enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukraynalı mülteciler neden Polonya’dan ayrılıp, savaşın devam ettiği ülkelerine dönüyor?

Ukraynalı mülteciler neden Polonya’dan ayrılıp, savaşın devam ettiği ülkelerine dönüyor?
4 Nisan 2022
1.130
A+
A-

VARŞOVA – UHA HABER / Ukrayna işgali altıncı haftasına girerken, Avrupa Birliği’nde ikamet etmek yerine ülkelerine dönme kararı alan Ukraynalıların sayısı artıyor.

(UHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’nın ‘EuroNews’den aktardığı Sertaç AKTAN’ın haberine göre, Neredeyse tamamı kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan yüzlerce Ukraynalı, Polonya’nın ana mülteci merkezi olan Przemyśl’den Kiev’e giden gece treni için kuyrukta beklerken görüntülendi.

Euronews’e konuşan 46 yaşındaki Natalia, 16 yaşındaki oğlunu Polonya’da emin ellerde bıraktığını ve şimdi mücadele için ülkesine döneceğini anlatıyor:

“Önemli olan çocuğumu çıkarmaktı. Oğlumu sıcak çatışma noktasından çıkarmayı başardım. Savaş bitene kadar burada yaşaması için bıraktım ve şimdi artık olmam gereken yere kocamın, annemin bulunduğu Zaporizhzhia’ya dönüyorum.”

Güneydoğu Ukrayna’da bir şehir olan Zaporizhzhia, işgalin başlangıcından bu yana Rus kuvvetleri tarafından devam eden saldırılara ve ayrım gözetmeyen bombardımanlara maruz kaldı. Şehir aynı zamanda Avrupa’nın en büyük nükleer santraline de ev sahipliği yapıyor.

Rusya’nın bir ayı geçen saldırısından bu yana çoğunluğu Polonya’ya olmak üzere 3,9 milyondan fazla Ukraynalı ülkelerinden kaçtı.

Ancak hem kaçılan ülkelerde sığınacak yerler ve iş bulmaktaki zorluk hem de Ukrayna’da sergilenen direniş ve fedakarlık sonrası Natalia ve daha pek çok kişi kalıp direnmenin gerekli bir hal almaya başladığını düşünüyor. Natalia birçok yurttaşın da aynı şeyi hissettiğini söylüyor.

“Birçoğu kalacak yer bulamadıkları, iş bulamadıkları için geri dönüyor. Buralarda yaşama imkanı bulamıyorlar. Zengin değiliz ve buraya tatil için gelmedik. Evde en azından kendi kaynaklarımızla geçinebiliriz. Ev evdir,” diyor Natalia.

Polonya tren istasyonunda bekleyen yaşlı bir Ukraynalı kadın
Polonya tren istasyonunda bekleyen yaşlı bir Ukraynalı kadın 

Aile üyeleri için endişe, savaş korkusundan daha ağır basıyor

Bir başka eve dönüş nedeni de aile üyeleri için endişe ve mülteci sığınaklarındaki güvenlik eksikliğinin bir karışımı.

71 yaşındaki hukuk profesörü Yuri, başkentte tek başına olan yaşlı annesi nedeniyle Kiev’e dönmeye karar verdiğini söylüyor ve ekliyor:

“Orada arkadaşlarım da var, kitaplarım, bilgisayarım. Kendimi orada daha rahat hissedeceğim.”

Dönmek isteyen herkes bunu kalıcı olarak yapmak için gitmiyor. Aralarında bazıları, yalnızca aile üyeleri veya evcil hayvanlarını daha güvenli bir yere yerleştirmek için geri gidiyorlar.

Yakınlarını çıkarmak için dönen de var

Örneğin 34 yaşındaki Marina, 13 yaşındaki kızını almak ve onu Hollanda’ya götürmek için Ukrayna’daki ailesinin yanına dönüyor.

Saatlerce rötar yapan Kiev treni nedeniyle yüzlerce kişi zor koşullarda bekleyişini sürdürüyor. Kötü hava koşulları nedeniyle duruma dayanamayan bazı çocukların sedyelere alınarak ambulans araçlarıyla götürüldüğü görülüyor.

Marina Euronews’e verdiği röportajda “Biraz korkuyorum ama genel olarak birçok insanın geri döndüğünü gördüm ve insanların korkmadığını görmek beni mutlu etti. İnsanlar Lviv veya Poltava’dan bile daha az güvenli yerlere gidiyorlar. Bu da bana cesaret verdi” diyor.

[UHA Haber Ajansı, 04 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.