enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:34 Şirketlerden N’Aber!
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna: Tarihin ilk sosyal medya savaşı mı?

Ukrayna: Tarihin ilk sosyal medya savaşı mı?
16 Nisan 2022
553
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Ukrayna krizinde en ilginç başlıklardan biri de ABD ve İngiliz istihbaratının süreç boyunca kamuoyuna açıkladığı bilgiler oldu. Eldeki verilerin servis şekline değinen uzmanlara göre Ukrayna, tarihin ilk sosyal medya savaşına ev sahipliği yapıyor.

Sertaç Aksan
TRT Haber : Sertaç Aksan

Önce Rusya’nın hangi bölgelere ne tür birlikler yığdığını açıkladılar. Ardından bu birliklerdeki asker sayılarını, konvoyların konumlarını duyurdular. Rusya Lideri Vladimir Putin’in hangi tarihte emir vereceği ve Rus askerlerinin sahada çektiği sıkıntılar, Kremlin’de üst düzey bürokratların birbirlerini suçladığı gibi kritik bilgileri dahi paylaştılar.

ABD ve İngiliz istihbaratının Ukrayna’da yaşananlara yaklaşımı ilk günden bu yana oldukça sıra dışı. İstihbarat dendiğinde akla gelen ilk şey ‘gizlilik’ olsa da bu kez resmi kurumların neredeyse anlık olarak bilgi paylaştığına şahit oluyoruz.

Bu durum haliyle temel bir soruyu da beraberinde getiriyor… Nasıl oluyor da batılı istihbarat servisleri, Rusya gibi bir ülkenin neredeyse tüm bilgi akışından anlık haber alıyor da bunu hem Ukrayna hem de dünya medyasıyla paylaşıyorlar?

Bursa Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Burak Darıcılı hem bu soruyu hem de sürece dair diğer detayları konuştuk…

Ukrayna, Moskova-Washington-Londra üçgeninde istihbarat mücadelesine de ev sahipliği yapıyor.

[Ukrayna, Moskova-Washington-Londra üçgeninde istihbarat mücadelesine de ev sahipliği yapıyor.]

Farklı istihbarat teknikleri başarıyla uygulanıyor

ABD ve İngiliz istihbaratının, Rusya’nın Ukrayna müdahalesini önceden istihbar etmede ve süreç dahilinde anlık istihbarat paylaşımında oldukça etkili oldukları görüşünü paylaşıyor Doç. Dr. Darıcılı.

“Bu başarının arka planında her iki servisin koordineli bir çalışmasının olduğunu tahmin etmek zor değil.” dedikten sonra da sürecin bazı detaylarını anlatıyor.

Rusya’ya yönelik bu başarılı istihbari faaliyetlerin kaynağında Rusya içinden bilgi getiren haber elemanı yani istihbarat jargonunda HUMINT olarak geçen şebekenin önemli roller oynadığından bahsediyor. Diğer taraftan hem ABD hem İngiltere’nin güçlü sinyal istihbaratı (SIGINT) ve elektronik istihbarat (ELINT) kabiliyetinin de son derece değerli olduğunun altını çiziyor.

Bunun dışında ABD ve İngiltere’nin dünyanın en etkili casusluk uygulamaları, İHA ve casus uçak filolarıyla Rusya’nın Ukrayna’daki askeri hareketliğini yakından izlemekte olduğunu da ifade ediyor.

Ukrayna: Tarihin ilk sosyal medya savaşı mı?

Sosyal medya üzerinden ciddi bir süreç yürütülüyor

Ukrayna kriziyle şahit olduğumuz başka bir yeni duruma daha işaret ediyor Doç. Dr. Darıcılı:

“Hem CIA’nın hem de İngiliz Dış İstihbarat Servisi MI6’nın istihbarat raporlarını ve ceridelerini anlık olarak kamuoyuyla paylaştıklarını görüyoruz. Bu yaklaşım tarzı, savaşa dair sosyal medyadaki dezenformasyon faaliyetlerini çoğunlukla boşa çıkarıyor.

Bu savaş biraz da bu sebeplerle kimi uzmanlar tarafından ‘tarihin ilk sosyal medya savaşı’ olarak adlandırılıyor. Bu kapsamda çatışmaya dair en sıcak anlar video paylaşım siteleri ve sosyal medya üzerinden anlık olarak, her iki tarafın unsurlarınca dünya kamuoyuna servis ediliyor. Görüldüğü üzere Ukrayna’da yaşananlar sahada cereyan ettiği kadar, sosyal medya üzerinden de tüm çetinliği ile sürüyor.”

Günümüzde savaşlar belki de cephelerden daha çok siber dünya üzerinden kendini gösteriyor.

[Günümüzde savaşlar belki de cephelerden daha çok siber dünya üzerinden kendini gösteriyor.]

Rusya’nın da bu alanda eli güçlü sayılabilir.

Her ne kadar batılı istihbarat örgütleri üzerinden süreç ilerliyor gibi görünse de aslında Rusya’nın da bu konuda önemli çalışmaları olduğunu öğreniyoruz:

“Rusya’nın sosyal medyayı propaganda amacıyla etkin bir şekilde kullandığı, devlet destekli troll ağı ve hackerlarla ilişkisi sır değil. Bu sayede siber uzayda ve sosyal medyada son derece etkin oldukları bilinen bir durum.

İddialara göre; Rusya’nın sadece sosyal medya üzerinden algı operasyonları düzenlemek için kurduğu kimi kamu kurumları var. Bunlardan en önemlilerinden birinin Sankt-Peterburg merkezli olarak çalıştığı ve bir Rus oligark tarafından finanse edildiği iddiaları açık kaynaklarda yer alıyor.

Bahsi geçen kurumun, Kremlin’in dünyanın çeşitli bölgelerindeki politikadaki çıkarlarını desteklemek amacıyla için sosyal ağ sitelerinde, tartışma platformlarında, dijital medyada ve video paylaşım platformlarında sahte hesaplarla istenen türde algılara hizmet ettiği konuşuluyor. Bu tür ‘operasyonlar’ için de binin üzerinde çalışanları olduğu ileri sürülüyor.”

Ukrayna: Tarihin ilk sosyal medya savaşı mı?

Dev teknoloji şirketleri ABD’nin tarafında

Doç. Dr. Ali Burak Darıcılı, Rusya’nın ardından madalyonun diğer yüzünü de çeviriyor ve ABD’nin bu alandaki kimi adımlarını anlatıyor…

ABD’nin aldığı karşı tedbirlerin oldukça etkin olduğu üzerinde duruyor Darıcılı ve “Bilindiği üzere dünyanın en popüler ve yaygın sosyal medya platformları, video paylaşım siteleri ABD orijinli şirketlere ait. Bu şirketlerin, ABD çıkarları kapsamında Rusya kaynaklı doğru veya manipülatif her haberi sansürleme kapasitesi var” bilgisini paylaşıyor.

Bu nedenle batının sosyal medya üzerinden algı operasyonları planlama konusunda daha büyük avantajı olduğuna işaret ediyor Doç. Dr. Darıcılı ve sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Görüldüğü üzere istihbarat faaliyetler artık farklı cereyan etmekte. Yani klasik istihbarat toplama faaliyetlerinin yanı sıra kamuoyu oluşturma ve yönlendirme de istihbarat servislerinin yeni nesil görevleri arasında.

Bu noktada ABD ve İngiliz istihbarat servisleri, Ukrayna-Rusya arasında yaşananlar kapsamında Rus istihbarat servisleri FSB, GRU ve SVR’ye nazaran daha başarılı duruyor. Son dönemlerde ısrarla vurguladığım bir husus var; ‘gizli kalmak için şeffaf olmak zorundasın…’ MI6 ve CIA’nın yeni yönetimleri ile aslında alışılagelmişin dışında bir mottoya göre faaliyetlerini planladıklarını düşünüyorum.”

[UHA Haber Ajansı, 16 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.