enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:53 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
00:53 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı.
00:48 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
00:43 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
00:38 Türkiye’den Suriye’ye ilk doğal gaz akışı başladı
00:34 Antalya Büyükşehir Belediyesine yönelik rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında 1 kişi daha tutuklandı
00:21 Arabulucular İsrail’den “ pek de güven verici olmayan” sözlü bir yanıt aldıklarını bildirdiler
00:17 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda konuştu…
00:14 Kocaeli merkezli Bifet firmasının ürettiği Salamda domuz eti, kıymada kanatlı eti çıktı
00:12 Perspektif: Türkye’nin Balkanlardaki Yeni İşbirliği Girişi: Balkan Barış Platformu
00:06 Kamu işçisinin zam oranı belli oldu
00:04 Gazze’de İsrail ateşi sonucu 12’si yardım bekleyen olmak üzere 22 kişi öldü
00:01 Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden Gaziantep Sanayisinde Tehlike Çanları Çalıyor!
10:55 Türkiye, Suriye’nin enerji altyapısını yeniden yapılandırma sürecinde üstlendiği aktif rol kapsamında bugün ülkeye doğal gaz ihracatına başlayacak
10:32 AK Parti Sözcüsü Çelik’ten CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
09:22 ABD-Çin Teknoloji Savaşında Nvidia Denklemi: H20 Çiplerinde Tedarik Sorunu
07:11 Unutulan Büyük Türkçe Ustası: Refik Halit KARAY
06:55 Doğu Türkistan’da neler oluyor? Doğu Türkistan sadece Doğu Türkistanlıların davası değil, Türklerin en büyük davası olması gerekiyor…
06:52 Komisyonun Aşırı Siyasi Mücadeleye Alet Edilme Riski
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Güneydoğulu İhracatçılardan 98 Ülkeye Kuru Meyve İhracatı

Güneydoğulu İhracatçılardan 98 Ülkeye Kuru Meyve İhracatı
19 Aralık 2021
760
A+
A-

GAZİANTEP-UHA HABER / Kuru Meyve Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çıkmaz 2021 yılının 11 aylık sürecini değerlendirerek bu süreçte Türkiye genelinden toplam 1 milyar 403 milyon 775 bin dolarlık kuru meyve ihracı gerçekleştirildiğini, bunun 288 milyon 372 bin dolarlık kısmının ise Güneydoğulu ihracatçılar tarafından ihraç edildiğini ifade etti.

Pandemiyle birlikte önemi bir kez daha artan ve dünya genelinde önemli talep gören kuru meyve ve mamulleri bu yıl Türkiye’nin bu sektörlerdeki önemini ortaya koydu.

Yılın 11 aylık sürecinde Türkiye’den dünyanın 155 ülkesine toplam 1 milyar 403 milyon 775 bin dolarlık kuru meyve ve mamulleri ihraç edilirken ürün bazlı ihracatta en fazla çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ihracatı yapıldığına dikkat çekildi.

Kurum meyve ihracatında ki Güneydoğu Anadolu Bölgesini değerlendiren Kuru Meyve Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çıkmaz, Güneydoğu Anadolu’nun kuru meyve açısından önemli bir üs olduğuna dikkat çekerek yılın 11 aylık sürecinde 2021 hedeflerinin yakalandığını ifade etti.

Pandemiden ve global krizden de önemli oranda etkilenen kuru meyve ihracatçılarının her şeye rağmen yüksek performans gösterdiğini de sözlerine ekleyen Çıkmaz bölge ihracatçılarını kutladı.

Kuru Meyve Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çıkmaz

98 Ülkeye 288 Milyon 372 Bin Dolarlık Kuru Meyve İhracatı Gerçekleşti

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 2021 yılının 11 aylık sürecinde toplam 98 ülkeye 288 milyon 372 bin dolarlık kuru meyve ihraç edildiğine dikkat çeken Başkan Çıkmaz, bu süreçte ürün bazlı ihracatta ilk sırayı 121 milyon 726 bin dolarla Antep Fıstığının aldığını ikinci sırada 108 milyon 424 bin dolarla kuru kayısının ve üçüncü sırada ise 22 milyon 614 bin dolarla çeşitli kuru meyve ve mamullerinin yer aldığını ifade etti.

Kuru Meyve Ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çıkmaz Güneydoğulu ihracatçıların Antep Fıstığı, kuru kayısı ve çeşitli kuru meyve ve mamulleri ihracatının yanı sıra bu süreçte kuru incir, kayısı ve zerdali çekirdeği, kavrulmuş çeşitli meyveler, ceviz, leblebi çeşitleri, çam fıstığı, çekirdeksiz kuru üzüm, badem çeşitleri, erik kurusu, değirmenlik ürünler, elma kurusu ve çeşitli meyve konserveleri ihracat ettiklerinin de altını çizdi.

Avrupa Ülkeleri En Büyük Alıcı Olmayı Sürdürüyor

Güneydoğulu ihracatçılar için en önemli pazarın 129 milyon 20 bin dolarla Avrupa Birliği ülkeleri olduğunu da ifade eden Başkan Çıkmaz, ülke gurupları bazında ikinci sırada 42 milyon 166 bin dolarla Amerikan ülkeleri, 31 milyon 385 bin dolarla ise üçüncü sırada Ortadoğu ülkelerinin yer aldığını belirtti.

Bu dönemde Güneydoğulu ihracatçılar Asya ve Okyanusya ülkelerine 30 milyon 520 bin dolar, Eski Doğu Bloku Ülkelerine 17 milyon 36 bin dolar, diğer Avrupa ülkelerine ise 14 milyon 119 bin dolarlık kuru meyve ihracatı yaptı.

Anadolu’nun sağlıklı ürünleri arasında yer alan kuru meyve ve ürünlerinin Türki Cumhuriyetlere ihracatı ise bu süreçte 13 milyon 680 bin dolar olarak gerçekleşirken serbest bölgelere 5 milyon 593 bin dolar, Afrika ülkelerine ise toplam 4 milyon 854 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Orhan Erkılıç – Güney 24

HABER : Orhan ERKILIÇ

[UHA Haber Ajansı, 19 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.