enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
06:51 Erdoğan: Kameraları bantlamak bizim kitabımızda yazmaz…
06:45 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’nun ‘Orada N’ler Oluyor!’ Dış kaynaklı haberleri!…
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
00:54 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Lösemide erken teşhis hayat kurtarıyor

Lösemide erken teşhis hayat kurtarıyor
8 Kasım 2021
1.389
A+
A-

YALOVA-UHA HABER / Sık görülen çocukluk çağı kanserlerinden biri olan lösemi, erken teşhis edilirse başarıyla tedavi edilebiliyor. Çocukları lösemiye karşı korumanın yolu ise sağlıklı yaşam kurallarına özen göstermekten geçiyor.

Mine Yagıcı Çiftci
TRT Haber : Mine Yagıcı Çiftci

Çocukluk çağında en çok görülen kanserler türlerinin yaklaşık üçte birini lösemi oluşturuyor. Toplumda görülme sıklığı her geçen gün artan lösemi, erken teşhis edildiği taktirde tedavi şansı yüksek bir hastalık. Bu nedenle farkındalık yaratmak ve hastalığa dikkat çekmek için 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda pek çok faaliyet düzenleniyor.

Grafik: TRT Haber

[Grafik: TRT Haber]

Lösemi neden kaynaklanıyor? Belirtileri ve tedavi yöntemleri neler? Hastalıktan korunmak mümkün mü? Lösemiyle ilgiyle merak edilenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca TRT Haber’e anlattı.

Lösemide erken teşhis hayat kurtarıyor

1. Lösemi nedir?

“Lösemi bir kan hastalığıdır. Damarlarımızda dolaşan kanın yapıldığı yer kemik iliğidir. Kök hücrelerin, anormal hücreye dönüşmesiyle birlikte bu hastalık ortaya çıkıyor. Çocuklarda en sık 1 ila 5 yaş arasında görülüyor. Bu hastalıkta erken teşhis büyük önem taşıyor. Unutmayalım ki lösemi önlenebilen ama tedavisi çok pahalı bir hastalık.”

2. Löseminin belirtileri neler?

“Solukluk, halsizlik, deride morarma-kızarma, nedensiz-belirsiz ateşler, lenf bezlerinde şişmeler, eklem ağrıları, kemik ağrıları, iştahsızlık, zayıflama en önemli belirtiler.”

Fotoğraf: Getty İmages

[Fotoğraf: Getty İmages]

3. Lösemiyi ne tetikliyor?

“Kanser yapıcı GDO’lu ürünler, fast-food tüketimi, ilaçlar, kimyasallar, özellikle de radyasyon alımı ve bazı virüsler lösemiyi tetikleyen nedenler arasında yer alıyor.”

4. Hekime ne zaman başvurmak gerekiyor?

“Hekimin önerdiği ateş düşürücülere rağmen çocuğun ateşi düşmüyorsa veya vücudunda toplu iğne başı şeklinde minik, kırmızı, basmakla solmayan döküntüleri varsa vakit kaybetmemek gerekiyor. Yine haftalarca süren iştahsızlık, yorgunluk, kemik ve kas ağrıları varsa hemen hekime başvurarak tahlil yaptırılmalı. Bunlar öncelikli olanlar tabii… Özellikle çocuk 1 ila 5 yaş yaş aralığındaysa ve bu belirtilerin herhangi biri tedaviyle geçmiyorsa aklımıza bir kan hastalığı gelmesi lazım.”

Fotoğraf: Getty Images

[Fotoğraf: Getty Images]

5. Lösemi nasıl teşhis ediliyor?

“Hastalığın teşhisi çok kolay. Kan sayımı yapılıyor. Ardından mikroskopla kan hücrelerine bakılıyor. En son teşhis koyma yöntemi ise kemik iliği aspirasyonu… Kemik iliğinden ufacık bir parça alınıp patolojiyle tanı konuluyor. ”

6. Tedavide nasıl bir yol izleniyor?

“İki yönlü tedavi var: Kemoterapi ve kemik iliği nakli… Erken teşhiste çocuk lösemilerinin yüzde 92’si kemoterapiyle tedavi edilebiliyor. Kemoterapi tedavisi birkaç yıl sürebiliyor. Kemik iliği nakli de yapılıyor. Özellikle bazı hastalarda anne, baba, kardeş gibi uygun bir donör bulunduğu zaman kök hücreler naklediliyor. Böylece kemik iliğindeki anormal kan üretimi, normal bir hale geliyor ve lösemi tamamen bitiyor.”

Fotoğraf: Getty Images

[Fotoğraf: Getty Images]

7. Çocukları lösemiden korumak için ne yapılmalı?

“Hastalık en sık 1-5 yaş aralığında görülüyor. Bu yaş aralığında fast food ve GDO’lu ürün tüketimini biraz kısmalıyız. Özellikle gazlı ve boyalı kanserojen içecekler, yiyecekler ve giyeceklerden uzak tutmalıyız. Plastik eşyaları ve deterjanları uygun şekilde almalıyız.

Radyasyon içeren cep telefonunun sık kullanımı bizim için özellikle son yıllarda büyük önem arz ediyor. Uyurken aynı yatak odasında cep telefonu ve radyasyon yayıcıların olmaması gerekiyor.

En önemlisi sigara… Sigara içmemeliyiz ve içilen ortamda bulunmamalıyız. Karbonhidrat içeren şekerli ve unlu besinleri çok az tüketmeliyiz. Obeziteye dikkat etmeliyiz. Çünkü obezite de buna yol açabiliyor. Ayrıca düzenli uyumak ve spor yapmak gerekiyor. Gereksiz ilaç, vitamin ve gazlı enerji içecekleri de tüketilmemeli.”

Nursel Cobuloğlu Haberleri - TRT Haber - Türkiye'nin haber kaynağı

Grafik: Nursel Cobuloğlu 

[UHA Haber Ajansı, 08 Kasım 2021]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.