enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:46 Bakan Yerlikaya, “Toplam 103 terör örgütü mensubu ikna yoluyla yurt dışından gelerek teslim oldu”
06:44 Cevdet Yılmaz: Türkiye ekonomisi dayanıklılığını ortaya koymuştur
06:36 Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, hava hedefini vuran ilk insansız savaş uçağı dünya basınında…
06:31 Dışişleri Bakanı Fidan’ın Tahran ziyareti İran gazetelerinde nasıl yer aldı?
00:59 KIZILELMA ve Skydagger testleri: Türk savunma sanayiinde tarihi günler
00:49 Türkiye’de trafiğe kayıtlı taşıt sayısı yüzde 7,5 artarak 33 milyon 193 bin 636’ya yükseldi…
00:35 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Jandarma Genel Komutanlığı 2025 Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda konuştu.
00:28 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu ülkenin ayaklarında büyük pranga gibi bağlanan terörü bir kenara koyacağız”
00:24 CHP’li belediyenin rüşvet davası başlıyor
00:08 Eski AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk için Mecliste cenaze töreni düzenlendi..
00:03 Gazeteci İlhan KARAÇAY’ın ‘Kuşbakışı’ndan Dünyadaki Durum!…
20:41 MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın’dan Papa ziyaretine eleştiri: ‘Şova dönüştürüldüğü görülmektedir’
14:50 Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,7 büyüdü…
13:44 1 Aralık Pazartesi gününden herkese merhaba…
12:04 İlahiyat Koleji Konusunu Ne Kadar Biliyoruz?
00:52 Bundan sonra rakipler düşünsün!…
00:50 CBME Türkiye’de Pazarlamanın, E-Ticaretin ve İhracatın Yeni Yolları İle Trendler Konuşulacak!
00:48 AK Parti Kocaeli İl Başkanı Dr. Şahin Talus, Körfez İstişare Kurulu’nu topladı…
00:43 Orban’dan Moskova ziyareti: Putin ile görüşmesi AB için ne anlama geliyor?
00:41 Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Şen: Aralık ayında İstanbul’a kar bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İYİ Parti Ne Kadar İyi Bir Süreç Yaşadı?

İYİ Parti Ne Kadar İyi Bir Süreç Yaşadı?
11 Haziran 2023
13
A+
A-

* Seçim sonuçları ile birlikte İYİ Parti’nin “birinci parti” olarak çıkma, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçme, Meral Akşener’in başbakan olma düşünceleri tam bir hayale dönüştü.

* İYİ Parti TBMM’ye 2018 seçimlerindeki oyundan daha az oy alarak beşinci parti olarak girebildi.

* Seçimlerin en büyük kaybeden iki partisi CHP ve İYİ Parti oldu.

İYİ Parti Ne Kadar İyi Bir Süreç Yaşadı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisince Trabzon Atatürk Alanı’nda düzenlenen mitingde konuşma yaptı. (Hakan Burak Altınöz/AA, 10 Mayıs 2023)

Prof. Dr. Zakir Avşar – PNPForumAnkara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo, Televizyon Ve Sinema Bölümü Dekanı Prof. Dr. Zakir AVŞAR, Türkiye’nin Ankara merkezli, saygın, bağımsız, tarafsız düşünce ve düşünce kuruluşu olan SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın bünyesinde aylık olarak hazırlanan Kriter dergisi için ‘İYİ Parti Ne Kadar İyi Bir Süreç Yaşadı?’ başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Prof. Dr. Zakir AVŞAR yazısında, Türkiye’nin zor ve gergin bir seçim sürecini daha geride bıraktığını belirterek. 14 Mayıs günü 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 13. Cumhurbaşkanı Seçimi’nin gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Prof. Dr. AVŞAR, Seçim sürecini önceden başlatan Millet İttifakı’nın, omurgasını oluşturan CHP ve İYİ Parti’nin öncülüğünde genişleyerek, önce “altılı masa”, akabinde altındaki, yanındaki partilerle “çoklu masa”ya çevrilerek bir hayli sorunlu ve kendi içinde kavgalı ve çekişmeli şekilde bugünlere geldiğini söyledi.

Prof. Dr. Zakir AVŞAR, Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifadesi ile “Halil İbrahim Sofrası”, kamuoyunun ifadesi ile “altılı masa” içindeki çekişmelerin, pazarlıklar ve kavgaların hem CHP’nin hem de İYİ Parti’nin aleyhine işleyen neticeleri beraberinde getirdiğini hatırlattı.

İçeride “Kazanamayacak Aday” Tartışmaları

“Kuşkusuz ki ilk kavgalar, Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı konusunda ortaya çıktı” diyen Prof. Dr. AVŞAR yazısında,  şunları dile getirdi:

“Önce içten içe süren kavgalar, “kazanabilecek aday” parantezi içinde ifade edilen isimler ile CHP ve İYİ Parti liderleri arasındaki güç gösterisinin aracına dönüştü. Ancak CHP’nin sonradan bütün detayları ile ortaya çıkan trol ordusu ve medya yapılanması, hem bu isimlere hem de İYİ Parti’ye ara ara ayar vererek bunların etkisini geriletirken, Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığında ısrar edileceği CHP’nin üst yönetimince mütemadiyen tekrarlandı.

CHP yönetiminden sürekli olarak Kemal Kılıçdaroğlu isminin aday olarak ortaya konması, bu kez İYİ Parti tarafından yeni bir parantez açılmasına yol açtı: “Kazanamayacak aday”.

Fakat İYİ Parti’nin bu parantezlerine karşı CHP tarafından masanın diğer paydaşlarının ikna edildiği bir başka ilişki modelinin, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’den habersiz yürütüldüğü gerçeği, aday isminin kesinleştirilmesi için yapılan son toplantıda ortaya çıktı.

Meral Akşener’in masadan kalkmasının, kendisine ve partisine maliyeti büyük bir sosyal medya linçi olarak gerçekleşirken, İYİ Parti içinde aslında lider etrafında çelik çekirdek gibi, hangi kararı alırsa alsın sonuna kadar kalacak bir ekip olmadığı, ekibin önemli bir kısmının CHP ve farklı mahfillerle daha yoğun bir ilişki içinde bulunduğunu da ortaya çıkardı”.

“Meral Akşener’i “kumar masası” olarak nitelendirdiği, ağır cümlelerle terk ettiği masaya çok hızlı bir şekilde döndüren, işte tam da parti içinde CHP ile beraber yürümeyi çıkarları için elzem gören bu yapı oldu ama bu kez de dönüşün maliyeti yansıdı İYİ Parti oylarına” diye yazısına devam eden Dekanı Prof. Dr. Zakir AVŞAR, “Hızlı dönüşe ve hatta bizatihi dönüşün kendisine ilkesizlik gözüyle yaklaşanlar ve tepki gösterenler çıktı. Dönüş gerekçeleri, topluma tam olarak ifade edilemediği gibi gerekçe olarak ortaya konan hususlar da inandırıcı olmaktan ziyade tepkileri artırdı. Sözgelimi Meral Akşener, iki belediye başkanının cumhurbaşkanı yardımcısı adaylığına rıza gösterildiği için döndüğünü söylerken, partinin önemli isimlerinden biri olan Müsavat Dervişoğlu, bunun bir senaryo gereği olduğunu, tabanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına ikna için yapıldığını söylüyordu. Dervişoğlu’nun bu söylemine sahip çıkan olmadığı gibi tepki gösteren çok sayıda isim oldu.

Nitekim aday listelerinin belirlenme sürecinde partinin kurucularından Aytun Çıray, adaylıktan feragat açıklaması yaparken, partisinin oylarının hızla geri gittiğini ve baraj altı kaldıklarını açıkladı” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İYİ Parti Ankara İl Başkanlığınca düzenlenen kahvaltı programına katıldı. (Evrim Aydın/AA, 22 Nisan 2023)

İmamoğlu Hamlesine CHP Kontrolü

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Radyo, Televizyon Ve Sinema Bölümü Dekanı Prof. Dr. Zakir AVŞAR, “Elbette İYİ Parti’nin kazanacak ve kazanamayacak aday parantezi açması, kendi büyüme stratejisi açısından çok doğruydu. Çünkü İYİ Parti, Millet İttifakının HDP ile ilişkisinden rahatsız olan CHP’nin Kemalist/ulusalcı seçmenini kendisine çekmeyi amaçlıyordu” şeklinde anlattı.

“Bunun artarak sürmesi ancak İYİ Parti tarafından belirlenecek cumhurbaşkanı adayı ile mümkün idi” diyen Prof. Dr. AVŞAR, “Bunun içindir ki İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından Ekrem İmamoğlu ismi ısrarla dile getirildi. İmamoğlu da bu yönde niyetini ortaya koymuş olsa da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibini hafife aldığını hızlı bir şekilde fark etti. Bayram ziyareti gerekçesiyle gittiği Karadeniz gezisinin hemen sonrasında İmamoğlu, CHP’nin yoğun bir saldırısı ile karşılaştı” dedi.

İYİ Parti’nin İmamoğlu oyununu bozan bir diğer isim ise kendilerinden ayrılarak kurulan Zafer Partisi’nin Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın olduğunun altını çizen Prof. Dr. Zakir AVŞAR, Özdağ, İmamoğlu’na karşı Mansur Yavaş ismini ortaya attığını söyledi.

“Mansur Yavaş ismi ile Zafer Partisi, İYİ Parti tabanını hedefliyordu” diyen Prof. Dr. AVŞAR yazısında, şunları aktardı:

“Şayet Meral Akşener hızlı bir manevra ile cumhurbaşkanı adayı olarak kazanabilecek aday parantezine Mansur Yavaş ismini de eklememiş olsaydı muhtemeldir ki Zafer Partisi bu manevrada bir hayli başarılı olacaktı. Her ne kadar Mansur Yavaş her iki parti tarafından da isminin zikredilmesine pek hevesli gibi durmasa da çok da uzakta kalmadı. Topun ayağına gelme ihtimalini hep gözetti.

Meral Akşener, esas darbeyi masadan kalktıktan sonra İmamoğlu ve Yavaş’a yapmış olduğu açık çağrı ile aldı. Her iki isim de bu çağrıya mukabil Kemal Kılıçdaroğlu’na destek açıklamak zorunda kaldılar. İki ismin daha sonra Kemal Kılıçdaroğlu’nun bilgisi veya talimatları ile Meral Akşener’le temasları sonrasında, cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak ilanları gibi hususlar masaya dönüş için birer gerekçe olarak sunulsa da Meral Akşener’in Kemal Kılıçdaroğlu için açmış olduğu kazanamayacak aday parantezini ortadan kaldırmaya yetmedi.

Üstelik parti içinde önemli bir isim olan Yavuz Ağıralioğlu’nun istifasına doğru giden bir süreç de başladı. Ağıralioğlu’nun istifası ve istifa gerekçelerini toplumla paylaşması, İYİ Parti’nin milliyetçi ve muhafazakar tabanında bir karşılık buldu. Teşkilatlardan genel merkeze tepkiler yükseldi. (devam edecek-Toparladıkları Tek Tek Dağıldı)

Gazeteci* Ataner YÜCE

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.