enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İletişim Başkanlığı tarafından Lahey’de, Diyarbakır anneleri için uluslararası panel düzenlendi

İletişim Başkanlığı tarafından Lahey’de, Diyarbakır anneleri için uluslararası panel düzenlendi
29 Mayıs 2022
479
A+
A-

AMSTERDAM – UHA HABER / İletişim Başkanlığı tarafından Hollanda’nın Lahey kentinde, dağa kaçırılan evlatlarına kavuşmak için Diyarbakır annelerinin HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde başlattığı oturma eylemini konu alan “PKK’nın Çocukları Kaçırmasına Karşı Toplumsal Protesto: PKK Karşısında Diyarbakır Anneleri” paneline, çok sayıda yabancı konuşmacı, sivil toplum kuruluşu üyesi ve dinleyici katıldı.

Paneli yöneten İstanbul Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, Diyarbakır annelerinin oturma eyleminin bugün 1000. gününe girdiğini, çocukları dağa kaçırılan annelerin HDP’yi sorumlu tuttuğunu belirterek, “3 Eylül 2019’da başlayan oturma eylemi toplumsal bir eyleme dönüştü.” dedi.

undefined

“YPG/PKK gösterilmeye çalışıldığı gibi demokratik değil”

Panelin konuşmacılarından Hollandalı gazeteci Rena Netjes, terör örgütü YPG/PKK’nın bölge halkına uyguladığı baskı ve insan hakları ihlallerini anlattı.

Netjes, YPG/PKK’nın Esed rejimiyle anlaşarak bölgeyi kontrol altına almaya çalıştığına değinerek, Deyrizor, Rakka, Haseke ve Kamışlı’da yaşayan Kürtlerle yaptığı konuşmalardan anekdotlar paylaştı.

Hollandalı gazeteci, Suriye’nin kuzeyinde yaşayanların YPG/PKK aleyhine konuşmaktan çekindiğini, kaçırılarak terör eylemlerine zorlanan çocukların aileleriyle iletişiminin yasaklandığını, bölgedeki meslektaşlarının da benzer problemler yaşadığını aktardı.

AB yardımlarının, YPG/PKK’nın eline geçmesinin büyük bir hata olacağına işaret eden Netjes, “YPG/PKK gösterilmeye çalışıldığı gibi demokratik değil.” dedi.

Netjes, ABD ve Fransa’nın terör örgütüne çok ciddi destek verdiğini de sözlerine ekledi.

Teskilat_680*100 banner

“Batı, PKK’nın Kürtleri temsil etmediğini anlamalı”

İtalyan akademisyen ve yazar Valeria Giannotta da YPG/PKK’nın Avrupa ülkelerinden aldığı desteğe değinerek, PKK’nın İtalya ve Hollanda’daki varlığına dikkati çekti.

AB ve BM’nin, PKK’yı resmen terör örgütü kabul etmesine rağmen örgüte destek verilmesini sorgulayan Giannotta, YPG/PKK’nın özellikle Avrupa’daki sol örgütler tarafından iyi gösterilmeye çalışıldığını anlattı.

PKK’nın Türkiye’deki Kürtleri temsil etmediğini vurgulayan Giannotta, Kürtlere en fazla zararın bu örgütten geldiğini ve Batı’nın bunu anlaması gerektiğini ifade etti.

undefined

“Terör kamplarına giden bir istasyon gibi”

Konuşmasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Diyarbakır annelerinin cesaretini dile getirdiği ifadeleri alıntılayarak başlayan uluslararası ilişkiler uzmanı ve gazeteci Klaus Jürgens, PYD, YPG ve PKK’nın sadece farklı isimler kullanan aynı terör örgütü olduğuna dikkati çekti.

Jürgens, “Bu örgütün gerçek yüzü saklanıyor ve demokratik bir yönetim gibi gösteriliyor.” diye konuştu.

Diyarbakır annelerinin eylem için HDP Diyarbakır İl Başkanlığı binasının önünü seçmesinin çok anlamlı olduğunu dile getiren Jürgens, “Bu anneler neler olup bittiğinin farkında. HDP il binası, terör kamplarına giden bir durak, bir istasyon gibi kullanılıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

YPG ve PKK arasındaki ilişkiye değinen Jürgens, bu örgütlerin isimlerindeki “demokratik” ve buna benzer ifadelerin bilinçli olarak kullanıldığını, bunlarla gerçeğin üzerinin örtülmesinin amaçlandığını aktardı.

Batı medyasının YPG/PKK haberlerinde olumsuz yönleri göz ardı ettiğine vurgu yapan Jürgens, “Batı medyası durumun farkına varacak araştırmalar yapacak mı emin değilim.” ifadesini kullandı.

“Diyarbakır anneleri, PKK çocuklarını verene kadar bekleyecek”

Uluslararası ilişkiler uzmanı Dr. Abdullah Erboğa da Diyarbakır anneleri üzerine yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

PKK’nın okul önünden kaçırdığı 9 yaşındaki çocuğun ailesiyle yaptığı görüşmeyi anlatan Erboğa, “Diyarbakır anneleri, PKK çocuklarını verene kadar HDP binasının önünden ayrılmayı düşünmüyor.” dedi.

undefined

“Annelerin cesur mücadelesine ışık tutmak amacıyla düzenlendi”

Panelden sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Çağatay Özdemir, Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, konuşmacılar ve basın mensuplarının katılımıyla yuvarlak masa toplantısı düzenlendi.

Hollanda’daki sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve Hollanda Türk toplumunun temsilcileriyle de bir araya gelen Özdemir, “Bu etkinlik, PKK terör örgütünden gelen sayısız tehdide rağmen 1000 gün boyunca protestolarını sürdüren annelerin cesur mücadelesine ışık tutmak amacıyla düzenlendi.” diye konuştu.

Değerlendirme toplantısında konuşan Dişli ise Lahey’in uluslararası mahkeme ve kurumlara ev sahipliği yaptığına dikkati çekerek, YPG/PKK’nın işlediği suçları Lahey’de konuşuyor olmanın önemini vurguladı.

Dişli, Hollanda parlamentosunu ve sivil toplum kuruluşlarını, Diyarbakır annelerinin oturma eyleminin 1000. günüyle ilgili bilgilendirdiklerini dile getirdi.

Dağa kaçırılan evlatlarına kavuşmak için anneler tarafından 3 Eylül 2019’da HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde başlatılan eylemlerde bugün 1000. güne girildi.

Birçok il ile yurt dışına yayılan eylemler sayesinde 35 aile evladına kavuştu.

[UHA Haber Ajansı, 29 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.