enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:58 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Antibiyotikle üretilen et soruşturmasından fast food devlerinin adı çıktı!

Antibiyotikle üretilen et soruşturmasından fast food devlerinin adı çıktı!
30 Kasım 2022
225
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Araştırmacı gazeteciler, ABD’li et üreticilerinin sığır üretiminde önemli antibiyotikleri kullandığını ortaya çıkardı.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Ataner YÜCE’nin ‘Araştırmacı Gazetecilik Bürosu’nun hazırladığı rapora dayandırdığı haberinde, newfoodmagazine.com ve The Guardian  gibi sitelere yansıyan habere göre, ABD’deki et üreticilerinin, yine ABD’de bulunan McDonald’s ve diğer fast food zincirlerine antibiyotik kullanılarak üretilmiş sığır eti sattığı iddia edildi.

Haberlere göre, yapılan araştırmalarda McDonald’s, Taco Bell gibi fast food zincirleri ile perakande devi Walmart’ın, antibiyotiklere dirençli tehlikeli mikroorganizmaların yayılmasıyla bağlantılı antibiyotikler kullanan çiftliklerden et tedarik ettiği belirlendi.

Bureau of Investigative Journalism ve The Guardian tarafından elde edilen, yayınlanmamış ABD devlet kayıtları; ABD’de Cargill, JBS ve Green Bay gibi et paketleme firmaları için sığır eti üreten çiftliklerin, insan sağlığı için “kritik önemde, en yüksek öncelikli” (HP-CIA) olarak sınıflandırılan antibiyotikleri jalen kullanarak halk sağlığını riske attıkları görüldü.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu ilaçlar insanlara yönelik tedavileri için o kadar önemli ki, hayvan tarımında kesinlikle kullanılmamaları gerekiyor. HP-CIA olarak sınıflandırılan ilaçlar, insanlardaki ciddi bakteri enfeksiyonları için kullanılabilen çok sınırlı tedavilerden biri veya son çare olarak kullanılıyor. Bu antibiyotiklerin çok fazla ve gereksiz kullanımı, etkinliklerini kaybedebilecekleri anlamına geliyor.

Ortaya atılan iddialar, halk sağlığı uzmanları ve antimikrobiyal direncine ilişkin farkındalık oluşturan kampanya yürütücüleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Antimikrobiyal direnç nedir?

Bakteri, virüs, mantar ve parazitlerin zamanla değişmesi, antimikrobiyal dirence yol açar. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Bu durumda söz konusu mikroorganizmaların ilaçlara yanıt vermez, tedavi zorlaşır ve hastalığın yayılması, ağır hastalık ve ölüm gibi riskler ortaya çıkar.

Dünya Sağlık Örgütü, mikroorganizmaların ilaçlara dirençli hale gelmesi sonucunda antibiyotik ve antimikrobiyal ilaçların etkisiz, enfeksiyonların ise “tedavi etmesi çok zor veya imkansız” hale geldiğini söyledi.

[UHA Haber Ajansı, 30 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.