enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:50 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi
00:47 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
00:38 Fatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
00:25 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:23 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
00:21 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
00:11 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
00:04 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
06:52 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
00:59 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Yıkım kararlarına karşı açılan davaların yüzde 92’si karara bağlandı”
00:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
00:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
00:49 Yapay zeka ‘bencil’ davranmayı öğreniyor
00:47 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:44 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:29 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Çocuklara Karşı En Çok Şiddet Latin Amerika’da

Çocuklara Karşı En Çok Şiddet Latin Amerika’da
13 Kasım 2022
509
A+
A-

UNICEF’in yaptığı bir araştırmaya göre Latin Amerika’da 1 ile 14 yaşındaki her üç çocuktan ikisi evde şiddet görüyor. Bölgede yılda 23 bin 700 çocuk cinayeti işleniyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun (Unicef) çocuklara yönelik fiziki ve psikolojik şiddet, cinsel şiddet ve ölümcül şiddet kategorilerinde yaptığı araştırma, çocuklar için dünyanın en tehlikeli bölgesinin, Latin Amerika ve Karayipler olduğunu ortaya koyuyor.

Bugün Latin Amerika’daki toplam 187 milyon çocuktan 73 milyonu evde, 7 milyonuysa okullarda şiddete, cezai bir yaptırım uygulanmayan ülkelerde yaşıyor.

VOA Türkçe’nin ulaştığı Unicef Latin Amerika Ofisi’nden Çocuk Koruma Uzmanı Esther Ruiz’e göre bölgeyi çocuklar için tehlikeli yapan etkenler arasında silaha erişimin kolay olması, uyuşturucu dâhil her tür yasadışı işleri yapan çetelerin yaygınlığı, rüşvet, çocukları korumaya yönelik yasaların çıkarılmasında ya da uygulamalarındaki eksikler gibi çok sayıda faktör yer alıyor

Yılda 23 bin 700 çocuk cinayeti

Unicef’in araştırması Latin Amerika’da her 100 bin çocuktan en az 12,6’sının öldürüldüğünü, erkek çocukların öldürülme riskinin dünya ortalamasından neredeyse 7 kat fazla olduğunu, 10 ile 19 yaşındaki çocukların başlıca ölüm sebebinin cinayet olduğunu ortaya koyuyor.

Rapora göre çocuk cinayeti oranı en yüksek olan bölge ülkeleri sırasıyla Venezuela, El Salvador, Honduras, Brezilya ve Kolombiya.

“İyi haber çocuk cinayetlerinin önüne geçilebileceği”

Gerekli önlemler alındığı takdirde çocuk cinayetlerinin önüne geçilebileceğini söyleyen Ruiz, Brezilya’da günde 33 olan çocuk cinayeti sayısının, üç yılda günde 20’ye kadar düşürüldüğü süreç hakkında “Brezilya’da öncelikle çocukların yasal güvencelerini sağlamlaştırdık. Medyatik kampanyalar yaptık. Yerellerde komiteler oluşturduk ve ilgili bakanlıklarla doğrudan ilişki kurduk. Yapılan çalışmalar cinayet sayılarını düşürdü” diyor.

Esther Ruiz

[Esther Ruiz]

Dünyanın en tehlikeli bölgesi olan Latin Amerika’da, çocukların gördüğü şiddeti azaltmanın, şiddet oranlarını azaltacağını söyleyen uzman, “Bütün araştırmalar şiddetin şiddeti doğurduğunu gösteriyor.Latin Amerika’da çocukların güvende olabilmeleri için onları, evlerde ve okullarda her türlü şiddetten korumaya yönelik programların artması ve silahın sorun çözen bir araç olduğu kanısını azaltabilmemiz gerekiyor. Bunun yollarından biri de yetişkinleri ve çocukları şiddete yönelten sosyal normları ve ataerkil bakış açısını değiştirebilmek. Bunun için de ebeveynlere ve bakıcılara yönelik ekonomik, sosyal, psikolojik destek programları yürütüyor; örneğin onlara pozitif eğitimi anlatıyoruz” değerlendirmesini yapıyor.

Okullar stratejik önemde

Araştırmaya göre bölgede çocuklara yönelik şiddetin en yaygın olduğu ülke Surinam. Evlerde çocuğa şiddetin yasak sayılmadığı Haiti’de her on çocuktan sekizi fiziki şiddete maruz kalıyor. Ada ülkesi Trinidad ve Tobago’da kızların dörtte biri 18 yaşından önce cinsel şiddete uğruyor.

Ruiz “Şiddete maruz kalan çocukları tespit etmek, korumak ve bakımını sağlamak için en uygun yerlerden biri okullar. Okullarda yürürlüğe sokulacak bir dizi strateji ve özel önlemlerle çocuğa yönelik şiddetin önüne geçilebilir” diyor.

Gazeteci * Mustafa ÖZDEMİR

[UHA Haber Ajansı, 13 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.