enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:34 Şirketlerden N’Aber!
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fahrettin Altun: Küresel ölçekte bir gıda krizi engellendi

Fahrettin Altun: Küresel ölçekte bir gıda krizi engellendi
2 Eylül 2022
451
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

ANKARA – UHA HABER / İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Tahıl anlaşmasıyla küresel ölçekte bir gıda krizi engellenmiş oldu. Kurulan mekanizma şimdiye kadar sorunsuz çalıştı. Bu bizi daha kapsamlı girişimlerde bulunma konusunda cesaretlendiriyor” dedi.

TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın ‘TRT Haber, AA’ kaynaklı haberine göre, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Avusturya merkezli APA haber ajansının sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin arabuluculuğunu üstlendiği tahıl anlaşmasına yönelik soru üzerine Altun, “Tahıl anlaşmasıyla küresel ölçekte bir gıda krizi engellenmiş oldu. Kurulan mekanizma şimdiye kadar sorunsuz çalıştı. Bu bizi daha kapsamlı girişimlerde bulunma konusunda cesaretlendiriyor.” diye konuştu.

Irak ve Suriye’de yaşanan iç karışıklıkların Türkiye’ye ve tüm bölgeye ciddi bir maliyet oluşturduğunu dile getiren Altun, benzer bir durumun Karadeniz’de yaşanmasını arzu etmediklerini belirtti.

Altun, güçlü ilişkilere sahip oldukları Ukrayna ve Rusya arasında diplomatik ve barışçıl bir çözüm bulmak için çalışmaya hazır olduklarını ifade etti.

Ukrayna’da ateşkesin nasıl sağlanabileceğinin sorulması üzerine Altun, “Maalesef Ukrayna’daki savaşı mümkün olduğunca uzatmanın kendi çıkarlarına hizmet edeceğine inanan bazı aktörler var. Bunların arasında bazı NATO müttefiklerimiz de bulunuyor. Biz bu devletlerin kendi jeopolitik hedeflerine ulaşmasının bedelini Ukrayna halkına ödetme fikrine karşı çıkıyoruz. Bunların aksine biz, adil bir barışın en iyi çözüm olduğuna inanıyoruz. Türkiye, Ukrayna’nın bağımsızlık ve egemenliğinin tartışmaya açılmasının bölgenin ve dünyanın zararına olacağına inanıyor.” yanıtını verdi.

Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik süreci hatırlatılarak teröristlerin iadesi talebi konusunda Türkiye’nin tatmin edici bir yanıt alıp almadığının sorulması üzerine Altun, Madrid’de imzalanan üçlü mutabakat sonucunda Finlandiya ve İsveç’in teröristlerin iadesi konusunda bazı taahhütlerde bulunduğunu belirtti.

Altun, şimdi bu sözlerin tutulup tutulmayacağını incelediklerini ifade ederek, “Burada tek amacımız, NATO’ya girmeleri halinde bir saldırıyla karşılaşmaları durumunda kendilerini korumaya söz vereceğimiz bu iki devletin, Türkiye’nin güvenliği konusunda samimi bir tavır takınıp takınmadıklarını görmektir.” dedi.

“AB ile müzakerelerin yeniden ivme kazanması şaşırtıcı olmayacaktır”

“AB üyelik müzakerelerinin durmuş olması Türkiye açısından nasıl bir rol oynuyor ? Türkiye AB ile nasıl bir ilişki kurmayı istiyor?” şeklindeki soru üzerine Altun, Avrupa Birliği üyeliğinin Türkiye açısından stratejik bir hedef olduğunu söyledi.

Bu itibarla Türkiye’nin AB ile kurmak istediği ilişkinin ancak tam üyelik olabileceğinin altını çizen Altun, Türkiye’nin AB üyeliğinden sağlayacağı faydalar olduğu gibi AB’nin de Türkiye’nin üyeliğinden elde edeceği faydaların bulunduğunu belirtti.

Altun, “Esasen AB, uluslararası arenada etkin bir rol oynamak istiyorsa Türkiye’yi üyeliğe kabul etmek durumundadır. Her şeye rağmen dünyanın gittiği istikamet, Türkiye ve AB’yi birbirine yaklaştırıyor. Bu gidişle müzakerelerin yeniden ivme kazanması şaşırtıcı olmayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Balkan Ninnisi“Bize uzatılan dostluk elini asla geri çevirmeyiz”

Türkiye ve Avusturya arasındaki ilişkilerin uzun zamandır Viyana’nın, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkması sebebiyle gergin olduğunu hatırlatılarak, iki ülke arasında iyi ilişkilerin nasıl güvence altına alınabileceğinin sorulması üzerine Altun, “Biz, bize uzatılan dostluk elini asla geri çevirmeyiz. Avusturya’da yaşanan değişikliklerin de bu yumuşama sürecine katkıda bulunduğu kanaatindeyim. Sayın Nehammer’in bu konuda çok yapıcı bir rol üstlendiğini de ifade etmeliyim. Bundan sonra ilişkilerimizin daha da güçlenmesini temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile ilgili özellikle Avrupa’da ciddi bir dezenformasyon yapıldığına dikkati çeken Altun, “Avusturya’da bunun son örneği, Kenan Doğan Güngör isimli bir şahsın sosyal medyadan bazı iddialarda bulunmasıyla yaşandı. Bu konuda Viyana’daki büyükelçimizin çok net bir açıklama yapmasına rağmen bu şahsın mesnetsiz iddialarının gündemde tutulmasını şaşkınlıkla karşılıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

“Türkiye kendi çıkarlarını merkeze alan dış politikasını muhafaza edecek”

Altun, seçimler sonrası Türkiye’nin dış politika yaklaşımına ilişkin soruya da “İnşallah 2023 seçimlerinin sonrasında da Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde Türkiye, kendi çıkarlarını merkeze alan dış politikasını ve yükselen profilini muhafaza edecektir.” yanıtını verdi.

Fahrettin Altun, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü liderliğinde mevcut sorunların üstesinden geleceği konusunda hiçbir şüphe bulunmadığını sözlerine ekledi.

[UHA Haber Ajansı, 02 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.