan ile imzalanan kapsamlı stratejik iş birliği anlaşmasının 2013 tarihinde Çin’in mevcut Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından önerilmiş ve Doğu Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlamayı amaçlayan Kuşak-Yol Projesi (Belt and Road Initiative) bakımından da önem arz ettiğine dikkat çeken  Araştırmacı Selenay Erva YALÇIN, bir nevi modern İpek Yolu potansiyeli taşıyan bu projede Çin tarafından öngörülmüş olan sekiz büyük adımın gerçekleştirilmesi için tarafların ekonomik ve ticari potansiyellerinin en aktif şekilde değerlendirilmesi gerektiği noktasına da vurgu yapıldığını belirtti.

YALÇIN, Kuşak-Yol Projesi’nin, Çin kaynaklarının ve teknolojisinin Kuzey ve Orta Koridorlara ilaveten Pakistan, Özbekistan gibi Asya ülkelerinden geçmek suretiyle güneyden de Avrupa’ya ve dünyaya ulaştırılmasını hedefleyen bir proje olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

“Proje; demiryolları, enerji aktarımı sağlayacak bağlantılar ve ticari trafiğin kesintisiz devam etmesi açısından güzergahtaki ülkeler arası sınır geçişlerinde kolaylıklar gibi avantajlar sağlayacaktır.[2] Doğu ve Batı arasındaki ticareti İpek Yolu anlayışıyla canlandırması hedeflenen projede güzergâh ve dağıtım noktası da Pakistan olarak ortaya çıkmaktadır” dedi.

Pakistan ve Çin Filistin'deki son durumu görüştü - Son Dakika Haberleri

Selenay Erva YALÇIN, Çin’in Özbekistan ile imzaladığı “Kapsamlı Stratejik İş Birliği Anlaşması” ile Özbekistan-Çin ilişkilerinin bu yüksek seviyeye ulaşmış olmasının, Çin’in şu ana kadar bu seviyede iş birliği geliştirmiş olduğunun tek ülkenin Pakistan olması açısından da ilgi çektiğini ifade etti.

Çin-Avrupa arası ticareti sağlamakla kalmayan ve kültürel olarak pek çok olanak sağlayan tarihi İpek Yolu’nun da güzergahında bulunan Pakistan, Çin ve Orta Asya açısından ekonomik olarak önemli bir ülke olduğuna vurgu yapan Araştırmacı YALÇIN, “Çin’in mevcut en kapsamlı ticari projesi olan Kuşak-Yol Projesi için de önem taşıyan Pakistan’la ikili ilişkilerin tesisi ve korunması Çin açısından aynı zamanda Hindistan’ı dengelemek bakımından da önemli görülmektedir.[3] O sebeple bu seviyede bir ilişkinin Özbekistan ile de kurulması ekonomik ve politik dengelerin hareketlendiğinin göstergesi” olduğunu dile getirdi.

Ticaret yollarının kurulmasının beraberinde kültürel aktarımı da getirirken, politik birtakım sonuçlara da sebebiyet verdiğini söyleyen Selenay Erva YALÇIN, “Çin’in Kuşak-Yol Projesi coğrafi açıdan incelendiğinde güzergahın Afganistan’ın kuzey ve güneyinden geçtiği görülmektedir. Tıpkı Pakistan gibi Afganistan’ın da tarih boyunca ticari yollar bakımından bir kavşak olması ve Çin, İran, Hindistan gibi Asya ülkelerinin bağlantı noktasını teşkil etme özelliğini, Çin’in jeopolitik açıdan önemli bu ülkeyi de göz ardı etmediğinin bir işareti olarak görmek mümkündür” şeklinde aktardı.[4]

ABD'nin Afganistan'dan Çekilmesi ve Türkiye — ANKASAM | Ankara Kriz ve  Siyaset Araştırmaları Merkezi

“Bahsedilmesi gereken bir diğer önemli unsur da söz konusu coğrafyada Batı’nın nüfuzudur” diyen (AVİM) Araştırmacısı Selenay Erva YALÇIN, 20 yıl süren savaştan sonra 2021’de ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi ile birlikte Geniş Orta Asya’da ABD varlığının sona erdiğini hatırlattı.

YALÇIN, “Henüz hiçbir ABD başkanı herhangi bir Orta Asya ülkesini henüz ziyaret etmemiştir. Avrupa’nın bölgedeki varlığı da ihmal edilebilir düzeyde” olduğuna vurgu yaptı.

Selenay Erva YALÇIN, değerlendirmesinin sonunda da konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Görüldüğü üzere Çin, Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayacak Kuşak-Yol Projesi -2013’te ASEAN’da adlandırıldığı haliyle “Yeni İpek Yolu”- için Asya’daki kilit ülkelerle diplomatik iş birlikleri kurmuş ve bu iş birliklerinin de kapsamını genişletme yoluna gitmiştir. Ayrıca ticari ilişkiler bakımından Afganistan, Pakistan gibi ekonomik potansiyele sahip Geniş Orta Asya ülkeleri için Çin, önemli gelişimler vadetmektedir. Çin’in bu vaatleri Pakistan, Afganistan gibi ülkelerin dünyadaki ticaret akışına aktif olarak katılmaları ve var olan düzene uyum sağlamaları açısından oldukça önemlidir”

Avrasya İncelemeleri Merkezi’nden (AVİM) Araştırmacı Selenay Erva YALÇIN, sonuç olarak Kuşak-Yol Projesi’nin, projenin barındırdığı bölgesel anlaşmaların ve Çin’in proje kapsamındaki ülkelerle kurduğu ikili ilişkilerin, ekonomik ve politik olarak Asya genelinde Çin’in kurmaya ve sağlamlaştırmaya çalıştığı üstünlüğü hissettirir nitelikte olduğunu söyledi.

Selenay Erva YALÇIN, Çin nüfuzunun, Kuşak-Yol Projesi’nin hayata geçtikçe ve güçlendikçe buna paralel bir tarzda artacağını söylemenin herhangi bir şekilde kehanet teşkil etmediğini kaydetti.


[1] “Xi Jinping Holds Talks with President Shavkat Mirziyoyev of Uzbekistan”, Ministry of Foreign Affairs of the People’s Republic of China, Erişim Tarihi: 23 Şubat 2024, https://www.fmprc.gov.cn/eng/zxxx_662805/202401/t20240128_11234651.html .

[2] “China’s Massive Belt and Road Initiative”, Council on Foreign Relations, Erişim Tarihi: 23 Şubat 2024, https://www.cfr.org/backgrounder/chinas-massive-belt-and-road-initiative .

[3] China Pakistan Economic Corridor (CPEC), Embassy of the Islamic Republic of Pakistan Beijing, Erişim Tarihi: 23 Şubat 2024, http://www.pakbj.org/index.php?m=content&c=index&a=show&catid=29&id=17 .

[4] Carlos Martins Branco, “Afghanistan and the Belt and Road Initiative”, The Belt and Road Initiative: An Old Archetype of a New Development Model, Mart 2020, s. 489.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.