enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
00:53 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı.
00:48 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
00:43 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:38 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
00:34 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
00:21 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
00:17 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda konuştu…
00:14 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:12 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
00:06 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
00:04 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
00:01 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
09:22 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:11 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çocukları “yaşam üçgeni” kurtarıyor

Çocukları “yaşam üçgeni” kurtarıyor
9 Şubat 2023
238
A+
A-

5 yaşındaki Hazal, 7 yaşındaki Beşir ve 2 aylık Muhammed… Onlar, depremden saatler sonra enkaz altından kurtarılan çocuklardan birkaçı… Sağ olarak çıkarıldılar çünkü çocuklar, küçük oldukları için onların yaşam üçgeni daha kolay oluşabiliyor.

Mine Yagıcı Çiftci
TRT Haber : Mine Yagıcı Çiftci

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından arama-kurtarma çalışmaları hala devam ediyor. Enkaz altından çıkarılan her bir kişi diğerlerine umut oluyor. Özellikle de çocuklar…

Diyarbakır’da 81 saat sonra enkazdan çıkarılan 7 yaşındaki Beşir, Hatay’da yıkılan enkazdan 72 saat sonra çıkarılan 5 yaşındaki Hazal, 48 saat sonra çıkarılan 2 aylık Muhammed ve daha nice mucize kurtuluşlar gerçekleşti.

Enkazdan çıkarılan çocuklarla ilgili gelen haberler akıllara “Çocuklar enkaz altında yetişkinlere göre daha uzun süre mi hayatta kalıyor?” sorusunu getiriyor. Konuyla ilgili Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Başar Cander’le konuştuk.

Çocukları "yaşam üçgeni" kurtarıyor

Yaşam üçgeni daha kolay oluşuyor

Daha önceki depremlerde de benzer durumların yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Cander, “Çıkarılan çocukların çoğunda travma yok dikkat ederseniz. Üzerine darbe gelmemiş. Yaşam üçgeni daha kolay oluşmuş bu bir sebep” diyor.

Grafik: TRT Haber

[Grafik: TRT Haber]

Çocukların enkaz altında yetişkinlere nazaran daha uzun süre dayanabilmesinin bir başka sebebi ise yaşları itibarıyla daha sağlıklı olmaları ve kronik rahatsızlıklarının olmaması. Prof. Dr. Cander bu durumu şöyle açıklıyor:

“Organları daha tolerans gösterebilecek kapasitede olduğu için bu bir avantaj. Mesela yaşlı bir kişinin bir kalp hastalığı varsa onun durması daha zordur.”
Bir diğer avantaj ise daha küçük oldukları için vücutlarındaki kas kütlelerinin daha az olması. Deprem sonrası enkaz altında kalanlarda yaşanan ezilme sendromu görülebiliyor. Ancak kas kütleleri daha az olan çocuklar, bu problemleri bir yetişkine göre daha az yaşıyor.

Çocukları "yaşam üçgeni" kurtarıyor

“Optimal bir soğukluk metabolizmayı yavaşlatabilir”

Deprem sonrası merak edilen bir başka soru ise soğuk havaya rağmen çocukların hayatta kalmaları. Hatta bu konuda hipoterminin olumlu etkisi olduğu bile ifade edildi.

Prof. Dr. Cander, hipoterminin bu depremde belirleyici bir faktör olduğunun altını çiziyor ve sözlerini sürdürüyor:

“Hipoterminin yaşamda kalmaya, pozitif yönde etki etmesini söylemek için daha fazla delile ihtiyacımız var. Ama şunu söyleyebiliriz. Hipotermi değil de optimal bir soğukluk, vücut metobalizmasını yavaşlatan dolayısıyla tüketimi azaltan ama çok da aşırı etkilemeyen durumlar bunu uzatmış diye yorumlanabilir.”

***

Yazar Hakkında

Mine Yagıcı Çiftci, 1979’da İstanbul’da doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Gazeteciliğe 1997’de henüz öğrenciyken başladı. NTV, Gold News Dergisi, Cordis Group, Memory Dergisi ve Medya Joy gibi yayın organlarında muhabir ve editör olarak görev yaptı. 2018’den beri TRT Haber’de çalışıyor.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.