enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna Bahmut’un bazı bölgelerinden çekildi, Rus güçleri kenti almak için bastırıyor

Ukrayna Bahmut’un bazı bölgelerinden çekildi, Rus güçleri kenti almak için bastırıyor
16 Nisan 2023
495
A+
A-

* Rusya-Ukrayna savaşının en sıcak çatışmalarından birine sahne olan Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinde yer alan Bahmut kentindeki hareketlilik şiddetlenmiş durumda. 

* Rus özel güvenlik şirketi Wagner savaşçıları ile Rus düzenli ordu birlikleri, Ukrayna askerlerinin ikmal yollarını kesmeye çalışırken bir yandan da Bahmut’a üç ayrı koldan saldırıyor. 

* Aylardır devam eden çatışmaların netincesinde iki taraftan binlerce askerin hayatını kaybettiği Bahmut, hayalet şehre dönmüş durumda. 

* Ukrayna ordusu bölgede hala varlığını sürdürüyor ve yoğun Rus saldırılarına rağmen kentin batı kısmını şimdilik elinde tutuyor. 

Diego Herrera Carcedo AA
[Ukrayna topçu birlikleri Bahmut yönündeki Rus hedefleri ateş altına almaya çalışıyor.
Diego Herrera Carcedo AA]

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘EuroNews’ kaynaklı Mustafa BAĞ’ın haberine göre, Wagner’e bağlı profesyonel savaşçılar Bahmut merkezine ilerlemeye çalışırken, bir yandan Rus paraşütçü birliklerinin şehrin (kuzey ve güney) kanatlarına saldırarak Wagner’e destek verdiği belirtiliyor.

İngiltere: Ukrayna ordusu Bahmut’un bazı bölgelerinden çekildi

İngiltere Savunma Bakanlığı, dokuz aydır savaşın en uzun ve en kanlı mücadelesine sahne olan kentteki son gelişmeyle ilgili “Rusya, Bahmut’a yönelik saldırılarını yeniden şiddetlendirdi” açıklamasında bulundu.

Ayrıca İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna birliklerinin yeni Rus saldırıları karşısında Bahmut’un bazı bölgelerinden çekilmek zorunda kaldığı bilgisini paylaştı.

Bakanlığın değerlendirmesinde, “Ukrayna savunması hala kentin batı bölgelerini elinde tutuyor ancak son 48 saat içinde özellikle yoğun Rus topçu ateşine maruz kaldı” denildi.

Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın dokuz aydır ele geçirmeye çalıştığı Bahmut’a yönelik büyük saldırı için diğer cephelerden asker çektiğini ve böylece topyekun işgali yeniden canlandırmaya çalıştığını dile getiriyor.

Ukrayna’nın en güçlü destekçilerinden biri olan İngiltere’de ordunun günlük basın toplantısında paylaşılan bilgi notunda, “Ukrayna birlikleri önemli ikmal sorunlarıyla karşı karşıya ancak teslim olmaya zorlandıkları mevzilerden düzenli bir şekilde geri çekildiler” denildi.

AA
[Ukrayna ordusu, Bahmut bölgesinde kentin bazı noktalarından çıktı
AA]

Bilgi notunun devamında, “Rusya Savunma Bakanlığı ve Wagner Grubu’nun güçleri işbirliğini geliştirirken, Rusya, Bahmut’a yönelik saldırısını yeniden arttırdı.” ifadeleri kullanıldı.

Dünyanın farklı noktalarında savaş suçu işlemekle suçlanan Wagner savaşçıları, Bahmut’u ele geçirme operasyonuna öncülük ediyor.

Batılı ülkeler daha önce Rusya Savunma Bakanlığı ile Wagner arasındaki rekabeti Rusya’nın zayıf noktası olarak gösteriyordu.

Savaştan önce yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı Bahmut, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da eşi benzeri görülmemiş yoğunluktaki bir kara savaşına ve topçu ateşine sahne oluyor.

Askeri analistlere göre Rusya, ana hedefi konumundaki Bahmut’u kış boyunca vurdu ancak şu ana kadar istediğini elde edemedi.

AP
[Bahmut havadan görünüm
AP]

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maliar, Rus askeri liderlerlerinin diğer bölgelerdeki birlikleri Bahmut’a yönlendirdiğini aktardı.

Maliar, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, “Düşman Bahmut’ta en profesyonel birliklerini kullanıyor ve önemli miktarda topçu ve hava gücüne başvuruyor. Düşman her gün Bahmut’ta 40, 50 saldırı dalgası ile 500 bombardıman gerçekleştiriyor.” ifadelerine yer verdi.

Her iki taraf da şiddetli savaşa hazırlanırken Rusya, yeni birlikler getirmenin telaşı içerisinde. Ukrayna ise Batılı müttefiklerinden alacağı yeni silahları Bahmut’ta Rus birliklere karşı kullanmak istiyor.

Bahmut, bir anlamda taraflar arasında prestij savaşına da dönüşmüş durumda.

Gazeteci* Mustafa BAĞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.