enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:34 Şirketlerden N’Aber!
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bakan Çavuşoğlu: Tarih rotasını düzeltiyor, Asya yeniden öne çıkıyor

Bakan Çavuşoğlu: Tarih rotasını düzeltiyor, Asya yeniden öne çıkıyor
13 Kasım 2022
168
A+
A-

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Türk Dünyası 2040 vizyon belgesi uzun vade için önemli bir adım oldu. Asya yeniden öne çıkıyor. Biz de Azerbaycan, Kazakistan ve Özbekistan ile üçlü süreçlerimize önem veriyoruz ve bunları devam ettireceğiz” diye konuştu.

İki ay önce Şanghay İşbirliği Teşkilatı Toplantısı için de Özbekistan’da olduğunu anımsatan Çavuşoğlu, İstanbul’daki toplantında bölgede yaşanan gelişmeleri hep birlikte ele aldıklarını, zor bir dönemden geçildiğini, yakın istişarelerin sürdürülmesi ve kendilerini şoklara dayanıklı kılacak orta ve uzun vadeli stratejiler geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, “Yalnız taşla duvar olmaz, yalnız ağaç orman olmaz” atasözüne atıfta bulunarak, şöyle devam etti:

İstanbul Zirvesi’nde kabul ettiğimiz Türk dünyası 2040 Vizyon belgesi, uzun vade için önemli bir adım oldu. Bunun ilk 5 yıllık uygulama kılavuzu olan strateji belgesini nihai hale getirmek dönem başkanlığımızın önceliklerinden birisiydi. Bunların hayata geçirilmesini sağlamak hepimizin ortak görevi. Bu konjonktür bir yandan da önümüze fırsatlar çıkarıyor. Tarih rotasını düzeltiyor. Asya yeniden öne çıkıyor.

Aramızdaki bağlantıları ve ulaştırma koridorlarını geliştirmemiz bir zorunluluk. Bu hedef, hem vizyon belgesinin hem strateji belgesinin önemli bir unsuru. Yarın kabul edilecek ticaretin kolaylaştırılması strateji belgesi, basitleştirilmiş gümrük koridoru ve uluslararası kombine yük taşımacılığı anlaşmaları memnuniyet verici

Azerbaycan-Kazakistan-Özbekistan’la üçlü süreçlerine önem verdiklerini ve bunları devam ettireceklerini vurgulayan Çavuşoğlu, Türk Konseyinin Türk Devletleri Teşkilatına kurumsal dönüşümünün vizyoner adımlar atmayı gerektirdiğini, dönem başkanlıkları sırasında bu konuda önemli çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Türk Yatırım Fonunun kurulması kararının Türkiye’nin dönem başkanlığındaki önemli adımlarından biri olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, bu konuda ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını, bu anlamda kabul edilirse Bişkek’te de güçlendirilmiş bir şubesinin açılmasını İstanbul’da teklif ettiğini hatırlattı.

Çavuşoğlu, “Varlık yönetim şirketi modeli, hem fon kaynaklarının daha etkin idaresi hem de uluslararası kaynak sağlama bakımından en doğru seçim olacaktır.” dedi.

“Her zaman destekçisi olacağımızı söylemek isterim”

Çavuşoğlu, TDT Sekretaryasının bugünlere gelinmesinde çok önemli katkıları bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Genel Sekreter Baghdad Amreyev ve ekibini tebrik ediyorum hem de kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Yeni Genel Sekreterimiz Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev görevi yarın liderlerimiz onayıyla devralacak, kendisine de başarılar diliyorum ve her zaman destekçisi olacağımızı buradan söylemek isterim.”

AK Parti Genel Başkanvekili ve Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım’ın verdiği tavsiyeler için de teşekkür eden Çavuşoğlu, Yıldırım’ın geçirdiği kaza sebebiyle aralarında olamadığını söyledi.

Çavuşoğlu, konukseverliğinden dolayı Özbekistan’a teşekkürlerini iletti.

[UHA Haber Ajansı, 13 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.