enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:57 Emine Erdoğan’dan ‘Terörsüz Türkiye’ mesajı
11:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörün bitiyor olması en çok onları rahatsız ediyor”
11:02 Cups & Clouds Ortaköy’de Basın Lansmanı: Kahve Tutkusu Boğaz’la Buluştu
09:46 TUDPAM’dan Orta Doğu’ya Derinlikli Bakış: Dış Bakış Dergisi Haziran 2025 Sayısı Yayımlandı
06:36 AK Parti’nin Kızılcahamam kampı başladı
00:48 ‘Terörsüz Türkiye’ hedefinde sahada ilk somut adım atıldı. Irak’ın Süleymaniye kentinde Terör örgütü PKK’ya bağlı ilk grup silah bıraktı
00:48 Hafta içi yaşanan Ankara Gündemi!
00:44 Leman dergisinin yazı işleri müdürü Aslan Özdemir, yurt dışından Türkiye’ye girişinde İstanbul Havalimanı’nda gözaltına alındı.
00:36 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, “Türkiye, terörsüz yarınlarda daha güçlü olacak”
00:25 TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Van Milletvekili Buldan’dan, terör örgütü PKK’yla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti…
00:11 “Katilin Yol Haritası Değil, Milletin İradesi Geçerlidir!”
00:09 Adalet Bakanı Tunç, terör örgütü PKK’ya ilişkin, “Silah bırakma sürecinin izlenmesiyle ilgili devletin kurumları konuyu hassasiyetle takip ediyor.”
00:08 Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ile telefonda “Terörsüz Türkiye” sürecini görüştü
00:03 Özgür Özel kimin tetikçiliğini yapıyor?
10:29 Hollanda tarihinde bir ilk: Cengiz SAHAN, Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri Başkomutanlık koltuğuna oturdu 
00:57 CHP’li belediyelere soruşturma: Böcek ve Karalar’dan sonra Tutdere de görevden uzaklaştırıldı
00:45 BM raporu: Türkiye’nin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya
00:27 Türkiye, HTŞ’yi ‘terör örgütleri’ listesinden ne zaman çıkarabilir?
00:22 Bakan Kurum, Roma’da düzenlenen “2025-Ukrayna iyileştirme konferansı”na katıldı
00:13 ‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Almanya’da İlaç Sıkıntısı

Almanya’da İlaç Sıkıntısı
28 Kasım 2022
1.942
A+
A-

Türkiye’de son zamanlarda çok konuşulan konulardan biri ilaçlardaki bulunurluk sorunu. Eczacılar, bazı kanser, diyabet ve tansiyon ilaçları ile bazı antidepresanların da bulunamadığını belirtirken, hasta mağduriyetine yol açan bu durumun eczaneleri de ekonomik olarak zorladığı dile getiriliyor.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (UHA) Avrupa Temsilciliğin ‘VOA’ya dayandırdığı Cem DALAMAN’ın haberine göre, Türkiye’nin 81 ilinden eczacılar, taleplerini gündeme getirmek için haftanın son gününde Ankara’da bir araya geldi.

Ancak ilaç krizi sadece Türkiye’yi değil, dünya standartlarında bir ilaç endüstrisine sahip olan ve sağlık sistemi dünyanın en iyilerinden biri olarak tanımlanan Almanya’yı da etkiliyor.

Federal İlaç ve Tıbbi Cihaz Enstitüsü’nün tedarik sıkıntısı listesinde şu anda 300’den fazla tıbbi ürün yer alıyor. Kısmen hayati önem taşıyan ilaçların tedarikinde yaşanan darboğaz nedeniyle, özellikle ateş düşürücü çocuk şurupları, antibiyotikler, astım spreyleri, bazı göz damlaları, insülinler ve kan şekeri seviyesini düşürmek için kullanılan ilaçlarda ciddi sıkıntılar olduğu belirtiliyor. Ayrıca ibuprofen ve paracetamol gibi Almanya’da yaygın olarak kullanılan ağrı kesicilerde de tedarik sıkıntısı yaşandığı kaydediliyor.

Sektör temsilcileri, Covid-19 pandemisi ile başlayan, ardından Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş sonrası artan tedarik sorununu yaşanan durumun en önemli nedeni olarak isimlendiriyor.

Birçok ilaç firmasının, son yıllarda maliyeti düşürmek için ilaçlardaki etkin maddelerin Çin ve Hindistan gibi Asya ülkelerindeki az sayıdaki şirketlerde üretilmesine başladığı, ancak pandemi döneminde üretimin Çin’de kısmen durması ve tedarik zinciri sorunu nedenleriyle ilaçların dağıtımında büyük aksama yaşandığı, Avrupa’daki şirketlerin ilaçları eczanelere veremediği dile getiriliyor.

Alman İlaç Üreticileri Birliği (BDA), Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle artan enerji fiyatları, ambalaj malzemelerinde yaşanan eksiklik, lojistikte yükselen maliyetlerin de üreticiler üzerinde ağır bir yük oluşturduğuna dikkat çekiyor. Birlik, ilaçlar için kullanılan kağıt, cam ve bazı plastik ambalajların fiyatlarının bir yıl içinde 3 kat arttığını ya da hiç bulunamadığını ifade ediyor.

Ülkedeki ilaç endüstrisinin karşılaştığı bir diğer sorun, vasıflı eleman sıkıntısı. Almanya‘da havalimanlarından gastronomiye, lojistikten zanaat mesleklerine kadar pek çok sektörde ciddi bir eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bu açığın ülke dışından getirilecek iş gücüyle kapatılması hedefleniyor. Pandemi döneminde eleman açığının daha da arttığı sağlık sektöründe durum ürkütücü boyutlara ulaştı. Verilere göre ilaç üretimini de içeren sağlık sektörü, verdiği iş ilanlarının yüzde 90’ını dolduramıyor.

Gazeteci * Cem DALAMAN

[UHA Haber Ajansı, 28 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.