enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:47 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
00:38 Fatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
00:25 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
00:23 TBMM Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine devam edecek…
00:21 Terörsüz Türkiye’de Gelinen Süreç ve Sonrası
00:11 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: Bahis soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek
00:04 Lübnan Ne Yapmak İstiyor?
20:45 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), “5. Küresel Medya Buluşması” Alanya’da başlıyor
06:52 Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarını artıran aktif yaşam merkezleri yeniden yapılandırılıyor…
00:59 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Suriye’ye dönenlerin sayısı 550 bini buldu
00:55 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Yıkım kararlarına karşı açılan davaların yüzde 92’si karara bağlandı”
00:54 Mamdani Rüzgârı: Demokrat Parti’nin Sol Popülizmle İmtihanı
00:50 Moskova’da Kritik Buluşma: Rusya’nın Suriye Politikası ve Ortadoğu’daki Güç Dengeleri…
00:49 Yapay zeka ‘bencil’ davranmayı öğreniyor
00:47 Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu Bakü’de Genç MÜSİAD’ın organizasyonu’nda konuştu…
00:44 Hakan Fidan Irak’ı ziyaret edecek
00:41 Beşiktaş Kulübü olağan idari ve mali genel kurulu, bugün gerçekleştirilecek…
00:29 İletişim Başkanı Duran: Ortak geleceğimizi inşa etmeye kararlıyız
00:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstanbul’da yüksek seyreden kira fiyatlarının hepimiz farkındayız”
00:21 Trump-Xi Görüşmesi: Soğuk Barış mı? Denge Arayışı mı?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Ege’de yoğun hak ihlalleri yaşanıyor”

“Ege’de yoğun hak ihlalleri yaşanıyor”
22 Nisan 2022
557
A+
A-

Kasaba Doktoru

BERLİN – UHA HABER / 2018’den bu yana Ege Denizi’nde yaşanan hak ihlallerini gözlemleyen Mare Liberum’un raporuna göre sığınmacılar burada yoğun şekilde geri itmeler, kötü muamele ve cinsel şiddet yaşıyor.

Merkezi Berlin’de bulunan ve aynı zamanda 2018’den beri aynı ismi taşıyan gemisiyle Ege Denizi’nde sığınmacılara yardım eden, o bölgedeki hak ihlallerini kayıt altına alan Mare Liberum kuruluşu bir rapor yayınladı.

Raporda, Ege’de sığınmacıların çok sayıda yasa dışı geri itmeler, kötü muamele ve cinsel saldırı yaşadığı belirtiliyor.

Tanık ifadelerine dayandırılan raporda, şiddet ve aşağılamanın, “insanları Avrupa Birliği’nden uzak tutmak amacıyla kullanılan stratejik birer araç olduğu” belirtiliyor.

Perşembe günü yayınlanan raporda, suçlamaların çoğunun Yunan makamlarına yöneltildiği, mağdurların da Türkiye’den Ege Denizi üzerinden Yunanistan’a geçmeye çalışan sığınmacılar olduğu haber veriliyor.

Rapora göre geçen sene neredeyse 5 bin sığınmacı Türk karasularına bırakıldı. Aşırı dolu, yönü ve hareketi kontrol edilemeyen botlara bindirilen sığınmacıların travma yaşadıkları bilgisi aynı raporda yer aldı.

2021’de ayrıca Yunan güvenliğinin, sığınmacıları Türk sahiline yakın yerlerde denize attığı olayların sayılarındaki artışa da vurgu yapıldı.Geçen yıl bu yüzden en az 4 kişinin hayatını kaybettiğinin tespit edildiği de haber veriliyor.

“Dövüldük, soyulduk ve ölümle tehdit edildik”

Sığınmacıların aktardıklarının alıntılandığı raporda ayrıca, dövüldüklerini, ölümle tehdit edildiklerini ve soyulduklarını beyan ettikleri de ifade ediliyor.

Kadın veya erkek sığınmacıların çırılçıplak soyunmak zorunda bırakıldığı, erkeklerde çıplak arama yapıldığı da rapordaki saptamalar arasında.

Yunan makamlarının geri itmeleri üzerine çok sayıda sığınmacının rotayı İtalya’ya çevirdiği, ancak o yolun ise Ege Denizi’ni geçmek için çok daha tehlikeli olduğuna dikkat çekiliyor.

Raporu tutan sivil toplum kuruluşu Mare Liberum, doğrudan bölgede sığınmacılardan bilgi almanın çok zor olduğunu ve bu nedenle yaşananlara dair verilerin yetersiz olduğunu da vurguluyor.

Mare Liberum, rapora temel teşkil eden tanık ifadelerinin diğer STK’lardan alındığını da belirtiyor.

Mare Liberum’un Ege’deki hak ihlallerini izleme gemisi bulunsa da uygulanan sıkı tedbir ve yaptırımlar nedeniyle geçen sene kendisinin sahada inceleme yapamadığı bildiriliyor.

Avrupa Birliği Komisyonu, Protestan Haber Ajansı‘nın (epd) konuyla ilgili sorusuna verdiği cevapta, geri itme ve kötü muameleye dair raporları çok dikkate aldığını ve üye ülkelerin iddiaları araştırmakla yükümlü olduğunu vurguluyor. Bu alanda ilaveten Yunanistan ile Brüksel’in AB’nin dış sınırlarında gözetleme mekanizması kurulması üzerine görüşmeler yaptığı da haber veriliyor.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştirDeutsche Welle

[UHA Haber Ajansı, 22 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.