enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:40 Toplumsal sorunlar iş modeline dönüştü
07:58 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Emniyet ve jandarma trafik ekiplerince 5-12 Haziran tarihlerinde 3 milyon 647 bin 742 aracın denetlendi”
06:56 Gazeteci – Yazar Bekir AĞIRDIR, “Bahçeli’nin yeni anayasa çağrısı, yalnızca metin değişikliği değil; seçim sistemi, parti yasası ve meclis iç tüzüğü”
01:59 İran, İsraillilere ülkeyi terk etme, Kanal 12 ve Kanal 14 televizyonlarına da “tahliye” uyarısında bulundu.
01:37 Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Bolu’daki ormanlık alanlara girişler 01 Temmuz-30 Eylül 2025 tarihleri arasında yasaklandı.
01:24 İran-İsrail Çatışması İran Kamuoyuna Nasıl Yansıyor?
00:57 Kocaeli Ticaret Odası, Özel KOTO AOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. yılını gururla kutladı
00:56 İnfografik: İsrail, İran’ı Vurdu: Nükleer Tesisler Hedef Alındı
00:43 Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürü Karayılan’dan Nizip Ticaret Odası’na (NTO) ziyaret
00:39 Gazeteci-Yazar Merve GÜRBÜZ, “İran, modern savaş teknolojisinin gerisinde mi kaldı?”
00:33 Ankara Barosu Kent ve Çevre Merkezi Heyeti’nden Su Politikaları Derneği’ne Ziyaret
00:28 Mesaisine bugün başlayacak Meclis Genel Kurulu’nun gündeminde bu hafta da Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) olacak.
00:26 Türkiye’de işe alım piyasasında hareketlilik beklentisi sürüyor
00:15 Hatay Sörf Merkezi, Türkiye Şampiyonası’ndan 6 madalya ile döndü
09:18 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:01 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:51 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:05 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
00:28 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’tan sıra dışı davranış..!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Bulgaristan’da seçimi yolsuzluk karşıtı parti kazandı

Bulgaristan’da seçimi yolsuzluk karşıtı parti kazandı
16 Kasım 2021
355
A+
A-

UHA HABER / Bulgaristan’da yapılan parlamento seçimlerini geçici sonuçlara göre yeni kurulan yolsuzluk karşıtı Değişime Devam adlı parti kazandı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ise ikinci tura kaldı. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Avrupa Birliği’nin (AB) en yoksul üyesi Bulgaristan’da bir yıl içinde üçüncü kez yapılan parlamento seçimlerinde yarışı yeni kurulan bir oluşum kazandı. Oyların yüzde 93’ünün sayımının tamamlandığı ülkede, geçici sonuçlara göre yolsuzluk karşıtı Değişime Devam (PP) partisi yüzde 25,5 oranında oy alarak seçim yarışını sürpriz bir şekilde ilk sırada tamamladı.

Değişime Devam (PP) oluşumu, iki ay önce “Harvard İkilisi” olarak anılan Kiril Petkov ve Asen Vasilev tarafından kurulmuştu.

Muhafazakar eski Başbakan Boyko Borisov’un lideri olduğu Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisi ise yolsuzlukla mücadeledeki başarısızlığı nedeniyle Nisan ayında sona eren iktidarının ardından seçim yarışını ikinci sırada tamamladı.

Nisan ve Temmuz aylarında yapılan iki seçimin ardından yapılan üçüncü seçimlere katılım tarihi bir düşüşle yüzde 40’ın altında kaldı.

Bulgar seçmenler, yeni hükümetin hızla kurularak ülkedeki yolsuzluk ve artan enerji fiyatlarına çözüm bulunmasını bekliyor.

Dört partili koalisyon beklentisi

Parlamentoda yedi partinin temsil edileceğini tahmin eden siyasi gözlemciler, dört partili bir koalisyon kurulacağından yola çıkıyor.

Seçim yarışından birinci parti olarak çıkan PP oluşumunun kurucularından Kiril Petkov, başbakan olmaya hazır olduklarını ve sağdaki Demokratik Bulgaristan ile şovmen Slavi Trifonov’un Böyle Bir Halk Var (İTN) partisi ile görüşebileceklerini açıkladı. Gözlemciler, dördüncü parti olarak da Sosyalist Parti’nin desteğinden söz ediyor

Koalisyon görüşmelerinin zorlu geçmesi bekleniyor

Koalisyon müzakerelerinin zorlu geçmesi bekleniyor. Zafer konuşmasında “Bulgaristan yeni bir yola giriyor” diyen Petkov, diyaloğa açık olduklarını, ancak yargı reformu ve yolsuzlukla mücadelede verdikleri sözlerden dönmeyeceklerini kaydetti. Partinin diğer kurucusu Asen Vasilev’in de Maliye Bakanı olması bekleniyor.

Ülkede parlamento seçimleri ile beraber cumhurbaşkanlığı seçimleri de yapıldı. Borisov’u sert eleştirileriyle tanınan görevdeki Cumhurbaşkanı Rumen Radev yüzde 49,4 oranında oy aldı, ancak mutlak çoğunluğa ulaşamadığı için cumhurbakanlığı seçimi ikinci tura kaldı.

Seçimlerin kesin sonuçlarının Salı günü duyurulması bekleniyor.

[UHA Haber Ajansı, 16 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.