enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:56 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan haberler!
08:12 GAP 2026 Sulama ve Bölgesel Kalkınma – Projede Sulamanın Sonuçları
04:57 İttihat ve Terakki cemiyetinin, Şam Valisi olarak atadığı Cemal Paşa: Köpekler ve Araplar Giremez!
04:29 Adalar Vakfı’ndan İstanbul’un hafızasına yolculuk: Adalarda Hayat Var belgeseli yayında
03:57 Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Bulut, Mısır’da İş Birliği Protokolüne imza attı
00:56 Rusya-Ukrayna Savaşı’nın arabulucu ülkesi: Türkiye
00:52 İmalat sanayisi işletmeleri için uygun koşullu finansman paketi
00:48 “Narin Güran cinayetine aylar sonra müdahil olundu” haberlerine yalanlama
00:46 Gazeteci Nevzat ÇİÇEK: Güvenlik kaynakları ne diyor: 25 maddede Suriye’de yaşananlar-görüşmeler-beklentiler
00:38 Deprem şehitleri “Türkiye’min Gücüne Bak” temalı törenle anılacak
00:28 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörden medet umanlar sonuç alamaz
00:23 Türk tipi Kamikaze İHA’dan tam isabet: SKYDAGGER sahnede
00:22 Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı: Bakıma Muhtaçlık
00:18 Sivil Havacılıkta pilot sayısı geçen yıla göre yüzde 10 artışla 17 bin 910’a ulaştı
00:14 Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 3. yılında eğitim öğretime bir gün ara verilecek.
00:09 Gergerlioğlu’ndan destek; “İşçilere yönelik hukuksuzluk devam ederse, halk boykot başlatacaktır!”
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Faiz indirimi beklentisi lirayı değersizleştiriyor

Faiz indirimi beklentisi lirayı değersizleştiriyor
12 Kasım 2021
664
A+
A-

İSTANBUL-UHA HABER / Dolar dün TL karşısında yine rekor kırdı ve 9.98 seviyesini gördü. Ekonomistler Merkez Bankası’nın faiz politikasında ısrarcı olması ve haftaya da faiz indirmesi halinde TL’nin kırılganlığının artacağını belirtiyor.

Türk Lirası dolar karşısında dün 9.98 seviyesini görerek yeni bir rekora daha imza attı. Ayrıca euro, lira karşısında 11.45 seviyesine çıkarken çarşamba günü 587 lira olan gram altın da 597 liranın üzerini gördü.

Böylece lira, dolar karşısında 2021 yılında yüzde 34 değer kaybı yaşadı. Asgari ücretin dolara göre değer kaybı ise ocak ayına göre yüzde 25’i aştı.

Bugün doların lira karşısındaki yükselişinin ağırlıklı nedeni ABD’deki enflasyon verilerinin beklenenden yüksek gelmesi olsa da ekonomistlere göre Merkez Bankası’nın faiz politikası uzun dönemde Türk Lirası’ndaki değer kaybının sürmesine neden oluyor.

“Bizde süreç tersine işledi”

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Birdal’a göre Türk Lirası mevcut ortamda önümüzdeki dönemde daha sert değer kayıplarına uğrayabilir.

“Merkez Bankası’nın faizleri uluslararası konjonktürü gözetmeyerek, aslında göz ardı ederek yaptığı indirim ve daha sonra gelecek indirim beklentisi şu anda doların 10 lira seviyelerine yaklaşmasına neden oldu” diyen Birdal, “Şunu göz ardı etmemek lazım. Dolarda yaşanan son hareketin arkasındaki ana etken ABD’deki enflasyonun 30 yılın zirvesine tırmanması. ABD’de tahvil faizlerinin yükselmesi ile para bizim gibi ülkelerden çekilmeye başlandı. Çok sayıda ülke bu duruma önlem olarak uzun süredir faizlerini yükseltiyordu. Çünkü beklenmeyen bir gelişme değildi. Ancak bizdeki durum tersine işledi. Merkez Bankası ekonomik gerçekliklerle değil de siyasi kaygılarla hareket ediyor. İşte böyle bir dönemde TCMB’nin faizleri baskılaması paramızın hızla değer kaybetmesine neden oluyor” diye konuştu.

100 puanlık faiz indirimi

Ekonomist Enver Erkan ise gelecek hafta Merkez Bankası’nın 100 baz puanlık bir faiz indiriminde bulunacağı görüşünün hakim olduğunu belirtti. Erkan, bu davranışın önümüzdeki aylar için de devam edeceğini söyledi. Faiz indirimlerin sürmesi durumunda liranın daha fazla değer kaybedeceğini dile getiren Erkan, “Bu, kur hareketini ve oynaklığını daha yüksek seviyelere taşıyacak. Lira tarafındaki düşük getiriler hem yerli hem de yabancı yatırımcıların döviz tarafındaki işlemlerini hızlandırıyor. Global enflasyonist faktörleri de düşündüğümüzde şu an bir politika sarmalı ihtimali var önümüzde. Kur hassasiyeti ve oynaklığı da daha yüksek seviyelerde gerçekleşebilir. Bu hızlı bir politika değişimi de getirebilir” değerlendirmesinde bulundu.

“Merkez seyrediyor gibi”

Prof. Dr. Murat Birdal’a göre Merkez Bankası faizi sabit tutarsa dolar hızla 9.50 seviyelerine gerileyebilir. “Piyasa faiz indirimini fiyatladığı için aksi bir kararda TL kayıplarının bir kısmını geri alabilir. Ancak bu ihtimal gerçekten çok düşük” diyen Birdal, “Şu anda görüntü o yönde değil. Sözlü müdahaleler gelebilirdi. Buradaki sıkı duruşu destekleyecek bir duruş görmüyoruz. Merkez Bankası var olan durumu seyrediyor gibi” dedi.

HABER : Emre ESER

[UHA Haber Ajansı, 12 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.