enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:58 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Pandemi Göçmen Düşmanlığını Tetikledi”

“Pandemi Göçmen Düşmanlığını Tetikledi”
19 Aralık 2021
618
A+
A-

Birleşmiş Milletler’in (BM) Uluslararası Göçmenler Günü’nde yayınladığı raporunda, dünya genelinde göçmenlere karşı nefret ve düşmanlığın arttığına dikkat çekildi. Raporda, özellikle pandeminin birçok kişinin yaşamını risk altına attığı bir dönemde göçmenlerin “kötülenmesine ve dışlanmasına” karşı uyarı mesajı verildi.

BM verilerine göre, yaklaşık 1 milyar kişi, yani dünya nüfusunun yedide birinden fazlası, göç halinde. Bunlar arasında 281 milyonu uluslararası göçmen konumunda. 84 milyonu ise çatışmalar, şiddet eylemleri ve iklim değişikliği nedeniyle yurtlarından edilmiş kişiler.

BM Uluslararası Göç Örgütü Direktörü Antonio Vitorino, göçmenlerin birçoğunun daha iyi ekonomik koşullar arayışıyla tehlikeli ve hayati tehdit yaratan yolculukları göze aldığını, birçoğunun da doğal afetler ya da insanların yarattığı sorunlar nedeniyle yaşadıkları yerlerden kaçmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Çok sayıda mağdur göçmenin insan kaçakçılarının eline düştüğünün altını çizen Vitorino, COVID-19 salgınının, göçmenlerin karşılaştıkları zorlukları daha da arttırdığına vurgu yaptı: “Kapalı sınırlar, ayrı kalan aile fertleri ve ekonomik istikrarsızlıklarla birlikte, iki yıldır devam eden pandemi yeni bir göçmen karşıtlığı dalgası da yarattı ve göçmenlerin devlet politikalarında kullanıldığını da daha sık görüyoruz. Bunlar kabul edilemez!

Göçmenlerin, “yaşadıkları ülkelerdeki olumlu sosyal ve ekonomik katkılarını” hatırlatan Vitorino, bunun mali değerinin düşük ve orta gelirli ülkelerde geçen yıl 540 milyon dolara ulaştığını belirtti.

Vitorino, tüm olumlu katkılarına rağmen birçok ülkede hükümetlerin göçmenleri pandemi sürecinde devreye sokulan sosyal ve ekonomik iyileşme programlarından mahrum bıraktığına vurgu yaptı.

BM ile birlikte diğer birçok uluslararası kuruluş, hükümetlere, göçmenlere COVID-19 aşısına erişimin sağlanması için de çağrıda bulundu

ABD Dışişleri Bakanı’nden çağrı

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı Uluslararası Göçmenler Günü mesajında da, Amerika’nın dünya çapında göçün “güvenli, düzenli ve insani” kılınması ilkesini desteklemeye devam ettiği belirtildi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in imzasıyla yayınlanan mesajda, bakanlığın bünyesindeki Nüfus, Mülteciler ve Göç Dairesi’nin uluslararası ortakları ve müttefik ülkelerle işbirliği halinde, göç yönetiminin yürütülmesinin yanı sıra “mağduriyet içindeki göçmenlerin korunması ve düzensiz göçün temel nedenlerinin belirlenmesi” hususuna odaklanıldığı belirtildi.

Mesajda ayrıca, “göçmenleri, kaçakçıların tehlikeli faaliyetlerine maruz bırakan” kayıt dışı göçe karşı mücadele gerektiğinin altı çizildi.

Blinken, mesajında, “Aynı zamanda da, hükümetleri, göçmenlerin uluslararası koruma süreçlerine erişimlerini iyileştirmeye, iltica kapasitelerini genişletmeye, insan kaçakçılığı mağdurlarını tespit edip yardım sunmaya, geri dönüş yapan göçmenlerin topluma yeniden dahil olmasını sağlamaya ve alternatif yasal kapılar açmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

LISA SCHLEIN: Freelance Journalist Profile

HABER : Lisa SCHLEİN 

[UHA Haber Ajansı, 19 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.