enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü
00:49 İsrail ve Yunanistan bu gelişmeyi, sadece güvenlik değil, nüfuz mücadelesi açısından da kritik bir eşik olarak okuyor…
00:41 Rusya-Ukrayna Arasında Barış Neden Sağlanamıyor?
00:41 İslamofobi mi Yoksa İslam Düşmanlığı mı?
00:41 Bakan Uraloğlu: “Taşınabilir Elektronik Cihazlarla İlgili Uluslararası Kurallara Titizlikle Uyulması Gerekiyor”
00:33 Rusya’da bilime ve akla yatırım
00:28 Bakan Yerlikaya Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü
00:20 Bakanlıktan, otel yangınıyla ilgili eski İş Başmüfettişi hakkında soruşturma izni
00:17 WWF’ten plastik kirliliğine karşı güçlü ve hukuken bağlayıcı bir küresel anlaşma çağrısı
00:15 Devlet Bahçeli: Türkiye terör musibetinden kalıcı olarak kurtulacaktır
00:06 Milli İstihbarat Akademisi, İsrail ile İran arasındaki savaşı raporlaştırdı
07:16 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:41 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
06:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
00:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
00:52 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
00:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
00:38 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
00:38 Yıllık izinlerini memleketlerinde geçiren gurbetçilerin yaşadıkları ülkelere dönüş yolculuğu başladı
00:26 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi yapılacak…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Halkbank Dosya ve Delillerini Acilen Ulaştırın”

“Halkbank Dosya ve Delillerini Acilen Ulaştırın”
18 Aralık 2022
183
A+
A-

ABD Anayasa Mahkemesi 17 Ocak’ta, Halkbank’ın “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası”na göre ABD’de yargılanamayacağı gerekçesiyle yaptığı temyiz başvurusuyla ilgili duruşmadan bir ay önce, bir alt mahkemedeki davayla ilgili dosyanın tamamının acilen kendilerine ulaştırılmasını talep etti.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘VOA’ya dayandırdığı New York kaynaklı Can KAMİLOĞLU’nun haberine göre, Daha önce Halkbank’ın, “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamına girdiği için New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’ne başvurmuş ancak Hakim Richard Berman, temyiz talebini reddetmişti.

Halkbank’ın farklı tarihlerde iki kez kararın temyizi için başvurduğu İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi de federal mahkemeyle aynı kararı alıp, temyiz başvurusunun reddine karar vermişti.

ABD Anayasa Mahkemesi, İkinci Bölge İstinaf Mahkemesine gönderdiği yazıda, yasal prosedür çerçevesinde, Halkbank’ın daha önce temyiz talebiyle başvuruda bulunduğu bir alt mahkemedeki dökümler dahil tüm dosya kaydının mahkeme tarafından derhal tasdik edilerek acilen kendilerine iletilmesini talep etti.

Anayasa Mahkemesi, İstinaf Mahkemesi’nde kayda alınmış tüm soruşturma delillerinin, belgeler, ek dosyalar, diskler, video kayıtları, ses kayıtları ve Halkbank’la ilgili benzer tüm materyallerin ivedilikle özel kargo şirketine bağlı kuryeyle mühürlü olarak kendilerine iletilmesini istedi.

İstinaf Mahkemesi’nden ellerinde Halkbank davasıyla ilgili gizli belgeler, kayıtlar varsa bu materyalleri mühürleyip kayıt altına alınmasından sonra kendilerine ulaştırılması da talep edildi.

Anayasa Mahkemesi, eğer bazı bilgiler mahkemeye bağlı şifreli web sitelerindeyse bu linklerin de acilen kendileriyle paylaşılmasını istedi.

Dosyaların talep edilmesi nasıl yorumlandı?

VOA Türkçe’nin görüşlerine başvurduğu dava sürecini yakından izleyen hukukçular, bir ay sonra yapılacak duruşma öncesi, Anayasa Mahkemesi’nin iki kez Halkbank’ın aleyhine karar almış alt mahkemeden tüm dosya ve delilleri istemesinin ilk duruşmada kararın çıkabileceği yönünde bir işaret olduğunu iddia ettiler.

Hukukçular, alt mahkemenin daha önce Halkbank aleyhine iki kez almış olduğu kararın bir benzerini Anayasa Mahkemesi’nde de çıkabileceğini öne sürdü.

Gazeteci* Can KAMİLOĞLU

[UHA Haber Ajansı, 18 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.