enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
00:13 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Fırtınalar nasıl isimlendiriliyor?

Fırtınalar nasıl isimlendiriliyor?
1 Şubat 2022
446
A+
A-

BERLİN – UHA HABER / Dünyada birçok bölgede yaşanan fırtına ve kasırgalara çeşitli isimler veriliyor. Son olarak, Kuzey Avrupa’nın büyük bölümünü etkileyen fırtınaya “Malik” ismi verildi. Peki bu isimler nereden geliyor, kim veriyor?

Avrupa’nın kuzeyini vurdu, İngiltere’den İsveç’e kadar etkili oldu. O fırtınaya “Malik” adı verildi.

Fırtına ve kasırgalar dünyada birçok bölgede görülüyor. Etkisi büyük ya da küçük hepsi bir isim verilerek kayda geçiyor.

Tıpkı son olarak Avrupa’da yaşanan “Malik” fırtınası gibi…

Peki bu ismi kim, neden seçti?

Meteoroloji örgütleri, fırtınalar için isim listeleri hazırlıyor

İsim, fırtınadan en çok etkileneceği ön görülen Danimarka Meteoroloji Enstitüsü’nün belirlediği listeden seçildi.

“Malik” isminin ülkedeki kültürel çeşitliliği yansıttığı için verildiği belirtildi.

Kasırga ve fırtına simlerinin belirlenme süreci bölgelere göre farklılık gösteriyor.

İsimler, bilgi paylaşımını kolaylaştırmak ve aynı anda birden fazla fırtına-kasırga olması durumunda kafa karışıklıklarını gidermek için veriliyor.

Fotoğraf: Reuters

[Fotoğraf: Reuters]

Resmi olarak ilk ABD’de başladı

Uygulama resmi olarak ilk kez ABD’de 1953 yılında başladı.

1978 yılına kadar sadece kadın isimleri kullanıldı. Bu yıldan sonra kadın ve erkek isimleri sırasıyla verilmeye başladı.

Almanya’da ortalama 300 euroya fırtına ismi belirlemek mümkün

Almanya’da ise 1970’lere kadar etkisi yüksek olan fırtınalara kadın ismi, az olanlara ise erkek ismi veriliyordu.

Ülkede 2002 yılından bu yana da ücretiyle fırtına ismi belirlenebiliyor. Fiyatı ise ortalama 300 euro.

Asya’da fırtına isimlerini 13 ülke ortaklaşa belirliyor

Asya bölgesinde Hindistan, Pakistan ve Tayland gibi ülkelerin dahil olduğu 13 ülke, 2000 yılından bu yana fırtınalara birlikte isim belirliyor.

İsimler verilirken dini ve etnik grupların hassasiyetleri gözetiliyor ayrıca siyasi ve dini bir anlam taşımamasına dikkat ediliyor.

ABD ve Avrupa’da fırtına isimleri tekrar edebilirken, Asya bölgesindeki isimler tekrar kullanılmıyor.

[UHA Haber Ajansı, 01 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.