enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:55 MHP Genel Başkanı Bahçeli: 15 Temmuz’da hainlerin başı ezildi
09:25 Marmara’da köpek balıkları ve vatozlar yeni yaşam alanları arıyor!
09:24 Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan “En Uzun Gece” destanının ilk temsili, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilecek.
09:09 Terörsüz Türkiye sürecinin en önemli aşamalarından birisi olan Meclis’te kurulacak komisyonu
09:07 İçişleri Bakanlığı, 15 Temmuz’da “Atatürk fotoğrafları yasaklandı” iddiasını yalanladı
08:59 Diyanet İşleri Başkanlığı, 15 Temmuz’u etkinliklerle anacak
08:49 FETÖ’nün hain darbe girişiminde neler yaşandı?
00:45 KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, New York 5+1 Gayrıresmi Zirvesine katılmak için bugün New York’a gidiyor
00:40 Rezaletin de böyledi! Yurt dışından gelenlere dijital zulmü: Whatsapp bile kullandırılmıyor!
00:29 FETÖ’nün hain darbe girişiminin üzerinden 9 yıl geçti
00:20 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Necmi Bulut, Haziran ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi
00:08 Kartepe Belediye Başkanı Av. M. Mustafa Kocaman’dan Demokrasi ve Milli Birlik Vurgusu
09:57 İstanbul ve Moğolistan Devlet üniversiteleri iş birliğinde yürütülen “Atlılar Kültürü” başlıklı arkeoloji kazı projesinin bu yılki ayağında çalışmalara başlandı.
08:57 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Ailesi, ‘Yaz Buluşması’ için Ankara’da bir araya geldi
06:54 Dünya Avrupa’nın ortasındaki soykırıma sessiz kaldı: Srebrenitsa
00:53 Cumhurbaşkanı Edoğan, “Pek çok tuzağa, oyuna, senaryoya, sinsi saldırıya maruz kaldık”
00:46 Ankara 2026 Türk Dünyası Turizm Başkenti seçildi
00:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü
00:33 Emine Erdoğan: Kadınların emeğiyle şekillenen güçlü yarınlara olan inançla, birlik ve başarı dileklerimle
00:22 ÖSYM Başkanlığınca ilk kez uygulanan Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı’nın ikinci ve son oturumu olan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi tamamlandı.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Gana’nın başkenti Accra’dan Mektup Var!

Gana’nın başkenti Accra’dan Mektup Var!
17 Ağustos 2023
113
A+
A-

Ganalı ünlü gazeteci Nuhu Adams, başkent Accra’dan ulaştırdığı ‘Accra’dan Mektup Var!’ başlıklı Haber Bültenine göre, ECOWAS genelkurmay başkanlarının 12 Ağustos Cumartesi günü  Gana’nın başkenti Accra’da ECOWAS İhtiyat Kuvvetleri’nin Nijer’de nasıl sahaya ineceği konusunu görüşmek üzere toplanması öngörülmüştü.

Batı Afrika ülkeleri liderleri

ECOWAS üyesi ülkeler ortak para birimine gidiyorBatı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijer ile ilgili bugün yapılması planlanan kriz toplantısını “teknik” nedenlerden dolayı erteledi.

Nijerya’nın başkenti Abuja’da önceki gün bir araya gelen Batı Afrika ülkelerinin liderleri, darbe sonrası Nijer’de demokrasiyi yeniden tesis etmek üzere en kısa zamanda bir ‘ihtiyat gücü’ konuşlandırılması konusunda uzlaşmıştı.

ECOWAS üyesi devletlerin genelkurmay başkanlarının bugün Gana’nın başkenti Accra’da toplanması öngörülmüştü.

Ancak toplantının bugün “teknik nedenlerle” süresiz olarak askıya alındığı açıklandı.

Afrika’nın batısındaki krizlere müdahale için kurulan ve merkezi Nijerya’nın başkenti Abuja’da bulunan ECOWAS İhtiyat Kuvvetleri’nin (ESF), 26 Temmuz’da askerin yönetime el koyduğu Nijer’de anayasal düzenin yeniden tesisi için nasıl sahaya ineceği konusunun bugünkü toplantıda ayrıntılı bir şekilde masaya yatırılması bekleniyordu.

ECOWAS İhtiyat Kuvvetleri nerelerde görev yaptı?

2003’te Fildişi Sahili ve Liberya, 2012’de Gine Bissau ve 2013’te Mali’ye barış gücü olarak giren ve istikrarı sağlamaya çalışan ECOWAS’ın ihtiyat kuvvetleri, kriz zamanlarında üye ülkelerin gönderdiği askerlerden oluşuyor.

ESF, Liberya’da iç savaş sonrası barışı korumak üzere oluşturulan ECOWAS Ateşkes İzleme Grubu’nun (ECOMOG) halefi olarak biliniyor.

Sadece askerlerden oluşan ECOMOG, 2004’te bünyesine sivil ve polisleri de alarak yerini ESF’ye bıraktı.

Konuşlanmaya hazır, toplanmış bir askeri gücü bulunmayan ECOWAS, bölgesel gelişmelere göre üye ülkelerden 2 bin 750 kişilik görev kuvveti oluşturabiliyor.

ECOWAS’ın Nijer’e düzenleyeceği olası bir askeri operasyona, yönetimde cunta hükümetlerinin olduğu Gine, Mali ve Burkina Faso haricinde tüm üye ülkeler destek veriyor.

Nijer ile 1600 kilometrelik uzun bir sınır hattı paylaşan ve gelişmiş askeri teçhizata sahip Nijerya’nın bu operasyonda kilit rol oynayacağı tahmin ediliyor.

ECOWAS kuvvetlerinin herhangi bir ülkeye müdahalede bulunabilmesi için ise ortak karar alınması ya da Afrika Birliği’nce görevlendirilmesi gerekiyor.

ECOWAS’ın ihtiyat kuvvetlerini hazırlama ve konuşlandırma talimatı, Nijer’e kesin bir askeri müdahale anlamına gelmiyor.

Nijer’de cuntayla yürütülen ara buluculuk çabaları sonuçsuz kalırsa askeri müdahale “son çare” olarak değerlendiriliyor.

Nijer’deki darbe

Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani, 28 Temmuz’da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlendiğini ve geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıklamıştı.

Bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou’nun “sırdaşı” olarak bilinen ve Abdourahmane ismiyle de anılan Tchiani, yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapıyordu.

Bazum, 26 Temmuz’dan bu yana şahsi konutunda tutuluyor.

Ek kaynaklar • AFP, AP

Gazeteci* Nuhu Adams

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.