enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:14 Türk mutfağı dünya sahnesinde hızla yükseliyor…
09:04 Hindistan ve Pakistan: Askeri olarak kim daha üstün?…
08:20 Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü: “Dünyanın yaşadığı krizler enerji verimliliği ile çözülebilir”…
07:22 Papa 14. Leo: Katolik Kilisesi’nin ilk ABD’li papası kimdir?…
06:47 CHP’den Hayvanları Koruma Kanunu’na Alternatif Teklif: “Yaşam Hakkı İçin Direneceğiz”…
06:14 Roche İlaç’tan Türkiye-İsviçre arasındaki Dostluk Anlaşması’nın 100. yıldönümüne özel etkinlik: “Geçmişten Geleceğe”…
06:05 Türkiye’de Afet ve Acil Durum Önlemleri!…
00:47 Avrupa Birliği (AB) Eski Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’den AB’ye Gazze eleştirisi…
00:40 AKUT VAKFI’ndan Hatay’a Sağlık Desteği: Karaağaç AKUT VAKFI Aile Sağlığı Merkezi Sağlık Bakanlığı’na Devredildi
00:36 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da öncelikli olarak 2000 yılından önce inşa edilen yapıların ele alındığını açıkladı…
00:35 DP Sözcüsü Altıntaş’tan Hükûmete Kira Krizi Soruları: “Barınma Hakkı Piyasanın İnsafına Bırakılamaz”
00:26 ABD’de yapılan bir ankette, halkın yüzde 56’sı Başkan Donald Trump’ın üniversitelerle ilgili politikalarını onaylamadığını belirtti…
00:26 1972’de fırlatılan Sovyet uzay aracı Kosmos 482, yıllar sonra atmosferi geçerek Hint Okyanusu’na düştü…
00:26 Abe Enerji, Sivas’ta atıklardan günde 95 ton tehlikesiz atığı gazlaştırarak elektrik üretecek…
00:24 AK Parti Sözcüsü Çelik: Ateşkes kararı alınması çok memnuniyet vericidir…
00:21 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan, İBB yolsuzluk soruşturması hakkındaki manipülatif paylaşımlara soruşturma başlatıldı…
00:13 ATMACA’ hedefi tam isabetle vurdu…
00:05 Kocaeli Ticaret Odası’nca, zirai don olayının Kocaeli tarımına etkileri ele alındı…
11:26 Kocaeli ASKF’nin Yeni Oluşum Grubu adayı Mevlüt AĞRA, Kartepe’de delegelerle bir araya geldi!…
09:44 Büyük Selçuklu tarihçisi Osman Turan!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Maden ocaklarında kayıp ve yaralanmaların önüne geçilebilir!

Maden ocaklarında kayıp ve yaralanmaların önüne geçilebilir!
17 Eylül 2023
18
A+
A-

* Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde önceki gün meydana gelen ve bir kişinin hayatını kaybettiği maden ocağındaki göçük olayı, maden kazalarını ve alınacak önlemleri yeniden gündeme getirdi.

* İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Nuri Bingöl, “Maden ocaklarında tehlikelerin kabul edilebilir seviyeye indirilmesi mümkün. Kabul edilebilir seviye ise; kayıp ve yaralanma oluşturmayacak seviyedir.” dedi.

UHA / İnternational News Agency

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzm. Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, Zonguldak’ta önceki gün meydana gelen madendeki göçük olayını hatırlatarak, maden ocaklarındaki risklere değindi.

Maden ocaklarında tehlikelerin kabul edilebilir seviyeye indirilmesinin mümkün olduğuna dikkat çeken Bingöl, “Kabul edilebilir seviye ise; kayıp ve yaralanma oluşturmayacak seviyedir. Öncelikle mekanize yöntemlerin tercih edilmesi, insan gücünün asgariye indirilmesi ile bu seviye yakalanabilir. Bunun ötesinde ise teknik önlemlere baş vurmak; çok iyi bir havalandırma, gaz ölçüm cihazları ile anlık denetleme, çok az riskli durumlarda bile işi durdurma ve madeni boşaltma, teknolojik sonar ve radar gibi cihazlar ile sondajları destekleme, tahkimatları sağlamlaştırma, zemin etütlerini daha sistematik yapma gibi önlemler bunlardan bazılarıdır.” dedi.

Çekya'da kömür madeni patlaması | soL haber

Kömür madenlerindeki en önemli tehlike; patlama!

Dr. Nuri Bingöl, maden ocaklarındaki tehlikelere atıfta bulunarak, şu bilgileri verdi:
“Maden ocaklarında, özellikle kömür madenlerindeki en önemli tehlike patlama tehlikesidir. Kömür madenlerinde metan gazı jeolojik formasyon olarak kömür yataklarında boşluklarda birikerek bulunur. Ve kömür çıkarma işlemleri esnasında açığa çıkarak patlayıcı atmosferler oluşturur. Aynı evinizde doğalgazı mutfakta yanmadan açık bırakmak ve doğalgazın ortama dolması misali. Herhangi bir tutuşturucu kaynak ile de bu bir statik elektrik veya mekanik kıvılcım bile olabilir, patlama riskine sahip olur. Bu yüzden online anlık metan ölçümü çok önemlidir.”

Maden Ocaklarında Kayıp Ve Yaralanmaların Önüne Geçilebilir! - Yeşil Afşin  Gazetesi

Eski tahkimatların kontrolü ve güçlendirilmesi gibi önlemler alınmalı

Göçme tehlikesinin bütün yeraltı ve bazı yerüstü madenlerinde bulunduğunu ifade eden Dr. Nuri Bingöl, göçük risklerini şu şekilde anlattı:
“Tahkimatların sağlam yapılmaması, zamanla eski kuvvetini sağlayamaması nedeniyle ve bazen de yeraltı veya yerüstü su baskınları nedeniyle (Ermenek’te olduğu gibi) göçük riskini taşırlar. Denetlemeler, eski tahkimatların kontrolü ve güçlendirilmesi gibi önlemler alınabilir. Madenlerin en az iki girişi olur. Göçük riskine karşılık acil durumlarda ulaşılabilecek ekstra girişler planlanarak oluşturulmalıdır. Acil durum tatbikat ve yönetimi de önem taşır.”

Karaman'da 18 maden işçisi mahsur kaldı

Bazı bölgelerde aile mesleği haline gelen madencilikte eğitim şart

Bazı bölgelerde aile mesleği haline gelen maden işlerinde eğitimin önemine vurgu yapan Dr.  Nuri Bingöl, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeterli eğitimi olmadan bu işlerde çalışma yapılmaz. Fiziki koşulları elveren kişiler ön eğitimden geçirilerek işe başlatılır. Bu eğitimler içinde iş güvenliği eğitimi ön planda yer alır. Bu eğitimler ayrıca periyodik olarak yılda en az 3 kere devam eder, etmelidir. En az yılda 1 kere, hatta 2 kere acil durum tatbikatları yapılmalıdır. Bu eğitimlerin yanında tecrübe de risklerin azaltılmasına yardımcı olur.  Aile mesleği haline geldiği için yakınlarından, hatta komşularından veya eski çalışanlardan edinilen bu tip tecrübeler, olası riskler konusunda hassasiyet gösterilmesini sağlar.
Risk çoğaldığında yapılacak iş ve işlemler daha hızlı aksiyona geçer ve gerekirse iş durur, tahliye erkenden başlar. Bütün bunlara karşılık gelişen teknolojik imkanlardan da yararlanmak bu risklerin azaltılmasında veya yok edilmesinde büyük katkı yapmaktadır.”

Zonguldak'ta maden ocağında göçük

 

Denetleme ihmali; göçüklere, patlamalara ve can kaybına davetiye çıkarıyor!

Madencilik işinin zorluklarına dikkati çeken Dr. Nuri Bingöl, “Yapılan madencilik işi dünyanın en zor ve meşakkatli bir o kadar da riskli işlerindendir. Tüm önlemleri almadan, riskli durumları ortadan kaldırmadan çalışma yapmak, eğitimleri aksatmak, denetlemeleri ihmal etmek göçüklere, patlamalara ve dolayısı ile can kaybına davetiye çıkarmak demektir.” diyerek sözlerini tamamladı.

KAYNAK* Üsküdar Üniversitesi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.