enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, ulusal basın yayın kuruluşlarının temsilcilerini firmanın Lalahan tesislerinde ağırladı.
00:54 Eğitime yönelik sigortalara ilgi artıyor
00:51 İngiliz The Telegraph gazetesi: Putin ve Trump’ın Teklifi Kiev İçin ‘Korkunç’ Ama Tek Seçenek
00:40 Son dönemlerde elektronik imza sahteciliği ile tapularda dolandırıcılık vakaları hızla artıyor!
00:39 Gazeteci Özlem BAY’ın Özel “Haber Ajandası”: İstanbul’un ‘Yeşil Soylulaştırma’ Gerçeği
00:31 Dünyanın en ünlü piyano virtüözü MAKSIM, Dünya Turnesi’nin duraklarından biri olan İstanbul’a geliyor!”
00:28 Aon, 2025 yılı ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı
00:22 Nobel ödüllü 23 ekonomi profesöründen, İsrail hükümetine Gazze konusunda çağrı yapan bir mektup kaleme aldı.
00:17 Zengezur Koridoru’ndan Trump Rotası’na Güney Kafkasya’da Barış!
00:12 Kentsel dönüşüm projelerinde güvenlik ve tasarruf için doğru pompa seçimi şart
00:10 Zelenski, Putin-Trump Mutabakatını Reddetti: “Önce Ateşkes, Sonra Müzakere “
00:09 TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2025’in üçüncü enflasyon raporunu paylaştı
18:50 Bugün Kocaeli İçin Ne Kadar Geç Kalındı? Kocaeli’nin Deprem Gerçeği Yok Sayılıyor!
18:18 Yine Hakem Kararları…!!!
10:59 Marmara Depremi’nin 26. Yılında AKUT VAKFI’ndan Depremlere Karşı Önlem Çağrısı
10:02 Antalya Arkeoloji Müzesi’ndeki 100 bine yakın eser, yıkım kararı sonrası paketlenerek taşınmaya başladı.
00:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan Trump-Putin zirvesini değerlendirdi
00:37 Trafik levhaları yeniden düzenlenecek
00:33 CHP’li Erhan Adem, “İflasın eşiğindeki Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiyi borç yükü altında bıraktı
00:28 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde Obrucak Barajı’nın açılışına katıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Corona Tedavisinde Antidepresan Etkili Olabilir mi?

Corona Tedavisinde Antidepresan Etkili Olabilir mi?
29 Ekim 2021
1.272
A+
A-

WASHINGTON-UHA HABER / Antidepresan ilaç “fluvoksamin”in Corona virüsüne yakalanan yüksek riski grubundaki yetişkinlerde hastaneye yatırılma oranını azalttığı kaydedildi. Bulgu, İngiliz tıp dergisi Lancet’ta yayınlanan bir araştırmada yer aldı.

İlacın enflamasyonu azaltma özelliği nedeniyle Corona virüsüne yakalananlar üzerinde test eden araştırmacılar, elde ettikleri bulguları, tedavi yöntemleriyle ilgili öneri sunma yetki ve sorumluluğu olan ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’yle (NIH) de paylaştı. Araştırma ekibi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkililerinin de ilacı tavsiye etmelerini sağlama çabasında.

Araştırmanın yazarlarından Dr. Edward Mills, “Eğer WHO bu ilacı tavsiye ederse, yaygın bir şekilde kullanıldığını göreceksiniz. Bu ilacın, birçok kişinin hayatını kurtardığını görmeyi umut ediyoruz” dedi.

Antidepresan olan fluvoksaminin maliyetinin düşük olması da araştırmacıların vurgu yaptığı ayrıntılar arasında. Corona virüsü enfeksiyonlarında antikora dayalı tedaviler yaklaşık 2 bin dolara mal oluyor. Deney aşamasından geçen antiviral ilaç Merck’ün tek tedavilik fiyatı ise 700 dolar, fluvoksamin içinse bu fiyat 4 dolar.

Fluvoksamin üzerinde çalışan araştırmacılar ilacı Corona virüsüne kısa bir süre önce yakalanan ve kronik rahatsızlıkları nedeniyle yüksek risk grubunda olan yaklaşık 1,500 Brezilyalı üzerinde denedi. Klinik deneye katılanların yaklaşık yarısı 10 gün boyunca bu ilacı kullanarak evde tedavi oldu. Katılımcıların diğer bölümüne plasebo verildi.

Katılımcılar arasında kimlerin hastaneye kaldırılmak zorunda kaldığı dört hafta boyunca gözlemlendi. Elde edilen sonuçlara göre, ilacı kullananların yüzde 11’i hastaneye kaldırıldı ya da acil serviste uzun süre tedavi gördü. Plasebo, yani ‘etkisiz ilaç’ verilen kişiler arasında hastaneye kaldırılanların oranı yüzde 16 olarak kaydedildi.

Lancet’ta yayınlanan araştırma sonuçlarının yeterli düzeyde etkili olduğu kanısına varan bağımsız uzmanlar, deneyin erken tamamlanabileceğini belirtti.

İlacın ne dozda kullanılması gerektiği ve diğer ilaçlarla aynı anda kullanılıp kullanılamayacağı gibi sorular ise henüz yanıt bulmuş değil.

Corona virüsü enfeksiyonlarına karşı kullanılabilecek ilaçların araştırıldığı projede şu ana kadar 8 ilaç deney sürecinden geçirildi. Metformin, hidroksiklorokin ve ivermektin ilaçlarının da dahil olduğu araştırma kapsamında bir hepatit (sarılık) ilacının deneyleri hala sürüyor.

[UHA Haber Ajansı, 29 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.