enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Altın çocuk sendromu: Başarılı olmak için zorlanan çocuklar

Altın çocuk sendromu: Başarılı olmak için zorlanan çocuklar
6 Ocak 2024
31
A+
A-

Bismillâhirrahmanirrahîm;

Bulundukları ortama uygun davranışlarıyla ve başarılarıyla dikkat çeken, dolayısıyla da herkes tarafından örnek gösterilen çocuklara yönelik bir tabir; altın çocuk… Ancak örnek çocuk olmak beraberinde bir sendromu da getirebiliyor. Buna “Altın çocuk sendromu” adı veriliyor.

UHA / İnternational News Agency

Esra Sayın
Esra SAYIN

Çınar ne kadar uslu bir çocuk”, “Zeynep ne kadar da çalışkan”,”Arda odasını kendi topluyor, görüyor musun?

Ebeveynler zaman zaman çocuklarını bu tür örneklerle kıyaslayabiliyor. Daha önceki haberlerimizde kıyaslamanın çocuklar üzerindeki etkisine bakmıştık.

Psikolog Seda Aydoğdu: "Çocuklarda problem çözme yeteneği, yaşına uygun şekilde geliştirmeli"Bu kez, ailelerin örnek olarak gösterdiği çocuklara yakından bakacağız. Altın çocuk sendromu olarak adlandırılan durumu Klinik Psikolog Seda Aydoğdu’dan dinleyeceğiz.

Çevresi tarafından ve en çok da kendi içinde mükemmeliyetçiliği barındıran çocukların stresle başa çıkma toleransları oldukça düşüktür.

Klinik Psikolog Seda Aydoğdu

Ebeveynlerin “altın çocukları”

Altın çocuk sendromu toplumumuzda ‘örnek gösterilen çocuk’ olarak da bilinen bir ifade. Bu çocuklar içinde bulundukları ortamda ‘uygun’ davranışlarıyla dikkat çekerler. Sorumluluk sahibi olmak bu çocukların en belirgin özelliklerinden… Yetişkinler tarafından sık sık örnek gösterilen bu çocukların ortak diğer bir özelliği ise yaşadıkları stres… Seda Aydoğdu “örnek olmanın” çocuklar üzerinde kurduğu baskıyı şöyle anlatıyor:

“Altın çocuk sendromunda olan çocukların; mükemmeliyetçi olmaya yönelik önemli bir talepleri vardır çünkü sahip oldukları ayrıcalıklı durumu hata yaparak kaybetmek istemezler. Bu durumu korumak için de olması gerekenin üzerinde sorumluluk alırlar ve bu durum da başa çıkmada zorlanmalarına sebep olabilmektedir. Tüm bu uğraşlarla fazla meşguliyet içerisinde olmaları diğerleri ile ilişki kurma zorluğu yaşamalarına sebep olur çünkü içinde bulundukları ayrıcalıklı durum akran ilişkileri içerisinde dışlanmalarına sebep olabilir. Çevresi tarafından ve en çok da kendi içinde mükemmeliyetçiliği barındıran çocukların stresle başa çıkma toleransları da oldukça düşüktür.”

Kusursuz olmaya zorlanmak çocukları nasıl etkiliyor?

Çocuklar ebeveynleri gibi olmak zorunda mı? Ya da onların ulaşamadığı hedefleri gerçekleştirmek? Ebeveynler çocuklarının iyiliğini isterken aslında farkında ya da olmadan, kendi hedef ve ideallerini gerçekleştirmeye çalışabiliyor. Kusursuz olarak yetiştirmeye çalıştıkları çocuklar ise sevilmenin tek koşulunu hata yapmamak olarak görüyor.

Seda Aydoğdu ebeveynlerin yüksek beklentilerinin çocuklar üzerindeki etkisinin yetişkinlikte de devam ettiğini anlatıyor:

“Çocukluk dönemlerinde altın çocuk olarak etiketlenmiş kişiler yetişkinlik hayatlarında; empati ve ilişki kurmakta zorlanan, içinde bulundukları grupta lider özellikleri ile öne çıkmak ve bu sebeple ilişkiler içerisinde bağ kurmakta, anlamakta ve anlaşılmakta zorlanabilmektedirler. Bunların yanı sıra düşük öz güven, stres toleransının düşük olması ve dışarıdan sürekli onay ve takdir almaya yönelik beklentiler içerisinde olabilmektedirler. Unutulmaması gereken en önemli özellik ise; bireysel farklılıkların olması ve herkeste farklı durumlarda farklı belirtilerin ortaya çıkabileceğidir.”

Altın çocuk sendromu: Başarılı olmak için zorlanan çocuklar

Ebeveynler ne yapmalı?

Çocukları stres ve baskıdan korumanın birinci aşaması, ebeveynlerin kendi beklenti ve hedeflerini kontrol etmesiyle mümkün… Her anne ve babanın çocuğunun sağlıklı, mutlu ve öz güvenli olmasını isteyeceğini söyleyen Seda Aydoğdu, ailelerin kısa vadede aşırı beklentiye girebildiğini anlatıyor:

“İçinde bulunduğumuz toplumun eğitim sistemi ve kültürel özellikleri de göz önüne alındığında çocuklarımızdan yüksek akademik başarı, örnek öğrenci ve sosyo-kültürel alanlarda aktif çocuklar olmasının onlara mutluluk ve başarı getireceğinin inancı içerisinde kısa vadede fazla beklenti içerisine farkında olmadan sokabilmekteyiz. Bu durumlar uzun vadede hem biz ebeveynleri hem de çocuklarımızı zorlayabileceği için çocuklarımızın bireysel özelliklerine göre yönlendirmeler yapmak ve beklentilerimizi o seviyede tutmak oldukça önemlidir.”

Peki ebeveynler nelere dikkat etmeli? Aydoğdu bu soruyu da şöyle yanıtlıyor:

“Özellikle kardeşler arası olmakla birlikte çocuğumuzun içinde bulunduğu ortamda ona eşit ilgi göstermeli ve eşit ilgi gösterilmesini sağlamalıyızdır. Empati yeteneğinin gelişmesi ve onay alma ihtiyacına yönelik duygu odaklı iletişimin temeli aile içinde atılmalıdır. Stres yönetimi ve mükemmeliyetçi özelliklere yönelik otokontrolün gelişmesi için profesyonel destek alınması da oldukça önemlidir.”

***

Yazar hakkında

Esra SAYIN, Marmara Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2009 yılında TRT Haber’de muhabir olarak göreve başladı. Yaklaşık 8 yıl Cumhurbaşkanlığı Muhabirliği yaptı. Eylül 2020’den beri görevini TRT Haber’in dijital yayınlarında sürdürüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.