enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:43 Bakan Yerlikaya: Çocuklarımızın hayatıyla oynayan hiçbir servis şoförünün trafikte yeri yoktur…
00:41
00:27 Kastamonu Belediyesi’ne ait özel hastane ruhsatı gündeme alınırken, eski belediye başkanı Galip Vidinlioğlu da açıklamalarda bulundu…
00:22 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kıbrıs Türk halkı geleceğe güven ve umutla bakmayı herkesten çok hak etmektedir”…
00:08 MSB Yaşar Güler, “Kıbrıslı soydaşlarımızın güvenliği her zaman önceliklidir”…
00:08 Yılmaz Erdoğan ‘İnci Taneleri’ dizisinde çok yorulduğu için final yapmak isterken Kanal D harekete geçti…
00:03 İletişim Başkanı Altun’dan cuma hutbesine ilişkin açıklama…
00:02 TÜİK’in Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması sonuçlandı…
19:25 Araştırmacı Gazeteci Enver Everdi’nin eşi Hüsna Everdi hayatını kaybetti…
14:43 Kuruluşunun 85. yılında Köy Enstitüleri…
14:33 Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmaraereğlisi’nde meydana gelen ve İstanbul’dan da hissedilen depremi değerlendirdi..
12:53 Trump’ın İlk 100 Günü
10:07 Afetten İhyaya Deprem Bölgesinde İki Yılın Muhasebesi…
08:03 “Yılın En İyi Televizyon Habercisi”Ödüllü gazeteci Ayşegül Ekinci, dünyayı dolaştı. Bu süreçte ise yaşam, varoluş ve ölüm konularında araştırma yapıp kitap yazdı….
07:59 Durumdan Vazife Çıkaramayanlar Rahatsız!…
06:41 İtalya’yla Yakalanan Pozitif İvme ve Avrupa’ya Yansıması
06:31 Halkı Kaybeden Sol, Kimi Kazandı?
06:28 Türkiye, terör örgütleri DEAŞ ve PYD/YPG’yi hedef alarak başlattığı Zeytin Dalı harekatı…
00:22 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Dijital Telif Yasası’nın Haziran ayında Meclis’e sunulacağını açıkladı…
00:08 Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Avcılar, Bakırköy ve Küçükçekmece gibi ilçeler kırmızı alarm bölgesinde yer alıyor”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da İlaç Sıkıntısı

Almanya’da İlaç Sıkıntısı
28 Kasım 2022
1.941
A+
A-

Türkiye’de son zamanlarda çok konuşulan konulardan biri ilaçlardaki bulunurluk sorunu. Eczacılar, bazı kanser, diyabet ve tansiyon ilaçları ile bazı antidepresanların da bulunamadığını belirtirken, hasta mağduriyetine yol açan bu durumun eczaneleri de ekonomik olarak zorladığı dile getiriliyor.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (UHA) Avrupa Temsilciliğin ‘VOA’ya dayandırdığı Cem DALAMAN’ın haberine göre, Türkiye’nin 81 ilinden eczacılar, taleplerini gündeme getirmek için haftanın son gününde Ankara’da bir araya geldi.

Ancak ilaç krizi sadece Türkiye’yi değil, dünya standartlarında bir ilaç endüstrisine sahip olan ve sağlık sistemi dünyanın en iyilerinden biri olarak tanımlanan Almanya’yı da etkiliyor.

Federal İlaç ve Tıbbi Cihaz Enstitüsü’nün tedarik sıkıntısı listesinde şu anda 300’den fazla tıbbi ürün yer alıyor. Kısmen hayati önem taşıyan ilaçların tedarikinde yaşanan darboğaz nedeniyle, özellikle ateş düşürücü çocuk şurupları, antibiyotikler, astım spreyleri, bazı göz damlaları, insülinler ve kan şekeri seviyesini düşürmek için kullanılan ilaçlarda ciddi sıkıntılar olduğu belirtiliyor. Ayrıca ibuprofen ve paracetamol gibi Almanya’da yaygın olarak kullanılan ağrı kesicilerde de tedarik sıkıntısı yaşandığı kaydediliyor.

Sektör temsilcileri, Covid-19 pandemisi ile başlayan, ardından Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş sonrası artan tedarik sorununu yaşanan durumun en önemli nedeni olarak isimlendiriyor.

Birçok ilaç firmasının, son yıllarda maliyeti düşürmek için ilaçlardaki etkin maddelerin Çin ve Hindistan gibi Asya ülkelerindeki az sayıdaki şirketlerde üretilmesine başladığı, ancak pandemi döneminde üretimin Çin’de kısmen durması ve tedarik zinciri sorunu nedenleriyle ilaçların dağıtımında büyük aksama yaşandığı, Avrupa’daki şirketlerin ilaçları eczanelere veremediği dile getiriliyor.

Alman İlaç Üreticileri Birliği (BDA), Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle artan enerji fiyatları, ambalaj malzemelerinde yaşanan eksiklik, lojistikte yükselen maliyetlerin de üreticiler üzerinde ağır bir yük oluşturduğuna dikkat çekiyor. Birlik, ilaçlar için kullanılan kağıt, cam ve bazı plastik ambalajların fiyatlarının bir yıl içinde 3 kat arttığını ya da hiç bulunamadığını ifade ediyor.

Ülkedeki ilaç endüstrisinin karşılaştığı bir diğer sorun, vasıflı eleman sıkıntısı. Almanya‘da havalimanlarından gastronomiye, lojistikten zanaat mesleklerine kadar pek çok sektörde ciddi bir eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bu açığın ülke dışından getirilecek iş gücüyle kapatılması hedefleniyor. Pandemi döneminde eleman açığının daha da arttığı sağlık sektöründe durum ürkütücü boyutlara ulaştı. Verilere göre ilaç üretimini de içeren sağlık sektörü, verdiği iş ilanlarının yüzde 90’ını dolduramıyor.

Gazeteci * Cem DALAMAN

[UHA Haber Ajansı, 28 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.