enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
00:53 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı.
00:48 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
00:43 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:38 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
00:34 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
00:21 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
00:17 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda konuştu…
00:14 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:12 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
00:06 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
00:04 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
00:01 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
09:22 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:11 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yazım Sanayiciler Derneği’nden (YASAD) kamuoyu açıklaması…

Yazım Sanayiciler Derneği’nden (YASAD) kamuoyu açıklaması…
27 Aralık 2022
432
A+
A-

Yazım Sanayiciler Derneği (YASAD), 28.11.2022 tarihli https://www.bloomberght.com/turkiye-bir-yilda-30-binyazilimci-kaybetti-2320014 ve https://t24.com.tr/ internet sitesinde yer alan “YASAD Başkanı Kamalı: 2021’de 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti” başlıklı haberiyle ilgili olarak ‘Tekzip ve Kamuoyu Açıklaması yayınladı.

Yazım Sanayiciler Derneği (YASAD) Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı basın açıklamasında, Dernek Başkanı Gönül Kamalı’nın bir basın kuruluşuna verdiği mülakatın, bağlamından koparılarak ve içeriğinde değişiklik yapılmak suretiyle çeşitli mecralarda yayınlandığı ifade edildi.

İlk olarak Bloomberght.com adresinde bağlamından kopartılarak yapılan haberden yola çıkarak yapılan diğer en hafif ifadeyle gerçekleri yansıtmayan haberlerin maksadı aştığını görüldüğü dile getirilen açıklamada,  “Gerek Dernek Başkanımız gerekse Derneğimiz, okuyucuda yanlış anlamaya neden olabilecek bu haber ve yazılara ilişkin düzeltme ve basın bülteni açıklamaları yapmıştır” denildi.

Yazım Sanayiciler Derneği (YASAD) Genel Sekreterliğin açıklamasında, ayrıca “Tekzip metnimize rağmen, kasıtlı olduğunu düşündüğümüz bu tarz haber ve yazıların yayınlanmaya devam ettiğini üzülerek görüyoruz. Bu nedenle 28.11.2022 tarihinde, yayınlanmasını sağladığımız “düzeltme metnini” bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” şeklinde yer aldı.

Düzeltme metni hakkında da bilgi veren Yazım Sanayiciler Derneği (YASAD) Genel Sekreterliği, şunları aktardı:

“28.11.2022 tarihli https://www.bloomberght.com/turkiye-bir-yilda-30-binyazilimci-kaybetti-2320014 ve https://t24.com.tr/ internet sitesinde yer alan “YASAD Başkanı Kamalı: 2021’de 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti” başlıklı haberinde, “…2021 yılında Türkiye’den 30 bin yazılımcının yurt dışına gittiği… Kamalı, Türkiye’deki yazılım şirketlerinin yılda yüzde 20 büyüdüğünü belirtirken iş gücünün ise aynı dönemde yüzde 10’dan fazla azaldığını belirtildiği” ifadeleriyle iş gücü verilerinden bahsederek analiz yapıldığı, ancak haber kaynağında ve verilerde herhangi bir bilimsel bir dayanak olmadığı, dayanaktan yoksun veriler ile kamuoyunu yanlı bir şekilde yönlendirdiği tespit edilmiştir. Verilerin doğru yorumlanması için gerekli teknik bilgiler ve haberdeki hatalara ilişkin düzeltmeler aşağıda yer almaktadır.

“Bloomberght.com ve https://t24.com.tr/ internet sitelerinde 28.11.2022 tarihinde yayınlanan “YASAD Başkanı Kamalı: 2021’de 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti” Başlıklı haberde Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül KAMALI’nın ifadelerine yer verilerek “2021 yılında Türkiye’den 30 bin yazılımcının yurt dışına gittiği” iddia edilmiştir. Ancak Türkiye’nin 2021 yılı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) iş gücü verileri incelendiğinde NACE Rev.2 sınıflandırmasına göre tüm sektörlerde çalışan yazılımcı sayısının bir önceki yıla göre yüzde 17,8 artış gösterdiği görülmektedir.

İlgili haberde “Şirketler büyürken iş gücünü kaybediyor” başlığı altında “Kamalı, Türkiye’deki yazılım şirketlerinin yılda yüzde 20 büyüdüğünü belirtirken iş gücünün ise aynı dönemde yüzde 10’dan fazla azaldığını belirtti” ifadesi yer almaktadır.

Avrupa Birliği Resmi İstatistik Ofisi verilerine göre 2021 yılında AB’ye üye 27 ülkenin Bilgi ve İletişim sektöründe istihdam ortalama yüzde 7,5 artarken nitelikli insan kaynağının da arttığı gözlenmektedir. Uluslararası standartlara (ISCO-08) göre yazılımcıları da kapsayan, üst düzey beceri seviyesine sahip profesyonel meslek mensuplarının sayısı 2021 yılında yüzde 17,7 artış göstermektedir. Ayrıca, Türkiye’de Bilgi ve İletişim sektöründe faaliyet gösteren işletme sayısı aynı dönemde yüzde 11,3 artmıştır.

İstihdamda gözlenen bu büyümeye ek olarak, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yayımladığı Bilançoları raporuna göre Bilgi ve İletişim sektörünün net kârı 2021 yılında önceki yıla göre yüzde 63,8 artmıştır.”

Yazım Sanayiciler Derneği (YASAD) Genel Sekreterliği’n açıklamasının son bölümünde de, İstanbul İhtisas Serbest Bölgesi, Havalimanı Cad. No:1 Kat:-1 Yeşilköy Bakırköy İstanbul Türkiye Tel:+90 (212) 276 05 25 www.yasad.org.tr yasad@yasad.org.tr Kaynağı olmayan verilerin kullanılması, hiçbir objektif veriye dayanmayan ve istatistiki verilerden uzak ifadelerin kamuoyunu yanlış yönlendirerek bilgi kirliliğine yol açtığı belirtildi.

“Bu bağlamda bahsi geçen ifadelerin bilimsel dayanağının olması büyük önem arz etmektedir” denilen açıklamada, “Bu bilgiler ışığında haberdeki hataların giderilmesi, gerekli düzenlemelerin yapılması ve kamuoyunun bir daha yanlış bilgilendirilmesine sebep olmamak adına hukuki haklarımız saklı kalmak kaydıyla, teknik alanlarda objektif verilere dayanan istatistiki veriler ile haber yapılması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Gazeteci* Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 27 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.