enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:52 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, COP30 Liderler Zirvesi için bugün Brezilya’nın Belem kentine gidecek…
00:49 Selanik’teki Atatürk Evi, 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Günü’nde açılıyor…
00:39 AB Yüksek Temsilcisi Kallas Türkiye için ‘Önemli bir ortak’ diyerek açıkladı…
00:37 Burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
00:34 UNESCO 43. Genel Konferansı’nda,15 Aralık’ın, “Dünya Türk Dili Ailesi Günü” olarak ilan edildi…
00:34 Nizip Ticaret Odası’nda (NTO) Eğitim İçin Birlik: Temsili Ayakkabı Dağıtım Töreni Gerçekleştirildi
00:34 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), ilin sağlık turizmindeki gücünü dünyaya tanıtmaya devam ediyor
00:30 Otomotivde ekim rekoru: 10 ayda 1 milyondan fazla araç satıldı…
00:28 Türk savunma sanayii yenilikçi ürünleriyle, Mali’nin başkenti Bamako’da BAMEX’25 fuarında olacak…
00:24 ABD’den nadir mıknatıs bağımlılığını bitirmek için 1.4 milyar dolarlık yatırım…
00:23 İÜ Rektörü Zülfikar: 6 asırlık üniversitenin ve mezunlarının onurunu koruduk
00:18 Marjinal Porter Novelli’den,’Yanındayız Derneği’ne stratejik iletişim danışmanlığı desteği
00:13 Dışişleri Bakanlığı, “Avrupa Komisyonu 2025 Türkiye Raporu” hakkında, ‘Ön yargılı ve mesnetsiz’ dedi…
00:04 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’den: Son 6 yılda 18 yeni üst geçit, 38 engelli asansörü
12:33 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
11:00 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
00:55 “Her yerde Türkiye var!”
00:42 İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Siber suç operasyonlarında 539 şüpheli yakalandı”
00:38 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
00:32 Kasım ayında temettü verecek 10 şirket
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Binasının riskli olduğunu düşünen kişi bireysel olarak ne yapabilir?

Binasının riskli olduğunu düşünen kişi bireysel olarak ne yapabilir?
1 Mart 2023
189
A+
A-

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından riskli binalarla ilgili birçok soru gündeme geldi. Onlardan birisi de riskli olan binalarda konut sahiplerinin uzlaşması. Ev sahibi veya kiracı, binasının riskli olduğunu düşünüyor ama diğer sakinlerle uzlaşamıyorsa neler yapabilir, nereye başvurabilir?

Bazı mülk sahipleri binalarının dayanıklılığını öğrenmek için başvuru yapıyor, bazıları da riskli yapı çıkarsa yıkılır düşüncesiyle buna yanaşmıyor. Bu durumda anlaşmazlıklar ortaya çıkıyor.

Peki, binasının riskli olduğunu düşünen kişi bireysel olarak ne yapabilir?

Hem özel hem de büyükşehir belediyesinden alınan raporda taşınmazın kaydına bir işlem yapılmıyor.

En garanti yol bakanlığa başvurmak

Üçüncü yöntem ise en kesin sonuç…

Kentsel dönüşüm kararı % 51 payla alınmalı' - Son Dakika Haberler

Avukat Çiğdem Kezer, üçüncü yöntemle ilgili şu bilgiyi verdi:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisanslandırılan kuruluşlar var. Bu kuruluşlar marifetiyle binanın karotu aldırılarak riskli yapı tespiti yapılabilir ve akabinde eğer çürük çıkarsa yani riskli yapı tespit edilirse bu sefer yasal süreç başlar.

Yüzde bir hisse payına sahip tapu sahibi bile, bir binanın riskli yapı tespitini yaptırabiliyor. Rapor riskli çıkarsa, taşınmaz yıkılmak ya da güçlendirilmek zorunda.

Kiracılar oturdukları binanın hukuken riskli yapı tespitini yaptıramıyorlar. Sadece ihbarda bulunabiliyorlar. Peki, ihbar ve şikayet dilekçeleri nerelere verilebiliyor?

Kezer, başvuruların Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne, ilçe belediyelerine veya belediyeler şikayet dilekçesiyle yapılabileceğini söyledi.

Riskli yapılar ya yıkılacak ya da güçlendirilecek. Güçlendirme kararı, kat maliklerinin çoğunluğunun 5’te 4 çoğunluğu ile alınabiliyor. Yıkıp yeniden yapmayla ilgili de kanun oy birliğini istiyor.

Yıkım için oy birliği şart mı?

Yani oy birliği demek yüzde 100 muvafakat, yüzde 100 mutabakat anlamına geliyor.

Kezer, oy birliğinin sağlanamaması durumunda olacak gelişmeleri şöyle aktardı:

Oy birliği sağlanamayan durumlarda 3’te 2 arsa payı çoğunluğuyla iş ve işlemler yürütülüyor. Bu durumda geri kalan yani uzlaşamayan ve belki bu karara muhalif olan kişilerin bu sefer kanunda bakanlıkça belirlenecek rayiç bedelden az olmamak üzere bir bedelle imzalayanlara veya bu konuda karar alanlara pay satışı işlemleri yapılır diye bir madde var.

Süleyman Kaçmaz

Gazeteci* Süleyman Kaçmaz

***

Yazar Hakkında

1994’te İstanbul’da doğdu. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden dereceyle mezun oldu. Üniversite hayatı boyunca Kampüs TV’de haber merkezinde deneyim elde etti. 2017’deki TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması’ndan Televizyon Haberciliği Ödülü ve 2018’deki Aydın Doğan Genç İletişimciler Yarışması’ndan Yazılı Spor Haberi Ödülü başarılarından bazıları. Yine üniversite döneminde Kayserispor Kulübü’nde anonsörlük yaptı. Birçok yerel gazetede tecrübe edindi. Stajını CNN Türk’te tamamladı. Mezun olduktan sonra ise TV 1’de muhabirlik ve spikerlik yaptı. Nisan 2019’dan beri TRT Haber’de muhabir olarak görev yapıyor.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.