enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sahte diploma soruşturmasına ilişkin, yargı sürecinin devam ediyor
00:03 DMM: ‘Sahte diploma’ soruşturmasındaki iddialar dezenformasyon ürünüdür
23:57 SPD Başkanı Yıldız : Kuruyan Göllerimiz ve Kesilen Sularımızın Nedeni Benzer!
22:25 Kocaelispor lig için olumlu sinyaller veriyor!
22:08 UHA/ İnternational News Agency, Nevşehir Kültür Yolu Festivali’nde
19:35 Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK), faaliyete geçtiği günden bugüne yapılan 52 bin 749 başvurudan 50 bin 770’ini sonuçlandırdı…
09:02 Avrupa’nın en büyük bankalarının hisseleri geçtiğimiz hafta itibariyle Küresel Finans Krizi’nden bu yana en yüksek seviyelere ulaştı…
07:45 Nazım Hikmet Yaz Kampı’nın 10’uncusu Tamamlandı: Gençler Büyükada’da Buluştu
07:24 Gazeteci Veysel KAVRAYAN’dan Nevşehir Kültür Yolu Festivali’den notları!
00:59 TBMM Başkanı Kurtulmuş: İnanıyorum ki komisyonumuz tarihi misyonu layıkıyla gerçekleştirecek
00:44 Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) özel hastanede yaptırdığı tedaviden fazla ücret alındığı talebi üzerine başvuran hastaya 11 bin 400 liranın iadesi sağlandı…
00:44 Türkiye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi’nde, Balkan Barış Platformunun potansiyel faydaları ve karşılaşabileceği zorluklar nelerdir?
00:31 Kaynaklar: Trump, Azerbaycan ve bazı Orta Asya ülkelerini İbrahim Anlaşmaları’na dahil etmek istiyor
00:31 Aceleci Tepki Siyasetine Hapsolmak
00:16 İzmir’de bugünden itibaren su tüketiminin yoğun olduğu 11 ilçede planlı ve dönüşümlü su kesintilerine başlanacak…
00:10 Azerbaycan ve Ermenistan Barış Görüşmeleri : Abu Dabi
00:03 Dışişleri Fidan’ın üniversite diplomasına ilişkin iddiaları yalanladı
00:02 Kocaeli Ticaret Odası’dan (KOTO), Mobilya Sektörü’ne yönelik bilgilendirme ve istişare toplantısı
22:22 Tarihi komisyonun ilk toplantısı sona erdi
12:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’yi bölgesinde kutupbaşı yapacağız
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna Doğuda Rusya’ya Karşı Koymaya Devam Ediyor

Ukrayna Doğuda Rusya’ya Karşı Koymaya Devam Ediyor
14 Aralık 2022
560
A+
A-

Rusya ve Ukrayna arasındaki şiddetli çatışmalar, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinde bugün de devam etti. Kiev’in Paris’te biraraya gelen müttefikleriyse Ukraynalılar’ın dondurucu kış aylarını atlatmalarına yardımcı olmak için 1 milyar Euro’luk yardım sağlanması üzerinde anlaştı.

Ukrayna'daki ayrılıkçı yönetimler Rusya'ya katılmak için referandum  düzenliyor - 24 BursaUluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın KİEV Temsilcisi Daria KALENİUK‘un haberine göre, Rus kuvvetleri, Kremlin’in ilhak ettiğini açıkladığı dört bölgeden ikisi olan Donetsk ve Luhansk’ın tam kontrolunu ele geçirmek için mücadele ediyor.

Moskova ayrıca füze ve SİHA saldırılarıyla Ukrayna’nın enerji altyapısını hedef almayı sürdürüyor.

Pazartesi günü Ukrayna genelinde hava akını sirenlerinin sesi yükseldi; ancak yeni saldırılar olduğuna ilişkin bildirim yapılmadı.

Donetsk’in Moskova kontrolundaki kısmının Rusya tarafından atanan yerel yöneticisi Denis Puşilin, Rus medyasına yaptığı açıklamada, Donetks Halk Cumhuriyeti’nin yarısından biraz fazlasının “özgürlüğüne kavuşturulduğunu” söyledi. Ancak Reuters haber ajansı, bu açıklamayı bağımsız kaynaklardan doğrulatamadığını duyurdu.

Donetsk’te son haftalarda yaşanan şiddetli çatışmalar, bölgenin hangi kısımlarının Rus, hangi kısımlarınınsa Ukrayna kontrolunda olduğunu anlamayı zorlaştırıyor.

Bölge Valisi Pavlo Kirilenko, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, son 24 saatte Donetsk’te, üç sivilin öldüğünü bildirdi. Güneydeki Herson bölgesinin valisi Yaroslav Yanuşeviç de Rus topçu saldırıları sonucu üç kişinin öldüğünü, 15 kişinin yaralandığını açıkladı.

Yanuşeviç, Rusya’nın Herson’un Ukrayna kontrolundaki kısmına 57 topçu saldırısı yaptığını söyledi.

Zelenski, Cuma günkü açıklamasında, Rusya’nın Donetsk cephesine yönelik topçu saldırılarının Bahmut kentiyle ağır hasar alan Avdiyivka’yı enkaz altında bıraktığını söyledi.

Ukrayna silahlı kuvvetlerinden dün gelen açıklamada, Rusya’nın bu iki kenti ele geçirme çabalarını yoğunlaştırdığı bildirilmişti.

Belarus’tan geniş kapsamlı askeri hazırlılık tatbikatı

Rusya’nın yakın müttefiki Belarus, ülkenin güneyinde muhabere hazırlıklarını arttırma amacıyla sürpriz bir askeri teftiş düzenledi. Belarus’un son dönemde askeri tatbikatları arttırması, komşusu Ukrayna’yı kaygılandırıyor.

Belarus’un geçen hafta terörle mücadele tatbikatı düzenlemesi, Ukrayna’nın Minsk’in niyetini sorgulamasına yol açmış, Belarus’un askeri ve ekonomik açıdan müttefiki olduğu Rusya’nın yanında savaşa gireceği kaygısını pekiştirmişti.

Belarus Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan görüntülü açıklamada, Güvenlik Konseyi Başkanı Aleksander Volfoviç, teftişin Belarus’un tüm komuta birimlerini kapsadığı, ancak öncelikle “Belarus sınırında ya da ülke içinde” herhangi bir tırmanmaya ilk yanıtı verecek birimleri içerdiğini kaydetti.

Aleksander Volfoviç, bir askeri birimin “güney sınırındaki bir hedefi” güvenlik altına alma misyonuyla görevlendirildiğini, bu görevin, Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü ve “özel askeri operasyon” olarak tanımladığı harekatın analizinden kaynaklandığını söyledi.

Belarus, Ukrayna’daki savaşa girmeyeceğini açıklamış ancak Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, 24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’nın kuzeyini Belarus topraklarından işgal etmesine izin vermişti.

Lukaşenko, Ekim ayında da Belarus askerlerinin Ukrayna sınırında Rus kuvvetlerinin yanına konuşlandırılması talimatında bulunmuştu.

Batılı askeri uzmanlar, Belarus’un küçük ordusunun savaşta ciddi bir fark yaratmata yetecek güç ve muharebe deneyiminden yoksun olduğunu ancak Belarus kuvvetlerinin, kuzeyden müdahalesinin, Rus kuvvetleriyle güneyde ve doğuda savaşan Ukrayna açısından külfetli bir dikkat dağıtma eylemi olacağını düşünüyor.

Belarus Savunma Bakanlığı, daha önceki açıklamasında, bugün açıklanan tatbikatın parçası olarak askerlerin “belirlenen bölgelere” hızla ilerleyeceğini, ülkenin batı ve doğusundaki Neman ve Berezina nehirleri üzerinde köprü kuracağını söylemişti.

Açıklamada, “Bu süre içinde askeri teçhizat ve personelin sevkiyatı ile vatandaşların bazı yollardan ve bölgelerden geçişinin geçici süreliğine engellenmesi planlanıyor” denilmişti.

Bu arada Belarus devlet haber ajansı Belta, eski Hava Kuvvetleri Komutanı Andrey Lukyanoviç’in, hava kuvvetleri ve hava savunma birimlerinin başına getirildiğini bildirdi.

Bu değişiklik, Lukyanoviç’in selefinin geçen ay yaş haddi nedeniyle görevinden alınması nedeniyle yapıldı.

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ayrıca Sergey Aleyinik’i Dışişleri Bakanlığı’na atadı.

Eski Dışişleri Bakanı Vladimir Makei, geçen ay 64 yaşında aniden hayatını kaybetmişti. Yetkililer, Makei’nin ölüm nedenine ilişkin açıklama yapmadı.

Daria Kaleniuk | World Economic Forum

Gazeteci* Daria Kaleniuk

***

Daria Kaleniuk, Kiev merkezli Yolsuzlukla Mücadele Eylem Merkezi’nin yönetici direktörü olan Ukraynalı bir sivil toplum aktivistidir .  2022 Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında, Kaleniuk, Varşova’daki bir basın toplantısında İngiltere başbakanı Boris Johnson’a Londra merkezli bazı Rus oligarklarının neden yaptırımlarla hedef alınmadığını sorduğunda uluslararası medyada öne çıktı. ve neden Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge kurulmasını desteklemediği. Kaleniuk, Yaroslav Mudryi Ulusal Hukuk Universitesi’nde hukuk okudu ve Fulbright Yabancı Öğrenci Programı tarafından desteklenen Chicago-Kent Hukuk Fakültesi’nden Mali Hizmetler Hukuku alanında yüksek lisansını yaptı. Daria Kaleniuk, Genç Küresel Liderlerin bir üyesidir. Daria, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlattığı büyük çaplı savaşın ardından, diğer YGL’lerle birlikte, merkezi Polonya’da bulunan Uluslararası Ukrayna Zaferi Merkezi’ni kurdu.

[UHA Haber Ajansı, 14 Aralık 2022]

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.