enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 Bir Krizin Anatomisi: Hürmüz Boğazı’nda Hukuk ve Sigorta
19:35 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:18 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:02 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:55 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:16 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:49 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:08 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:55 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
00:46 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
22:45 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bakanı Mustafa Varank, ‘Kur aşağı doğru gittiğinde kimse iktisat ilminden bahsetmiyor’

Bakanı Mustafa Varank, ‘Kur aşağı doğru gittiğinde kimse iktisat ilminden bahsetmiyor’
23 Aralık 2021
369
A+
A-

ANKARA-UHA HABER / Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, hiçbir döviz kurunun, Türkiye ekonomisinin iktisadi gerçekliğinden daha güçlü olmadığını vurgulayarak, “Temel önceliğimiz, kurda ve fiyatlarda istikrarı sağlamak, öngörülebilirliği daha da artırmaktır. Türkiye ekonomisini her anlamda dışa bağımlılıktan kurtaracak adımları da daha fazla yerli üretimle atacağız.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank kimdir, kaç yaşında? - Son Dakika Haberler MilliyetBakan Mustafa Varank, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nce (MÜSİAD) “Fark et” temasıyla düzenlenen Vizyoner’21 Zirvesini (UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘na değerlendi.

İnşa ettikleri otoyollar, köprüler, limanlar, havalimanlarıyla sadece insanları birbirine bağlamadıklarını, aynı zamanda yatırımın, üretimin, ticaretin, ihracatın da önünü açtıklarını anlatan Varank, “Dünyanın şok halinde yakalandığı salgında, şartlara hızla adapte olup, üretime devam eden, yeni talepleri hızla karşılayabilen bu sayede pozitif büyüyebilen nadir ülkelerden biri Türkiye oldu. Yaptığımız yatırımlar, sağladığımız imkanlar ve geliştirdiğimiz politikalar sayesinde ulaştığımız güçlü üretim alt yapımızın sonucu olarak bu başarıları yakalayabiliyoruz. Attığımız her adımda istikametimiz, bu milletin refahını artırmak, gelecek nesillere daha müreffeh bir Türkiye bırakmaktır.” dedi.

TÜRKİYE EKONOMİSİ

Bakan Varank, “genel iktisat bilimi kurallarına geri dönülsün” diyerek, hükümeti, ekonomi politikasını serbest piyasa koşullarının dışında göstermeye çalışanların da olduğunu aktararak, “Türkiye’nin geçtiği siyasi ve ekonomik sıkıntılı süreçlerin hiçbirinde elini milletten yana taşın altına koymayanlardan zaten başka bir tavır beklemiyorduk. Biliyorsunuz, iktisat ilmi dediklerinde sadece kurun yukarı çıkmasını anlıyorlar, kur aşağı doğru gittiğinde kimse iktisat ilminden bahsetmiyor. Sizler de televizyonda sunucuları, yorumcuları izlemişsinizdir. Nasıl lal olduklarını, şekilden şekle girdiklerini, kur aşağı gittiğinde nasıl dillerinin bağlandığını izlemişsinizdir. Hiçbir döviz kuru, Türkiye ekonomisinin iktisadi gerçekliğinden daha güçlü değildir. Türkiye ekonomisinin geldiği seviyeyi, sahip olduğu kapasiteyi, herkesten daha çok iş insanlarımızın bilmesi gerekiyor. Sağolsun, MÜSİAD bunu bilerek konuştu, konuşmaya da devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

PİYASALARDAKİ GELİŞMELER

Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilan ettiği yeni enstrümanlar ve ekonomik manifesto sonucunda piyasalarda yaşanan Türk lirası lehine gelişmeleri herkesin izlediğini anlatarak, “Türkiye’de fabrika açılmıyor, üretim yapılmıyor, istihdam olmuyor” diye alenen yalan söyleyenlerin, bu yeni finansal araçlara da binbir türlü kulp bulmasını şaşkınlıkla izlediklerini söyledi.

TEMEL ÖNCELİĞİMİZ

Bunlara aldırış etmeyeceklerini ve işlerine bakacaklarını belirten Varank, “Temel önceliğimiz, kurda ve fiyatlarda istikrarı sağlamak, öngörülebilirliği daha da artırmaktır. Türkiye ekonomisini her anlamda dışa bağımlılıktan kurtaracak adımları da daha fazla yerli üretimle atacağız. Böylece dış kaynaklı şoklara daha dirençli hale geleceğiz.” dedi.

REÇETİMİZ; MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ

Varank, yatırım yapmak isteyenin finansmana erişimini kolaylaştıracak bir ekonomik iklimi hâkim kılacaklarını ifade ederek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye ekonomisini nasıl 3,5 kat büyüttüysek, küresel piyasadaki fırsatları gözeterek yepyeni bir büyüme hikayesini de hep birlikte başaracağız. Bunun için de reçetemiz belli; Milli Teknoloji Hamlesi.” diye konuştu.

TÜRKİYE İÇİN FIRSAT

Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler ve hızla artan dijitalleşmenin, ekonomik değer üretiminde tüm dünya için yepyeni bir pencere aralamış durumda olduğuna işaret eden Varank, teknoloji rekabetinde ülkeleri başlangıç noktasında eşitleyen bu paradigma değişimini, Türkiye için önemli bir fırsat olarak gördüklerini dile getirdi.

DETAYLI PLANLAMA

Geleceği hedeflemek için detaylı planlama yaptıklarını kaydeden Varank, “İnşallah bu yeni ekonomi diyebileceğimiz alanlarda gençlerin girişimlerinden çok şey bekliyoruz, başarılı olacaklarına inanıyoruz. Bu gelişmeler aslında, önümüzdeki yıllar için sahip olduğumuz potansiyelin en net göstergesi niteliğinde.” diye konuştu.

ULUSAL STRATEJİ

Bakan Varank, bu kapsamda Bakanlık olarak kapsamlı bir yol haritası hazırlamış durumda olduklarına dikkati çekti.

Teknoloji tabanlı girişimciliğe has bir Ulusal Stratejiyi birkaç hafta içinde ilan edeceklerini belirten Varank, “Ekosistemle birlikte hazırladığımız bu strateji, girişimciliğe yeni bir ivme kazandıracak iddialı hedefler ve eylemler içeriyor. Türkiye’nin yeni unicornlar çıkarmasını hızlandıracak, ileri aşama girişimler için tasarladığımız Turcorn 100 Programını Stratejimiz ile birlikte devreye alacağız.” dedi.

İŞ İNSANLARINA ÇAĞRI

Varank, Özel sektörün bu alana olan ilgisini yeterli görmediklerini anlatan Varank, “Buradan tekrar çağrıda bulunmak istiyorum. Biz kamu olarak girişimciliğe, teknoloji girişimciliğine dünyadaki en büyük katkıları veriyoruz. Ama özel sektörümüzün de geleneksel yatırımcılarımızın da artık bu alanı fark etmesi gerekiyor. 1 koyduğunuzda 3-5 kazandığınızı, hem de temiz şekilde kazandığınızı fark etmeniz gerekiyor. Bu manada MÜSİAD’a çok iş düştüğünü düşünüyorum. Bu girişim sermayesi fonlarını hep beraber daha da büyütelim. Türkiye’deki girişimlerin pırıl pırıl gençlerimizin önünü açalım.” ifadelerini kullandı.

[UHA Haber Ajansı, 23 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.